Economie Tata Steel schrapt 1500 banen in Nederland – RTL Nieuws

Economie Tata Steel schrapt 1500 banen in Nederland - RTL Nieuws
1500 ontslagen bij Tata Steel in IJmuiden | Financieel | Telegraaf.nl
Tata Steel is van plan om zo'n 3000 banen in Europa te schrappen, hierbij zou het ook om 1500 Nederlandse banen gaan.

Henrik Adam, de Europese ceo van Tata Steel, heeft het plan om 3000 Europese banen te schrappen inmiddels bevestigd. In twee derde van de gevallen gaat het om kantoorfuncties. Volgens Reuters zou het gaan om 1500 van de 11.000 Nederlandse banen. Een goed ingevoerde bron binnen Tata Steel laat RTL Z weten dat de cijfers kloppen. 

Uit gelekte documenten bleek eerder dat het bedrijf in totaal ruim 830 miljoen euro moet bezuinigen. Topman Henrik Adam gaf zaterdag toe dat het bedrijf moet gaan snijden in de kosten, maar vertelde in gesprek met Het Financieele Dagblad (FD) dat het om een kleiner bedrag gaat.

Frits van Wieringen van de Centrale Ondernemingsraad van Tata Steel zegt tegen RTL Z: “Dat zoveel banen verdwijnen in IJmuiden, is echt een no go. Het bedrijf is veel te gezond voor voor zulke drastische maatregelen.” 

De Europese staalmarkt verkeert al tijden in zwaar weer vanwege de hoge energiekosten. Afgelopen juni maakte Tata Steel al bekend het bedrijf te zullen reorganiseren, waarbij de leveringsketen moest worden gestroomlijnd en technologie slimmer zou worden ingezet om de efficiëntie te verbeteren. Ook zei Tata Steel te zullen inzetten op het omlaag brengen van de werknemerskosten. 

Medio oktober verschenen berichten dat de fabrikant zon 170 miljoen euro wil bezuinigen in Nederland. De ondernemingsraad vreesde toentertijd dat het 2.500 banen zou kosten, een kwart van alle banen.

Er zullen geen vestigingen worden gesloten, de ontslagen zijn met het oog op de enorme aantallen uitdagingen waar het bedrijf voor staat. Een plan om een samenwerking aan te gaan met het Duitse ThyssenKrupp werd eerder dit jaar geblokkeerd door de Europese Commissie. 

Nederlandse vakbonden zouden maandag zijn ingelicht over de beslissing van het bedrijf. In de komende weken moet duidelijk worden waar veranderingen moeten plaatsvinden.

Tata Steel bevestigt alleen de 3000 Europese banen en wil niet reageren op de vraag of het inderdaad om 1500 Nederlandse banen gaat. “Verdere details moeten we eerst aan medewerkers en vertegenwoordigers vertellen.” 

De vakbonden zeggen teleurgesteld te zijn dat Tata Steel nog geen concretere plannen heeft gepresenteerd. 

Amsterdam – Er vallen waarschijnlijk 3000 ontslagen bij Tata Steel in Europa. Daarvan zou ruim de helft in Nederland kunnen vallen.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

Dat maakte de directie van Tata Steel Europe vanavond bekend. De ontslagen vallen voor ruim de helft in Nederland en naar schatting voor iets minder dan de helft in Groot-Brittannië, aldus betrokkenen maandagavond.

Tata Steel wil fors in de kosten snijden om de hoogovens in Europa rendabeler te maken. Naast de hoogovens in IJmuiden heeft Tata Steel nog een installatie in Port Talbot, Wales en enkele kleinere bedrijven.

Vakbonden hielden al rekening met een groot banenverlies. Zij waren maandag uitgenodigd bij het bedrijf om tekst en uitleg te krijgen. Na afloop van die bijeenkomst reageerden de bonden teleurgesteld omdat Tata Steel daar volgens hen niets concreets gezegd zou hebben.

Het staalconcern telt in Nederland zon 11.000 werknemers, waarvan ruim 9000 in IJmuiden. In heel Europa werken meer dan 20.000 mensen bij het bedrijf.

Dat het bedrijf zou gaan reorganiseren was al bekend, maar over de omvang van de banenreductie waren nog geen aantallen naar buiten gebracht. Tata Steel telt in Nederland zo’n 11.000 werknemers. In heel Europa werken er meer dan 20.000 mensen.

Tata meldt in een reactie maandagavond dat het zijn financiële prestaties drastisch verbeteren om zelfstandig te kunnen blijven en een positieve cash-stroom te houden.

Hoe de reorganisatie precies uitpakt per locatie wil Tata Steel volgens een woordvoerder eerst bespreken met de eigen ondernemingsraad. Waarschijnlijk heeft ongeveer twee derde van de ingreep betrekking op het kantoorpersoneel.

De kantoren van Tata Steel in Europa werden de afgelopen tijd door meerdere dure consultants bezocht, waaronder de herstructureringsspecialisten van Alvarez en Marsal. Ten minste één van de betrokken consultants foeterde onlangs op anonieme basis tegen DFT over de enorme hoeveelheid bureaucratie en het overschot aan witte boorden binnen de organisatie.

Tata Steel gaat tot 3000 banen schrappen in Europa. Dat heeft het staalconcern achter de hoogovens in IJmuiden in een verklaring aangekondigd. Het is niet duidelijk hoeveel arbeidsplaatsen verloren gaan in Nederland.

Het lijkt geen toeval dat Tata Steel Europa daarom nu vooral het mes wil zetten in het kantoorpersoneel en management, en dat het de blauwe boorden enigszins wil ontzien. Twee derde van de ontslagen moet uit de eerste groep komen.

En je krijgt er heel wat voor terug: exclusieve artikelen van bekende auteurs, een site die helemaal vrij is van reclamebanners, de mogelijkheid tot reageren en toegang tot het volledige TPO+-archief.

Tata Steel Europe-topman Herik Adam zegt te komen met een nieuwe werkwijze om zijn productiviteit te laten vergroten, de bureaucratie te verminderen en Tata Steel te laten focussen op een toename in verkopen van staal met een hogere verkoopwaarde. Afgelopen weekeinde gaf deze Duitser in interviews in de Financial Times en het FD al een voorschot op het feit dat IJmuiden dit keer de dans niet zou ontspringen.

Dankzij jouw abonnement worden er steeds meer uitstekende artikelen van uitstekende auteurs gepubliceerd en kan de TPO-redactie blijven werken aan een uniek journalistiek geluid online.

Vakbond FNV is teleurgesteld dat Tata Steel Europe nog geen concrete plannen kan melden over de aanstaande reorganisatie bij het staalconcern, zegt vakbondsbestuurder Aad in t Veld, die door het bedrijf achter de hoogovens in IJmuiden is geïnformeerd.