Mark Damman (opinie): Twee kussende boertjes aan de Zaanse oever

Mark Damman (opinie): Twee kussende boertjes aan de Zaanse oever
Mark Damman (opinie): Twee kussende boertjes aan de Zaanse oever
Symbool voor een lieve stad Dit standbeeld past bij een lieve samenleving voor iedereen. Het past bij Nederland. Tevens wordt het een beeld dat gefotografeerd gaat worden en de hele wereld over zal gaan. Ik vraag me dan ook af naar welke kant het cruiseschip gaat overhellen door de fotograferende toeristen als je aan de ene kant het hetero stelletje en aan de andere kant het homostelletje langs de oever plaatst.Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.

De fietsroute tussen Amsterdam en Zaandam wordt leuker gemaakt door het plaatsen van kunst. Ik hou ervan. Deze week is aan de kant van Amsterdam bij de Hempont het wereldberoemde kussende stelletje geplaatst. Het Delfts blauwe boertje en boerinnetje dat naar elkaar toebuigt om een kusje te geven. Een mooi symbool dat past bij de lieve stad die Amsterdam volgens, de onlangs overleden burgemeester, Eberhart van der Laan is en moet blijven.In de tijd dat in ZNSTD de genderneutrale toiletten als paddestoelen uit de grond schieten, de regenboogvlag rijk wordt gehesen, en je oversteekt via een zebra die carnaval viert, lijkt het Toen-was-geluk-heel-gewoon-symbool dat sinds gisteren vanaf de Amsterdam-kant bij de Hempont staat, ons een klein beetje uit te lachen… 

En voor de liefhebber ook nog even de vrouwenvariant.
With love from Holland. „Ja, die ga ik maar verkopen. Je weet niet hoe het allemaal loopt. Misschien komen ze hier wel met bussen vol. Dan moet ik er straks een extra toiletgroep bij bouwen.”

Nee, ze moeten fietsers lokken, volgens het bordje bij de veerboot: ‘Fietsen straks nog leuker in Westpoort en Zaanstad.’ Daaronder een dozijn logo’s van betrokkenen en geldschieters, zoals het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Zaanstad regenboogstad Als regenboogstad mogen we best wat meer doen dan een vlag ophangen tijdens coming-out dag en een regenboogzebrapad aanleggen in de stad. Het zou mooi zijn als ieder verzorgingshuis, net als Saenden vandaag, het keurmerk de Roze Loper krijgt. Met een (oud)roze zebrapad voor de deur. En dat iedere scholier aanstaande vrijdag 8 december, op paarse vrijdag een paarse trui draagt om te laten zien dat iedereen moet kunnen houden van wie hij of zij dat wil. Het is namelijk nog steeds belangrijk dat homoseksualiteit op alle scholen een onderwerp is dat wordt behandeld. Homo’s of lesbo’s die met elkaar hand-in-hand lopen of elkaar op straat een zoen geven is nog altijd een taboe. Een symbool, zoals dit standbeeld, helpt om het gesprek met jong en oud aan te jagen en mensen erover te laten nadenken. Ik ben van mening dat dit standbeeld bijdraagt aan een vertrouwd straatbeeld waarin het normaal is dat twee mannen of twee vrouwen elkaar een kus geven.

Zaandam at Twitter: