Onlineomzet Ahold Delhaize groeit fors

Onlineomzet Ahold Delhaize groeit fors
ABN AMRO stijgt, Ahold daalt op Damrak
De grootgrutter eindigde het kwartaal met een omzet van 15,5 miljard euro. Dat betekende een daling van 3,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Op basis van gelijke wisselkoersen was sprake van een stijging van 0,9 procent. De nettowinst steeg met 15 procent tot 410 miljoen euro, onder meer door lagere belastingafdrachten.

In Nederland steeg de omzet met 3 procent tot 3,5 miljard euro, terwijl in België met 1,3 miljard euro ongeveer 2 procent meer werd verdiend.

Volgens Ahold Delhaize moet rekening worden gehouden met de datum van Pasen, die in vergelijking met een jaar eerder ongunstiger uitpakte.

Koopman ziet ondanks de duidelijke opklaring van het aandelenklimaat vooral in de VS nog beren op de weg. Beleggers kijken momenteel vooral naar de goede winstgevendheid bij Amerikaanse bedrijven, maar kunnen van een koude kermis thuiskomen als Amerika en China er niet in slagen om voor eind augustus op handelsgebied nader tot elkaar te komen. Verder zijn de problemen rond Turkije nog steeds geïsoleerd. Het risico op besmetting naar andere regios is echter op de achtergrond aanwezig.

In de Verenigde Staten, de grootste markt van het bedrijf, was sprake van een omzetdaling van bijna 8 procent tot 9,2 miljard euro. Exclusief wisselkoerseffecten daalden de opbrengsten fractioneel. Ahold Delhaize kondigde onder meer investeringen aan bij de Stop & Shop-supermarkten.

Bij de hoofdfondsen sloot ABN Amro uiteindelijk fractioneel lager na lange tijd op winst te hebben gestaan. De leiding zal woensdag forse ingrepen in de zakenbank aankondingen, zo meldt de Financiële Telegraaf. Ook zou ABN Amro afscheid nemen van een dure financieringsconstructie met Deutsche Bank, meldt het FD.

Dit moet tot een verbeterde omzettrend leiden. Volgens topman Frans Muller houdt Ahold Delhaize met de investering van 3 procent van de totale omzet gelijke tred met branchegenoten.

De online omzet van Ahold Delhaize steeg met bijna een kwart. Het concern verwacht dat consumenten tegen 2020 online ongeveer 5 miljard euro besteden aan boodschappen bij het bedrijf.

Onder meer de uitbreiding van het distributiecentrum van bol.com in Nederland moet aan die ambitie bijdragen.

FlowTraders werd 1,2% hoger verhandeld naar €26,50. Eerder op de dag stond er nog een duidelijk verlies op het koersbord. UBS heeft het koersdoel verlaagd van €34,00 naar €27, bij een ongewijzigd neutraal als advies. AMG keek tegen een verlies van 2,8% aan. Corbion moest 4,2% afstaan.

Muller was voor het eerst eindverantwoordelijke bij de kwartaalupdate van Ahold Delhaize. De voormalige topman van Delhaize nam per 1 juli het stokje over van Dick Boer.

Bij de middelgrote fondsen ging ASMI gecorrigeerd voor €4 ex-dividend naar een winst van 2,2%. Besi (+3%) zat ook in de voorhoede samen met een herstellende PostNL (+1,8%) en Air France KLM (+2,4%). Koploper BAM koerste in de slotfase naar een koerswinst van 3,5%.

De samenvoeging van de bedrijven zal dit jaar naar verwachting structureel 420 miljoen euro aan kostenvoordelen opleveren, daarvan is 268 miljoen euro vorig jaar gerealiseerd.

Het bedrijf zal dit jaar naar verwachting 1,9 miljard euro investeren in onder meer het verbeteren van het winkelbestand en de online formules.

Galapagos ging met 3,3% winst aan kop bij een stand van €97,26. Credit Suisse verhoogde bij een neutraal-advies het koersdoel van €85 naar €92. ArcelorMittal (+2,9%) kreeg wat lucht uit de staalmarkt. Randstad zag de koers 1,4% aantrekken.

AMSTERDAM (AFN) – De effectenbeurs in Amsterdam bleef woensdag dicht bij huis. Ook de andere Europese beurzen lieten weinig beweging zien. Op het Damrak viel het kwartaalbericht van ABN AMRO in goede aarde. Supermarktconcern Ahold Delhaize en voedingsbedrijf Corbion, die ook met cijfers kwamen, werden lager gezet.

De Amsterdamse beurs kabbelde dinsdag met een kleine winst over de streep. Beleggers hadden meer aandacht voor het hete zomerweer dan voor de aandelenkoersen. Galapagos pakte bij de hoofdfondsen de koppositie. Ahold Delaize bungelde onderaan.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 574,25 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 795,75 punten. De beursgraadmeter in Londen won 0,2 procent, Parijs klom 0,1 procent en Frankfurt bleef vlak.

Openlucht filmfestival Pluk de Nacht vanaf woensdag 15 t/m 25 augustus 2018 weer elf zomerdagen neer op het Stenen Hoofd in Amsterdam. Het team achter Pluk de Nacht opent de handelsdag.

ABN AMRO ging aan kop bij de hoofdfondsen met een plus van 4 procent. De winst van de bank viel in het afgelopen kwartaal hoger uit dan verwacht. Ook grijpt het financiële concern in bij zijn zakenbank door het schrappen van circa 250 banen en andere besparingen om de winstgevendheid te verhogen.

Ahold Delhaize sloot de rij met een verlies van 2 procent. Het supermarktconcern boekte in het tweede kwartaal meer winst, maar minder omzet. In de Verenigde Staten, de grootste markt van het bedrijf, was sprake van een daling van de omzet met bijna 8 procent.

De AEX-index eindigde 0,2% hoger bij 573,91 na een tussentijdse dagpiek net boven de 575 punten. De AMX won 0,4% bij 798,37 punten.

In de MidKap stond Corbion onderaan met een min van 4 procent. Het voedingsconcern kampte met nadelige wisselkoerseffecten en zag de omzet en het bedrijfsresultaat dalen in de eerste jaarhelft. Optiekketen GrandVision voerde de stijgers aan met een winst van 2,1 procent na een adviesverhoging door HSBC. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM daalde 1,4 procent na de vervoerscijfers.

Elders in Europa maakte de beurs in Parijs een pas op de plaats, terwijl de Duitse Dax 0,4% aandikte.

In Kopenhagen zakte de Deense farmaceut Novo Nordisk meer dan 5 procent. De grootste maker van diabetesmedicijnen ter wereld waarschuwde dat de prijzen in de belangrijke Amerikaanse markt volgend jaar zullen dalen. In Parijs raakte supermarktconcern Casino 8,7 procent kwijt na een adviesverlaging door Bernstein.

In Frankfurt werden energieconcern E.ON en herverzekeraar Munich Re respectievelijk 1,7 en 3,9 procent lager gezet na opening van de boeken. Grondstoffenhandelaar en mijnbouwer Glencore, die ook met cijfers kwam, daalde 1,6 procent in Londen.

De euro was 1,1617 dollar waard, tegen 1,1594 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd een fractie duurder op 69,19 dollar. Brentolie werd iets goedkoper op 74,62 dollar per vat.


Zaandam at Twitter: