NK Snooker in Zaandam

NK Snooker in Zaandam
Raad pikt besluit Zaandamse Westzijde niet
Achter station Zaandam, in het voormalige kantoorgebouw aan het Ebbehout 22, begint het ‘Zaan Hotel’ gestalte te krijgen.

Aan de kant van het station is het gebouw al uit de steigers. Daar is het ‘neo-Zaans’, inclusief klokgevel, halsgevel, schoudergevel, puntgevel en gedakpande hooibergtoren in volle hevigheid te aanschouwen.

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, RK jongensschool, school met den bijbel, pakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, fietsen- en meubelwinkel, garage, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, muziekhandel, ziekenhuis, gemaal, gemeentehuis, polderhuis, torpedo bergingsvaartuig, gemaal, bakkerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Het hotel wordt gebouwd in opdracht van projectontwikkelaar Bart de Jong door bouwbedrijf Van der Gragt uit Assendelft. Op de website van Zaans Hout was eerder een artist impression van de nieuwbouw te vinden terwijl Erik Esteie in november 2016 het oude gebouw voor het laatst op de foto zette.

Het oorspronkelijke gebouw is van een extra verdieping voorzien. Het hotel krijgt 102 kamers.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Vijf partijen moeten ‘the lead’ nemen bij de komende coalitieonderhandelingen: winnaar VVD en de huidige coalitiepartners PvdA, D66 en CDA (“verbindende partijen”) aangevuld met GroenLinks (het Cultuurcoalitie-blok).

Volgens de informatie in het Gemeentearchief van Zaanstad werd in 1633 met een molen de Westzanerpolder op peil gehouden. Hieronder watermolen Het Leven:

Die hebben samen 18 zetels en dus geen meerderheid. Daarom zijn er twee (‘winnende’) partijen uitgenodigd die tot dit illustere gezelschap mogen toetreden: POV en ROSA (allebei 4 zetels). Minstens één van hen moet overigens toetreden om een meerderheid te realiseren.

in 1904 (gevelsteen) werd een gemaal gebouwd dat in 1906 in werking trad, eerst met een kolenvergas-installatie, in 1916 werd het elektrisch.

De POV kreeg van de verkenners (en van de collega’s) wel een schrobbering: de partij moet zich tijdens vergaderingen en op sociale media gaan gedragen, en Harrie van der Laan schijnt dat volgens het verslag ook beloofd te hebben.

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

De nieuwkomers PVV, DENK en PvdD mogen vanwege hun gebrek aan ervaring nog niet meespelen. Verliezers DZ en SP zijn ook even buitenspel gezet (en hebben kennelijk niet zoals Harrie beloofd zich voortaan keurig te gedragen), CU is qua zetelaantal te onbelangrijk.

Het gemaal staat op de grens van Zaandijk en Wormerveer, tegenover het voormalige Zaandijkerbad.

De sfeer in de raad was onwezenlijk, ‘peace, love and understanding‘ (‘klef’?), zelfs de partijen die niet niet mee mochten spelen hadden het over een ‘warm bad’, een ‘open, fijne en transparante’ sfeer, ‘prettige’ gesprekken (“dat hebben we wel eens anders meegemaakt”) met veel bereidheid tot samenwerking en overleg. (De Orkaan stopt ermee als dat zo blijft, dan is er voor ons echt niks meer aan.)

Over de inhoud werd nog niet echt gesproken, per ongeluk zei een raadslid ‘cultuurcluster’ waarop de rest keek of iemand een keiharde scheet had gelaten…

De VVD vond wel een geinig idee als de verkenners Gerritsen en Boom gewoon lekker door formeerden, alhoewel fractieleider Gerard Ram wat zuinig keek bij het idee dat mevrouw Boom opnieuw een gepeperde declaratie in zou dienen…


Zaandam at Twitter: