Rechter bepaalt dat leerling alsnog naar examengala in Woerden mag – NU.nl

Rechter bepaalt dat leerling alsnog naar examengala in Woerden mag - NU.nl
Leerling mag toch naar examengala dankzij rechter | Binnenland
De leerling was naar de rechter gestapt omdat hij het niet eens was met het besluit van de school om hem niet toe te laten tot het gala.

De school wilde niet dat hij zou komen na een incident op de laatste schooldag voor de vmbo-examenleerlingen. Op die bewuste 17 april werd vuurwerk afgestoken en is een auto van een leraar beklad met verf. Het Kalsbeek College heeft twaalf leerlingen herkend en hen de toegang tot het gala ontzegd.

Het gaat mis op woensdag 17 april 2019, de laatste schooldag voor VMBO-examenleerlingen van het Kalsbeek College in Woerden. Op die dag heeft een groep scholieren vuurwerk afgestoken voor de school en is een auto van een leraar beklad met verf. De groep onruststokers bestond volgens de school uit zo’n 30 leerlingen, 12 leerlingen zijn door schoolpersoneel herkend en hen is vervolgens de toegang tot het examengala ontzegd. Volgens de school waren alle leerlingen vooraf gewaarschuwd dat onruststokers op de laatste schooldag niet welkom waren op het gala.

“Op zitting heeft de leerling verklaard dat hij die ochtend op zijn scooter rondom de school aanwezig was, maar dat hij niet betrokken was bij de ongeregeldheden”, aldus de rechter. Ook is de jongen niet gehoord voordat het besluit genomen werd. Dit had wel gemoeten, stelt de rechtbank.

Het Kalsbeek College in Woerden heeft ten onrechte een leerling de toegang tot het aanstaande examengala ontzegd. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland vandaag geoordeeld in een kort geding tussen de leerling en de school. De leerling is naar de rechter gestapt omdat hij het oneens was met het besluit van de school.

Gijs (17) mag na tussenkomst rechter toch naar examengala (en is daar erg blij mee)

Omdat het besluit de jongen de toegang te ontzeggen “niet zorgvuldig tot stand gekomen is”, krijgt hij alsnog de kans om naar het gala te komen.

Het Kalsbeek College had haar leerlingen in aanloop naar de laatste schooldag nog gewaarschuwd zich te gedragen.

Gijs ontkent dat en zegt dat hij wel eens eerder een conflict heeft gehad met de school. “Ik heb een keer een 1 gehad voor een toets. Onterecht, want ik was naar de tandarts. Maar de school vond dat ik had gespijbeld. Pas nadat ik een officieel bezwaar had gemaakt, werd dat besluit teruggedraaid en mocht ik de toets overnieuw maken.”

UTRECHT – Een leerling van het Kalsbeek College in Woerden mag dankzij tussenkomst van de rechter toch naar het examengala van de school. Eerder werd hem de toegang ontzegd, omdat hij zich volgens het college op de laatste schooldag had misdragen. Maar dat is te kort door de bocht, oordeelt de rechter.

Goed nieuws voor de 17-jarige examenleerling Gijs Kovac. Na tussenkomst van de rechter mag hij toch naar het eindgala van zijn middelbare school. Het Kalsbeek College in Woerden had Gijs de toegang tot het feest ontzegd, omdat de school hem verdenkt van betrokkenheid bij een uit de hand gelopen examenstunt op 17 april.

Het Kalsbeek College had haar leerlingen in aanloop naar de laatste schooldag nog gewaarschuwd zich te gedragen.

Het examengala is volgende week woensdag en Gijs (foto) heeft zijn maatkostuum al binnen. Opgelaten of zenuwachtig is hij niet. “Nee, want ik weet dat andere leerlingen het mooi vinden dat de school geen gelijk krijgt. Dit voelt als rechtvaardigheid, dat kun je wel zo zeggen, ja.”

Het Kalsbeek College had de leerlingen in aanloop naar de laatste schooldag nog zo gewaarschuwd: wie zich misdraagt, mag niet naar het gala na de examens. Toch was het op woensdag 17 april 2019 raak. Zon dertig leerlingen sloot het schooljaar knallend af met vuurwerk. Ook werd een auto van een docent beklad met verf.

Omdat de school ook nu niet in gesprek wilde, nam Gijs juridische stappen. “Zon gala is wel iets waar je je schoolcarrière na vier jaar mee afsluit. Het is niet eerlijk als dat op zon manier van je wordt afgepakt. Ik wilde er heel graag naartoe”, zegt hij.

Van de groep leerlingen werden er door personeel van de school twaalf herkend tijdens de kwajongensstreken. Ze krijgen allemaal te horen dat ze niet meer welkom zijn op het eindejaarsgala.

Een van hen is het daar niet mee eens en sleept de school in een kort geding voor de rechter. Weliswaar reed hij de bewuste ochtend op zijn scooter rondom de school, maar hij nam naar eigen zeggen niet deel aan de acties. De school deelde het besluit onverbiddelijk mee, zonder eerst verhaal te halen bij de leerling. Dat neemt de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland de school kwalijk.

Het gaat om een afsluiting van een schooltijd, het ontzeggen van de toegang tot deze afsluiting – het examengala – is een vergaand besluit. Er had hoor en wederhoor toegepast moeten worden voordat het besluit genomen werd, de school heeft dit nagelaten, aldus de rechtbank.