Door Turkije teruggestuurde IS-vrouwen en kinderen komen aan in Nederland – RTL Nieuws

Door Turkije teruggestuurde IS-vrouwen en kinderen komen aan in Nederland - RTL Nieuws
Twee door Turkije teruggestuurde IS-vrouwen opgepakt op Schiphol
Twee IS-vrouwen zijn vanuit Turkije teruggestuurd naar Nederland. Ze zijn vanavond geland. Een van de vrouwen heeft de Nederlandse nationaliteit, van de ander is de nationaliteit afgepakt. Ook de twee kinderen van de tweede vrouw zijn in Nederland aangekomen.

Een van de vrouwen had zich eind oktober bij de ambassade in Ankara gemeld met het verzoek om hulp om naar Nederland terug te keren. Haar Nederlandse paspoort is echter afgenomen en ze is hier ongewenst verklaard.

Christiaan Paauwe 19 november 2019 om 21:55 Leestijd 1 minuut Een van de IS-verdachten zou onlangs uit het noorden van Syrië zijn ontsnapt. Foto Delil Souleiman/AFP Twee vrouwen die uit het voormalige strijdgebied van terreurgroep Islamitische Staat naar Turkije zijn gereisd, zijn met twee kinderen door dat land uitgezet naar Nederland. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid schrijft aan de Tweede Kamer dat hij hier meerdere keren met de minister van Binnenlandse Zaken van Turkije over heeft gesproken en de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) is zelfs nog naar Turkije gegaan om te proberen dit tegen te houden. Het kabinet betreurt het dat Turkije de vrouw desondanks toch naar Nederland heeft gestuurd. 

Leeslijst Artikel delen Mail de redactie Onderwerpen Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.

De 25-jarige vrouw is bij aankomst in Nederland de toegang geweigerd. Ze is vastgezet en zal worden vervolgd voor deelneming aan een terroristische organisatie. Daarna wil Nederland haar uitzetten naar Marokko, het land waar ze wel een paspoort van heeft. Haar kinderen van 3 en 4 jaar oud zijn overgedragen aan de Kinderbescherming.

Naast deze vrouw is ook een 23-jarige vrouw naar Nederland uitgezet die sinds januari 2018 in Turkije in vreemdelingendetentie zat. Zij heeft wel de Nederlandse nationaliteit. Ook zij is aangehouden op verdenking van deelneming aan een terroristische organisatie en zal hier worden vervolgd en berecht.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

De tweede 25-jarige verdachte werd al in 2018 aangehouden in Turkije. De vrouwen werden door Turkije op het vliegtuig gezet en op Schiphol aangehouden. Vrijdag worden beiden voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

0 Twee vrouwen die door Turkije vanuit het strijdgebied van IS naar Nederland zijn teruggestuurd, zijn dinsdagavond bij hun aankomst op Schiphol aangehouden, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

De vrouwen worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Het gaat om een vrouw van 23 jaar en een van 25 jaar met twee kinderen. De kinderen zijn drie en vier jaar oud.

De vrouwen zijn door Turkije op het vliegtuig naar Nederland gezet. De 25-jarige vrouw had zich eind oktober gemeld bij de Nederlandse ambassade in Ankara. De andere vrouw was door de Turkse politie opgepakt.

Hoewel de Nederlandse identiteit van een van de vrouwen was ingetrokken, is zij toch door de Turkse autoriteiten naar Nederland gestuurd. In een Kamerbrief zegt het kabinet het te betreuren dat Turkije haar alsnog heeft teruggestuurd. Waarschijnlijk zal ze na vervolging, berechting en een eventuele detentieperiode worden uitgezet naar het land van haar andere nationaliteit (Marokko).

Beide vrouwen worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. De kinderen zijn overgedragen aan Raad voor de Kinderbescherming.