Lierse plantenkweker door bizar toeval vast voor liquidatie? [Update]

Lierse plantenkweker door bizar toeval vast voor liquidatie? [Update]
De mysterieuze arrestatie van de kroongetuige
De verdachte werd aangehouden in de Amsterdamse wijk Zeeburg, laat de politie vrijdag weten.

Agenten deden in dit gebied eerder al een buurtonderzoek toen bleek dat de bij de moord gebruikte autos en mobiele telefoons een route hebben afgelegd waarbij hier is gestopt. 

Op de vraag waarom zijn DNA in de database zit en hoe het kan dat het op één van de wapens terecht is gekomen die in de vluchtauto zijn gevonden, zegt de plantenkweker geen idee te hebben. Voor inhoudelijke vragen verwijst hij naar zijn advocaat, die iis vrijdag niet bereikbaar voor commentaar. Volgens RTL Nieuws zou het DNA zijn afgenomen na een verdenking van een vernieling een aantal jaar geleden.
De mysterieuze arrestatie van de kroongetuige
De mysterieuze arrestatie van de kroongetuige

De mysterieuze arrestatie van de kroongetuige

Het slachtoffer zat de bewuste avond in augustus op het terras van een café aan de Prins Hendrikkade, toen om 22.20 uur een auto stopte met meerdere personen erin.

DE LIER – 'Ach, sommige mensen gaan een weekje op vakantie en ik ben er zo even uit geweest.' De 31-jarige plantenkweker uit De Lier die afgelopen week vast zat op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B., blijft nuchter onder zijn aanhouding. Donderdag werd hij vrijgelaten en het Openbaar Ministerie ziet hem niet meer als verdachte.

Ten minste een persoon stapte uit en schoot de man uit Hellevoetsluis neer. Hulpverleners probeerden de man nog te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.

Deze week loofde het Openbaar Ministerie een beloning van 20.000 euro uit voor de gouden tip in dit onderzoek. Uit technisch onderzoek kwam naar voren dat de gebruikte autos en ook de vermoedelijke gebruikte mobiele telefoons dezelfde route hebben afgelegd waarbij er is gestopt in Diemen en de Amsterdamse wijk Zeeburg. In deze wijken verrichtte de politie eerder deze week al een buurtonderzoek, waarbij werd geflyerd en stoepborden werden neergezet. Vanochtend vroeg hield de politie de 25-jarige verdachte aan. Het onderzpoek wordt voortgezet, tips of informatie over de gebruikte autos blijven welkom. Bel de gratis opsporingstiplijn 0800-6070 of meld anoniem via 0800-7000.

Eerder deze week werd nog een beloning van 20.000 euro door het Openbaar Ministerie uitgeloofd voor de gouden tip in de zaak.

Man aangehouden voor liquidatie in Rotterdam
Man aangehouden voor liquidatie in Rotterdam

Aanhouding voor liquidatie Prins Hendrikkade

Kroongetuige Nabil Bakkali blijkt begin vorig jaar gearresteerd te zijn wegens verboden wapenbezit, op dezelfde dag dat Khalid H. in Utrecht moest worden geliquideerd. Het OM vervolgde Bakkali aanvankelijk alleen voor het illegale wapen, maar niet voor de voorgenomen liquidatie. Dat blijkt uit onderzoek van Crimesite.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft een 31-jarige verdachte uit De Lier vrij gelaten. Er is geen aanwijzing dat hij een aandeel heeft in de moord op Reduan B. Hoe het komt dat zijn DNA is gevonden op een wapen dat is gevonden bij het vuurwapen waarmee de dodelijke schoten op deze broer van kroongetuige Nabil B. zijn gelost, is vooralsnog een raadsel.
Het is een raar weekje geweest, Westlander weer vrij na aanhouding voor liquidatie
Het is een raar weekje geweest, Westlander weer vrij na aanhouding voor liquidatie

Voor het plan om Khalid H. te liquideren zitten 2 verdachten vast: Jerrel Z. en Marciano D. Zij werden op 14 januari 2017  na een wilde achtervolging tussen Utrecht en Amsterdam klemgereden door de politie.

Reduan B. werd afgelopen donderdag vermoord in zijn bedrijfspand in Amsterdam-Noord. Het slachtoffer was geen bekende van justitie maar zijn broer Nabil (30) is verdachte in een Utrechtse liquidatiezaak. De politie heeft al een aantal verdachten aangehouden, onder wie de vermoedelijke schutter. Ook is mogelijk het gebruikte wapen gevonden.

Tien tips na liquidatie Amsterdam op tv

Diezelfde dag werd Nabil Bakkali ook aangehouden tussen Amsterdam en Utrecht. Hij had een Glock en munitie op zak. Het Openbaar Ministerie wil niets kwijt over de omstandigheden van die arrestatie. Nadat Nabil Bakkali op 14 januari 2017 werd aangehouden deed de politie de volgende dag een inval in zijn woning. Daar werd nog een vuurwapen gevonden, een Zastava, plus munitie. Ook werd er in het huis van Bakkali een jammer aangetroffen. (Jammers zijn apparaten waarmee gps en gsm-signalen gestoord kunnen worden.) Na zijn arrestatie werd Bakkali vervolgd voor wapenbezit en de jammer. Hij werd toen nog niet vervolgd voor de voorgenomen liquidatie van Khalid H.

Bij de politie zijn tien tips binnengekomen nadat Opsporing Verzocht dinsdagavond aandacht had besteed aan de liquidatie vorige week in Amsterdam. Daarbij is de broer van kroongetuige Nabil B. doodgeschoten.

De kroongetuige kwam in april 2017 voor de rechter en werd in alle stilte veroordeeld tot 9 maanden cel voor wapenbezit en de jammer, waar het Openbaar Ministerie 18 maanden had geëist. Onder andere omdat Bakkali geen strafblad had, legden de rechters een lagere straf op. Bakkali is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak, maar de inhoudelijke behandeling die was gepland op 14 september werd aangehouden. Volgens het Openbaar Ministerie ‘omdat het hof nog niet volledig kan worden ingelicht over de achtergronden van de zaak.’ 

Man (25) aangehouden voor liquidatie op terras Rotterdam

De aanhouding van Bakkali op 14 januari 2017  voor wapenbezit is niet terug te vinden in het dossier Doorn, het onderzoek naar de voorgenomen liquidatie van Khalid D., zo laten verschillende bronnen aan Crimesite weten. Nabil Bakkali is inmiddels wel verdachte in deze zaak. 

Opgepakte man niet meer verdacht van betrokkenheid moord broer Nabil B.

Het landelijk parket wil helemaal niets zeggen over de aanhouding van Nabil Bakkali op 14 januari 2017. Eerder liet het weten dat Bakkali op 5 september vorig jaar zichzelf had aangegeven voor verboden wapenbezit en dat daarna gesprekken op gang zijn gekomen over een mogelijke kroongetuige-regeling. De stilgehouden aanhouding en vervolging voor wapenbezit roepen de vraag op of Bakkali misschien niet al voor de aanhouding op 5 september in gesprek was met justitie.

Deze week loofde het Openbaar Ministerie een beloning van 20.000 euro uit voor de gouden tip in dit onderzoek. Uit technisch onderzoek kwam naar voren dat de gebruikte auto's en ook de vermoedelijke gebruikte mobiele telefoons dezelfde route hebben afgelegd waarbij er is gestopt in de Ervenbuurt in Diemen en de Amsterdamse wijk Zeeburg. In deze wijken verrichtte de politie eerder deze week al een buurtonderzoek, waarbij werd geflyerd en stoepborden werden neergezet.

Nabil Bakkali wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de vergisliquidatie van Hakim Changachi, op 12 januari 2017. Naar verluidt komt de arrestatie van de kroongetuige op 14 januari 2017, 2 dagen na die liquidatie, ook niet voor in het dossier Roos, het onderzoek naar de liquidatie van Hakim Changachi.

De politie heeft vrijdagochtend in de Amsterdamse wijk Zeeburg een 25-jarige man aangehouden, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Ergin Başakçi. Ergin werd 28 augustus 2017 doodgeschoten op een terras aan de Prins Hendrikkade in Rotterdam. Dit heeft de politie vrijdagmiddag bekendgemaakt.

Westland at Twitter: