Werk aan Wilhelminasluis Zaandam in 2019 hervat

Heijmans en de provincie Noord-Holland hebben een intentieovereenkomst gesloten voor het afbouwen van de Wilhelminasluis in Zaandam.

Naar verwachting worden de werkzaamheden aan de sluis in februari 2019 hervat. Het project is dan eind 2020 afgerond, ruim vijf later later dan gepland.

In het persbericht van de provincie Noord-Holland staat dat “over de technische uitvoering en planning van het project in 2014 verschil van inzicht ontstond.” De Raad van Arbitrage voor de Bouw deed uitspraak op 20 juni 2018. Heijmans kreeg € 8 miljoen extra maar dat bedrag was lager dan waarop de bouwer gehoopt had. Totaal gaat het project nu € 33 miljoen kosten. Heijmans kreeg ook een boete van € 2,7 miljoen vanwege de vertraging.

Oorspronkelijk was het plan om de sluis voor Sail2015 af te hebben, de Provincie Noord-Holland koos voor Heijmans omdat hun aanbod zou inhouden dat de sluis “goedkoop en snel” verbouwd zou worden. Het werd duur en traag.

De aanbesteding begon in 2012. Heijmans begon in april 2014 met het werk maar het werd kort daarop al stilgelegd. April 2016 was de nieuwe streefdatum maar daarop volgde uitstel voor onbepaalde tijd.

ZAANDAM – De bouw van de Wilhelminasluis bij Zaandam kan begin volgend jaar worden hervat. De provincie Noord-Holland heeft met bouwer Heijmans een intentieovereenkomst gesloten waarmee een einde komt aan twee jaar gesteggel over het ontwerp en meerkosten van de sluis. Door de forse vertraging die het project heeft opgelopen, zijn bedrijven die in de regio gebruik maken van binnenvaart geconfronteerd met een schade die in de tientallen miljoenen loopt. Volgens evofenedex, de behartiger van de handels- en logistieke belangen van 15.000 bedrijven, is het daarom goed nieuws dat er nu eindelijk zicht is op een vlotte afronding van het project.

De verwachting is dat in de loop van 2020 bedrijven kunnen profiteren van de voordelen van de nieuwe sluis, zoals het kunnen varen met grotere schepen en een betere bediening. evofenedex zal inzetten op een zo’n snel mogelijke herstart van de bouw en daadwerkelijke afronding in 2020. Verdere vertraging is niet acceptabel, zeker gezien het feit dat bedrijven al ruim twee jaar langer hinder ondervinden dan was gepland.

Vanaf 2014 liggen de provincie en Heijmans met elkaar overhoop over het ontwerp van de sluis en wie verantwoordelijk is voor de meerkosten. Partijen kwamen er samen niet uit, waarop de zaak werd voorgelegd aan de Raad van Arbitrage voor de Bouw. Met de nieuw gesloten overeenkomst voor het gezamenlijk afbouwen van de Wilhelminasluis in Zaandam, leggen beide partijen zich neer bij deze uitspraak.

Vrachtwagenchauffeur beschadigt huis en auto in Leiden 06-11-2018 | Ongevallen LEIDEN – Dinsdagochtend rond 10.40 uur heeft een vrachtwagen voor een kleine ravage gezorgd op het L… Oud-directeur Rabelink Logistics, Henk Rabelink, overleden 06-11-2018 | Overig WEHL – In de nacht van maandag 5 op dinsdag 6 november is, op 77-jarige leeftijd, Henk Rabelink over… Minister-president Rutte opent productiefaciliteit Airbus in Oegstgeest 06-11-2018 | Algemeen DEN HAAG – Op donderdag 8 november 2018 opent minister-president Rutte de nieuwe productiefaciliteit… Lawaaiige vliegtuigen geweerd van Schiphol 06-11-2018 | Algemeen DEN HAAG – Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaat de vliegtuigen d… ContainerWeight lanceert met Flexport tarragewicht database 06-11-2018 | Bedrijfsnieuws ROTTERDAM – Vandaag is de online tarragewicht database ContainerWeight gelanceerd tijdens de Intermo…

Britse parlementsleden bezoeken Eurofrigo in kader van de Brexit 06-11-2018 | Algemeen ROTTERDAM – Een delegatie uit het Britse parlement heeft gisteren het Rotterdamse bedrijf Eurofrigo … Vrachtvliegtuig tijdens testvlucht in de problemen geraakt 06-11-2018 | Algemeen MAASTRICHT – [update 11:55 uur] Het vliegtuig dat in problemen raakte bij Maastricht Aachen Airport,… Eerste tests met 5G netwerk in Rotterdamse haven 06-11-2018 | Algemeen ROTTERDAM – In de Rotterdamse haven hebben KPN, Shell en enkele andere bedrijven voor het eerste get…

Nog geen actie toezichthouder bij Boeing 06-11-2018 | Ongevallen CHICAGO – De Amerikaanse toezichthouder voor de luchtvaart FAA heeft nog geen extra controles b… NS test snellere Intercity Groningen – Zwolle – Randstad 06-11-2018 | Bedrijfsnieuws AMSTERDAM – NS wil begin volgend jaar een eenmalige test uitvoeren met een snellere Intercity tussen… Dode bij aanrijding auto en vrachtwagen op N36 06-11-2018 | Ongevallen ARRIËN – [update 11:23 uur] Op de N36 tussen Ommen en de Witte Paal rotonde heeft vanmorgen een…

Groei vraag naar vliegtickets zwakt af 06-11-2018 | Algemeen GENÈVE – Luchtvaartmaatschappijen hebben in september meer pass…