Woontoren van 70 meter aan Houtveldweg

Woontoren van 70 meter aan Houtveldweg
Amsterdam werft leerkrachten in Zaanstad
Vijf partijen moeten ‘the lead’ nemen bij de komende coalitieonderhandelingen: winnaar VVD en de huidige coalitiepartners PvdA, D66 en CDA (“verbindende partijen”) aangevuld met GroenLinks (het Cultuurcoalitie-blok).

Die hebben samen 18 zetels en dus geen meerderheid. Daarom zijn er twee (‘winnende’) partijen uitgenodigd die tot dit illustere gezelschap mogen toetreden: POV en ROSA (allebei 4 zetels). Minstens één van hen moet overigens toetreden om een meerderheid te realiseren.

Het was een reactie op een bespreking van Zaanstad over het gebrek aan leerkrachten. Er werd gesteld dat ‘de schoolbesturen de verantwoordelijkheid dragen en het algemeen bekende probleem dienen op te lossen.’

De POV kreeg van de verkenners (en van de collega’s) wel een schrobbering: de partij moet zich tijdens vergaderingen en op sociale media gaan gedragen, en Harrie van der Laan schijnt dat volgens het verslag ook beloofd te hebben.

Dit offensief van onze partner komt op een slecht moment. Ook Zaanse scholen hebben te kampen met een schrijnend tekort aan juffen en meesters dat de komende jaren alleen maar zal groeien.

De nieuwkomers PVV, DENK en PvdD mogen vanwege hun gebrek aan ervaring nog niet meespelen. Verliezers DZ en SP zijn ook even buitenspel gezet (en hebben kennelijk niet zoals Harrie beloofd zich voortaan keurig te gedragen), CU is qua zetelaantal te onbelangrijk.

De sfeer in de raad was onwezenlijk, ‘peace, love and understanding‘ (‘klef’?), zelfs de partijen die niet niet mee mochten spelen hadden het over een ‘warm bad’, een ‘open, fijne en transparante’ sfeer, ‘prettige’ gesprekken (“dat hebben we wel eens anders meegemaakt”) met veel bereidheid tot samenwerking en overleg. (De Orkaan stopt ermee als dat zo blijft, dan is er voor ons echt niks meer aan.)

Van je partner moet je t hebben, en Zaanstad komt vast ooit met een eigen kostbare campagne. Geld moet immers rollen in het theater dat metropoolregio heet.

Over de inhoud werd nog niet echt gesproken, per ongeluk zei een raadslid ‘cultuurcluster’ waarop de rest keek of iemand een keiharde scheet had gelaten…

Elke leerling, vanaf groep 1, begrijpt dat we een probleem hebben omdat de uitstroom van de PABOs de afgelopen tijd is gehalveerd, terwijl de vraag stijgt.

De VVD vond wel een geinig idee als de verkenners Gerritsen en Boom gewoon lekker door formeerden, alhoewel fractieleider Gerard Ram wat zuinig keek bij het idee dat mevrouw Boom opnieuw een gepeperde declaratie in zou dienen…

‘Helaas ligt het niet in onze macht om de belangstelling voor een onderwijsbaan en de instroom in de PABO opleidingen te verhogen.’

In de nieuw te bouwen Verkadebuurt tussen de Verkade-fabriek en de Provincialeweg komen 400 woningen. Verkade verzette zich eerder tegen woningbouw omdat de huizen te dicht bij de fabriek zouden staan.

De raad van Amsterdam lijkt zich het tekort wel aan trekken. En hoe! Zij staken geld in de campagne om leraren uit Zaanstad te trekken…

Verkade krijgt nu een nieuwe toegangsweg vanaf de Provincialeweg waardoor de Westzijde ontlast wordt. Ook wordt er gebouwd aan de Papenpadsloot.

Wethouder Addy Verschuren maakte dit bekend in de laatste Inverdan-update (18.1) waarin ook aangekondigd werd dat er 3609 woningen in Inverdan gepland worden, in de vorige plannen was dat nog 2964.

Onze Metropoolpartner plaatste abris in onze streek met de oproep leraar te worden in Amsterdam.

Die groei komt door de locatie Vrodest (400 woningen) en de toename van het aantal woningen van het gebied Overtuinen (van 355 naar 600 woningen). Behalve de Verkadewijk wordt er dus nog meer gebouwd in het gebied.

De afspraken met Verkade richten zich op geur, geluid en verkeer. Er komt een nieuwe, hogere schoorsteen bij de fabriek, tussen de nieuwe Verkadebuurt en het fabrieksterrein wordt een afstand van 35 meter vrijgehouden en er komen geluidschermen tussen woningen en de fabriek.

De financiële aspecten van de afspraak met Verkade zijn niet openbaar gemaakt.

Op de kaart hieronder het terrien met plek nieuwe schoorsteen (1), Papenpad-woningbouw (2), huidige entree Verkade (3) en nieuwe fiets- en voetpad aansluitend op Reigerstraat en Valkstraat (4). Waar de nieuwe ontsluiting van Verkade komt is niet duidelijk op de kaart.


Zaandam at Twitter: