Politie zoekt naar derde verdachte schietincident Zaandam

Zaandam – Alle drie de verdachten waar de politie naar op zoek was in verband met de schietincidenten op de Burcht en bij het Zaans Medisch Centrum in de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 oktober zijn aangehouden.

Zaterdag bracht de politie naar buiten dat zij op zoek was naar een derde verdachte. De 27-jarige man werd zondagmiddag in Amsterdam aangehouden door een arrestatieteam. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij het schietincident op de Burcht in het centrum van Zaandam. Eerder meldde een 24-jarige man uit Zaanstad zich op het politiebureau. Hij zit nog vast op verdenking van betrokkenheid bij het schieten bij het Zaans Medisch Centrum.

Eerst werd er geschoten op de Burcht en daarna bij het ziekenhuis, ook in Zaandam. De politie heeft nog niet precies in kaart wie waar en op wie heeft geschoten. Een negentienjarige jongen raakte gewond op de Burcht en is later beschoten bij het ziekenhuis waar hij heenging om zich te laten behandelen. Dit slachtoffer ligt nog in het ziekenhuis en is zelf ook een verdachte, omdat hij mogelijk betrokken was bij het schieten op de Burcht.

Vanochtend werd ook de 32-jarige verdachte waar de politie naar op zoek was op Schiphol aangehouden. Hij vluchtte naar Suriname maar liet daar via zijn advocaat weten zich te willen melden bij de politie en werd direct na zijn aankomst op het vliegveld aangehouden.

De aangehouden mannen worden verdacht van poging moord / poging doodslag en bevinden zich in alle beperkingen. Zij zullen deze week worden voorgeleid bij de rechter commissaris die over de voorlopige hechtenis zal beslissen.

Er was een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt naar de verdachten, maar dat geld is volgens de politie niet uitgekeerd. De aanhoudingen kwamen namelijk niet voort uit binnengekomen tips. Alle drie de verdachten zitten vast in beperkingen en worden verdacht van poging tot moord en of poging tot doodslag.

Het 19-jarige slachtoffer is buiten levensgevaar en ligt nog in het ziekenhuis. Ook hij is aangemerkt als verdachte in het onderzoek en inmiddels aangehouden omdat hij geschoten zou hebben op de Burcht in het centrum van Zaandam.

Eerder meldde een 24-jarige man (de broer van de 32-jarige) zich op het politiebureau en die zit nog vast wegens mogelijke betrokkenheid bij het schieten bij het Zaans Medisch Centrum. Een 27-jarige man is zondagmiddag in Amsterdam aangehouden. Hij zou te maken hebben gehad met het incident op de Burcht.

Media die (bewakings)beelden van de verdachten gepubliceerd hebben worden verzocht deze te verwijderen.

Een 32-jarige verdachte is maandagochtend op Schiphol gearresteerd. Hij was gevlucht naar Suriname en liet daar via zijn advocaat weten dat hij zich wilde melden bij de politie. Hij is meteen na zijn aankomst op het vliegveld aangehouden.

In het onderzoek naar het schietincident dat in de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 oktober plaatsvond op de Burcht in het Centrum van Zaandam is nog een derde verdachte in beeld gekomen. Deze man heeft daar ook met een vuurwapen geschoten. Of hij ook gericht op het 19-jarige slachtoffer heeft geschoten is op dit moment niet duidelijk.

Eerder deze week bracht de politie beelden naar buiten van twee andere verdachten van het schietincident dat daarna plaatsvond op de Spoedeisende hulp van het Zaans Medisch Centrum. Een van de verdachten, een 24-jarige man uit Zaanstad, is inmiddels aangehouden. De politie is nog op zoek naar de 32-jarige andere verdachte.

Daarnaast doet zij nu dus ook onderzoek naar nog een derde man die rond 02.10 uur bij het incident op de Burcht betrokken is geweest.

-Hij droeg een spijkerbroek, sportschoenen en een licht gekleurd sportjasje met reflecterende stukken op de mouwen.