AH.nl en Bol.com groeien explosief

AMSTERDAM – De groei van Ahold Delhaize in Nederland komt voor het grootste deel voor rekening van de onlineverkopen. Van de totale omzetgroei nam e-commerce in het tweede kwartaal ruim 68% in. De absolute omzetstijging was €84 miljoen.

Vooral webwinkel bol.com groeit snel. In het vorige kwartaal zette het onlinebedrijf 23,2% meer om. bol.com ontwikkelt zich steeds meer als een platform. Ruim 40% van de verkopen komt nu van derde partijen.

Omdat deze bedrijven steeds vaker gebruik maken van het distributiecentrum van bol.com om hun spullen op te slaan, gaat bol.com de capaciteit van zijn net vorig jaar geopende distributiecentrum in Waalwijk, verdubbelen. ,,Omdat de andere bedrijven vaker van onze logistiek gebruik maken en hun producten ook bij ons opslaan, kunnen wij deze sneller leveren, zegt een woordvoerster.

Vanaf vandaag kunnen abonnees van Select (kosten €9,99 per jaar) alle 16 miljoen producten van bol.com, ook als het aankoopbedrag onder de €20 ligt, gratis thuisbezorgd krijgen.

Tot nu toe gold dat voor de 300.000 best verkochte artikelen. ,,Verzendkosten vormen de belangrijkste hobbel voor mensen om online te bestellen. We denken dat dit de online-omzet verder zal stimuleren, zegt de woordvoerster van bol.com. De gehele online omzet van Ahold Delhaize, inclusief bol.com, ah.nl en de onlineverkopen van Etos en Gall & Gall, kwam in het tweede kwartaal uit op €596 miljoen, een stijging 28,9%.

ahold delhaizePOPULAIRE VIDEO'S08 aug.Sekswinkel bestaat 50 jaar: Prima als niemand komt07 aug.Nederlanders de dupe van staking budgetvlieger03 aug.Heineken zet Carlsberg een hak06 aug.PostNL geen grip op problemenGerelateerde artikelen19 jul.FinancieelBlokker gaat boeken verkopen01 jul.BuitenlandBelgen frauderen met biermunten27 jun.BinnenlandBol.com denkt dat kinderboekenschrijver voetballer is09 meiFinancieelVoorsprong Ahold Delhaize op Amazon27 mrt.FinancieelAmazon opent kantoor in Amsterdam11 feb.BinnenlandBol.com stopt met verkoop lachgasElke ochtend het laatste financiële nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

ZAANDAM – Websupermarkt AH.nl en onlinewarenhuis Bol.com hebben hun omzet in het tweede kwartaal van dit jaar explosief zien stijgen. De groei van AH.nl gaat echter wel ten koste van de onderliggende operationele marge.

Dat blijkt uit vanmorgen door moederbedrijf Ahold Delhaize naar buitengebrachte cijfers. Zoals gebruikelijk verstrekt het bedrijf geen gedetailleerde cijfers over de prestaties van Albert Heijn in Nederland, maar betreffen het cijfers inclusief  onder meer Gall & Gall, Etos en Bol.com. De netto-omzet in Nederland steeg met 3 procent naar €3,54 miljard. De vergelijkbare omzet nam met 2,9 procent toe. Wanneer het effect van de timing van Pasen in de cijfers wordt verwerkt, nam de vergelijkbare omzet in het tweede kwartaal zelfs met 3,8 procent toe.

Online blijft een belangrijke motor achter de groeiende omzet van de Nederlandse tak van Ahold Delhaize. De onlineverkopen namen met 23,2 procent toe, terwijl de netto-consumentenomzet met 28,9 procent toenam. Bol.com profiteert onder meer van het groeiende aantal derde partijen dat Bol.com gebruikt om producten aan de man te brengen. De verkopen door derde partijen zijn inmiddels goed voor meer dan 40 procent van de omzet van Bol.com. Vooral in dierenvoeding groeiden de verkopen op dat vlak hard, dankzij de samenwerking met de keten van speciaalzaken Pets Place.

De onderliggende operationele marge in Nederland kwam uit op 5,3 procent, een toename van 0,2 procentpunt vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Deze stijging wordt door Ahold Delhaize toegeschreven aan de verbeterde marges bij Bol.com. Wanneer het onlinewarenhuis uit de cijfers wordt gehaald, komt de operationele marge uit op 5,8 procent, vrijwel gelijk aan vorig jaar. Ahold Delhaize realiseerde weliswaar volop besparingen, maar dit leidde uiteindelijk dus toch niet tot verbetering onder de streep door de groei van AH.nl met zijn lagere marges.


Zaandam at Twitter: