Ahold-activist Ciam dreigt met rechter

Ahold-activist Ciam dreigt met rechter
Bestuur en commissarissen Ahold gaan over beschermingsconstructie
Topman Dick Boer en vicevoorzitter van de raad van commissarissen Jan Hommen lieten dat woensdag weten in een toelichting op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het bedrijf.

Het gaat om de Stichting Continuïteit Ahold Delhaize. Daarmee kunnen ongewenste kopers van het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn worden geweerd, of kan een opsplitsing worden tegengehouden. In december moet de mogelijkheid voor deze middelen worden verlengd.

Video: Boze aandeelhouders op aandeelhoudersvergadering Ahold

Over deze zogenoemde gifpilkwestie wil het bedrijf wel praten met zijn aandeelhouders, maar het is geen stempunt op de vergadering.

Over deze zogenoemde gifpilkwestie wil het bedrijf wel praten met zijn aandeelhouders, maar het is geen stempunt op de vergadering. Volgens Boer en Hommen komt dat omdat het slechts een verlenging van een eerdere overeenkomst betreft. Het bestuur en de commissarissen zullen later dit jaar een “zorgvuldige afweging” maken en in dat besluit zullen ze de belangen van alle partijen meewegen.

Volgens Boer en Hommen komt dat, omdat het alleen om een verlenging van een eerdere overeenkomst gaat. Het bestuur en de commissarissen zullen later dit jaar een zorgvuldige afweging maken en in dat besluit zullen ze de belangen van alle partijen meewegen.

Niet alle aandeelhouders zijn het daarmee eens. De Franse activistische investeerder CIAM heeft al gedreigd naar de rechter te stappen als Ahold Delhaize de kwestie niet alsnog later dit jaar ter stemming aan zijn aandeelhouders voorlegt.

Het gaat om de Stichting Continuïteit Ahold Delhaize, waarmee ongewenste kopers van het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn kunnen worden geweerd. Ook kan daarmee een opsplitsing worden tegengehouden. In december moet deze constructie worden verlengd, maar dat ziet CIAM niet zitten. “Ahold Delhaize is momenteel geen overnamedoelwit,” stelt CIAM-topvrouw Catherine Berjal. Volgens haar is het concern zo vlak na de fusie tussen Ahold en Delhaize veel te duur om zomaar overgenomen te worden. “Waarom zou het bedrijf zich dan achter een stichting willen verschuilen?”Geen stempuntDe constructie werkt volgens Berjal averechts. Ze waarschuwt dat de directie hierdoor het gevoel kan krijgen dat ze achterover kan leunen. Ook zou de beurskoers van het aandeel erdoor worden gedrukt.In Zaandam vindt woensdag de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize plaats. Dan zal verlenging van de stichting worden besproken, maar het is geen stempunt. CIAM stelt echter dat aandeelhouders volgens de wet recht hebben om te stemmen over dit punt. De activistische belegger heeft dit al in verschillende brieven aan de top van het bedrijf medegedeeld. Ook is er al gesproken met topman Dick Boer, maar tevergeefs.AkzoNobelCIAM heeft zelf maar een belang van minder dan 1 procent in Ahold Delhaize. Berjal wil daarom kijken of het mogelijk is om met andere aandeelhouders op te trekken om het concern onder druk te zetten. Ze heeft al gepraat met enkele “grote jongens” en die leken haar ideeën te ondersteunen.CIAM vindt zichzelf overigens niet te vergelijken met bijvoorbeeld de activistische aandeelhouder Elliott die vorig jaar AkzoNobel het leven zuur maakte. De investeerder maakt zich naar eigen zeggen vooral hard voor goed bestuur.

In 2016 heeft wel een stempunt over de beschermingsconstructie op de agenda van een aandeelhoudersvergadering gestaan. Dat betrof niet een verlenging van de overeenkomst, maar een statutenwijziging waarvoor volgens Ahold Delhaize wel goedkeuring van de aandeelhouders vereist was.

De Franse activistische belegger CIAM dreigt naar de rechter te stappen als de verlenging van een beschermingsconstructie bij Ahold Delhaize niet ter stemming wordt voorgelegd aan aandeelhouders.

Bestuur Ahold Delhaize drinkt niet van de gifbeker

Het stempunt werd destijds van de agenda geschrapt nadat stemadviesbureau Glass Lewis aandeelhouders had geadviseerd tegen te stemmen.

ZAANDAM – De Franse activistische belegger Ciam is bereid de discussie over een beschermingsconstructie bij Ahold Delhaize flink op de spits te drijven. Ciam-topvrouw Catherine Berjal dreigt zelfs naar de rechter te stappen als het supermarktconcern de zogenoemde gifpilkwestie niet ter stemming aan zijn aandeelhouders voorlegt. Daarvoor zou dan speciaal een nieuwe aandeelhoudersvergadering uitgeschreven moeten worden.

Ahold Delhaize is momenteel geen overnamedoelwit, benadrukt CIAM-topvrouw Catherine Berjal. Ze wil niet ingaan op speculaties over vermeende interesse. Ze merkt op dat het concern zo vlak na de fusie tussen Ahold en Delhaize veel te duur is om zomaar overgenomen te worden. Waarom zou het bedrijf zich dan achter een stichting willen verschuilen?

Het gaat om de Stichting Continuïteit Ahold Delhaize, waarmee ongewenste kopers van de moeder van onder meer Albert Heijn kunnen worden geweerd of een opsplitsing tegengehouden. In december moet deze constructie worden verlengd, maar dat ziet Ciam niet zitten. ‘Ahold Delhaize is momenteel geen overnamedoelwit’, benadrukt Catherine Berjal, die niet in wil gaan op speculaties over vermeende interesse. Ze merkt op dat het concern zo vlak na de fusie tussen Ahold en Delhaize veel te duur is om zomaar overgenomen te worden. ‘Waarom zou het bedrijf zich dan achter een stichting willen verschuilen?’

De constructie werkt volgens Berjal averechts. Ze waarschuwt dat de directie hierdoor het gevoel kan krijgen dat ze nu achterover kan leunen. Ook zou de beurskoers van het aandeel erdoor worden gedrukt. In Zaandam vindt woensdag de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize plaats. Dan zal verlenging van de stichting worden besproken, maar het is geen stempunt. Ciam stelt echter dat aandeelhouders volgens de wet recht hebben om te stemmen over dit punt. De activistische belegger heeft dit al in verschillende brieven aan de top van het bedrijf medegedeeld. Ook is er al gesproken met topman Dick Boer, maar tevergeefs.

Het gaat om de Stichting Continuïteit Ahold Delhaize, waarmee ongewenste kopers van de moeder van onder meer Albert Heijn kunnen worden geweerd of een opsplitsing tegengehouden. In december moet deze constructie worden verlengd, maar dat ziet CIAM niet zitten.

Ciam heeft zelf maar een belang van minder dan 1 procent in Ahold Delhaize. Berjal wil daarom kijken of het mogelijk is om met andere aandeelhouders op te trekken om het concern onder druk te zetten. Ze heeft al gepraat met enkele ‘grote jongens’ en die leken haar ideeën te ondersteunen. De Franse belegger vindt zichzelf overigens niet te vergelijken met bijvoorbeeld de activistische aandeelhouder Elliott die vorig jaar AkzoNobel het leven zuur maakte. De investeerder maakt zich naar eigen zeggen vooral hard voor goed bestuur bij bedrijven en draagt jaarlijks ook veel af aan goede doelen.

Vakmedianet. Auteursrecht voorbehouden. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Gebruiksvoorwaarden en Privacy Statement


Zaandam at Twitter: