FastNed-oplader A8 Zaandam-Oostzaan in gebruik

FastNed-oplader A8 Zaandam-Oostzaan in gebruik
Fastned bouwt nieuwe generatie snellaadstations in afwachting van autos met grotere batterij
Fastned heeft donderdag een nieuwe generatie snellaadstations onthuld. 'Bij de nieuwe stations kan geladen worden tot 350 kW, dat is tot 100 keer sneller dan thuis', meldt Fastned donderdag.

'Dankzij het modulaire ontwerp kunnen de nieuwe stations nu ook gemakkelijk worden uitgebreid. Het eerste 350 kW-station bevindt zich op verzorgingsplaats De Watering aan de A8 vlakbij Amsterdam', aldus Fastned.

Fastned doet eveneens mee en heeft de eerste van een nieuwe generatie snellaadstations onthuld, die is te vinden op verzorgingsplaats de Watering aan de westzijde van de A8, op enige kilometers ten noorden van Amsterdam. Het ontwerp is bekend van binnenstedelijke Fastned-stations, de bogen zijn verdwenen en beschutting lijkt er maar nauwelijks te zijn. Gelukkig wordt er wel op hoge snelheid geladen. De nieuwe ABB-snelladers maken opladen met maximaal 350 kW mogelijk. Dat is iets wat nog niet veel auto’s aankunnen, maar volgens Fastned is dit station van de nieuwe generatie alvast klaar voor de golf elektrische auto’s die in de nabije toekomst verwacht kan worden.

Het nieuwe laadstation is het resultaat van een samenwerking met het technologieconcern ABB die de snelladers ontwikkelde. Met de opening van dit station hebben ABB en Fastned een primeur. De nieuwe snelladers op het station hebben een capaciteit tot 350 kW. Deze snelladers zijn ‘s werelds eerste die door een onafhankelijke partij CE certificering hebben verkregen en daarmee voor consumentengebruik goedgekeurd zijn.

Een laadvermogen van ongeveer 50 kW was altijd de norm voor snelladers, maar dat zou wel eens snel kunnen veranderen. De accupakketten van elektrische auto’s worden groter, de laders worden sneller. Zolang het stroomnet dat alles aankan is dit zeer gunstig om de laadtijd beperkt te houden, zelfs wanneer een lege accu goeddeels vol moet worden geladen. EĆ©n van de eerste organisaties met snellere laders is Allego, dat momenteel bezig is met het Ultra-E-netwerk. Porsche heeft bij een van zijn Duitse kantoren ook alvast een snellader staan die klaar is voor de toekomst.

Eerste Nederlandse supersnellader aan A8 bij Zaandam

De veel hogere laadsnelheid betekent dat elektrische auto’s in een kwartier tot wel 500 km range kunnen bijladen. De aankomende tweede generatie elektrische auto’s heeft grotere batterijen die sneller kunnen laden. Komende dagen zullen op de Genève autoshow dergelijke tweede generatie modellen van bijvoorbeeld Audi, Jaguar en Hyundai gepresenteerd worden. Deze auto’s komen nog dit jaar de weg op en Fastned wil daar klaar voor zijn.

Naast de laadtechniek is ook het stationsontwerp volledig nieuw. Een opvallend en herkenbaar ontwerp met een dak van glas-glas zonnepanelen en gecertificeerd duurzaam hout. Ook heeft het nieuwe station een hogere overkapping, waardoor het nog beter zichtbaar is voor elektrische rijders en tevens geschikt is voor grotere elektrische voertuigen.

Bart Lubbers, mede-oprichter Fastned: 'Ik ben ontzettend trots op ons nieuwe station. María García, onze architect, heeft ontzettend veel energie gestoken in een iconisch ontwerp dat in elk detail beter is en dat is zichtbaar. Het verhogen van de laadsnelheid is erg belangrijk, want het maakt elektrisch rijden voor meer mensen aantrekkelijk. De vraag die bijna elke consument stelt is 'hoe lang duurt het opladen?'.

Het supersnelle laadstation bij De Watering langs de A8 (Coentunnelweg) is vandaag ‘aangezet’ door Fastned. Het station ligt naast het Esso tankstation.

Het is de eerste van een nieuwe generatie snellaadstations waar geladen kan worden tot 350 kW, dat is tot 100 keer sneller dan thuis. Elektrische autos kunnen in een kwartier tot een ‘range’ van 500 km bijladen.

Het stationsontwerp is nieuw met een dak van glas-glas zonnepanelen en gecertificeerd duurzaam hout. Ook heeft het nieuwe station een hogere overkapping, waardoor het ook geschikt is voor grotere elektrische voertuigen.

Het laadstation is is ontwikkeld samen met het technologieconcern ABB. Met de opening van dit station hebben ABB en Fastned een primeur. De nieuwe snelladers op het station hebben een capaciteit tot 350 kW. Deze snelladers zijn s werelds eerste die door een onafhankelijke partij CE certificering hebben verkregen en daarmee voor consumentengebruik goedgekeurd zijn aldus het persbericht van Fastned.

Eind november schreven wij al over de bouw en vorige week konden dankzij onze oplettende lezers melden dat het station zo goed als af was.


Zaandam at Twitter: