Demonstraties toegestaan tijdens landelijke sinterklaasintocht Zaandam

Demonstraties toegestaan tijdens landelijke sinterklaasintocht Zaandam
Daar gaan we weer! Demonstraties Zwarte Piet Zaanstad mogen doorgaan
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

U praat in de aanloop naar dat kinderfeest met vertegenwoordigers van groepen die willen komen demonstreren.

HooligansDe VVD pleitte er eerder al voor om demonstraties tijdens de intocht te verbieden. De partij wil dat de intocht rustig verloopt en dat beide kampen in de zwartepietendiscussie niet de mogelijkheid krijgen tot het uitlokken van onenigheid. "Je zet bij voetbal ook geen hooligans naast het kindervak", zei fractievoorzitter Marianne de Boer eerder tegen NH Nieuws. Deze wens van de VVD komt dus – vooralsnog – niet uit.

BRIEFJE VAN JAN – Aan burgemeester Hamming van Zaanstad | ThePostOnline

Een van die groepen is Kick Out Zwarte Piet. De voorman van die club, Jerry Afriyie, plaatste een zalvend filmpje waarin hij pro-Pieters oproept empathie te tonen en zich te verplaatsen in hun tegenstanders. Dat werd met graagte gedeeld door BNers als Angela Groothuizen, Alexander Klöpping, Claudia de Breij, Martin Koolhoven en de onvermijdelijke Halina Reijn. Deze BNers hebben blijkbaar niet in de gaten dat ze daarmee aan het whitewashen zijn. Jerry Afriyie is namelijk een crimineel, een racist, een homofoob, een plagieerder, een hitser en een potentiële terrorist en daar doet één zoetebroodjesfilmpje niets aan af.

Nog veel gevaarlijker dan die nep-Black Panthers van Kick Out Zwarte Piet is een andere groep links-extremisten, De Grauwe Eeuw.

Het comité ontving ook bedreigingen omdat ze voor Zwarte Pieten hadden gekozen. Later verduidelijkte de NTR dat er naast de roetveegpieten ook gewoon Zwarte Pieten aanwezig zouden zijn tijdens de landelijke intocht. "Naar gelang ze vaker door de schoorsteen zijn gegaan, worden ze zwarter", aldus een woordvoerder.

De voorman van dit clubje, Michael van Zijl, is onlangs veroordeeld voor een oproep die hij vorig jaar plaatste toen de activiteiten van Kick Out Zwarte Piet in Dokkum hem niet ver genoeg leken te gaan. Hij schreef: We moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten. Dubbele prijs als het tijdens de nationale intocht is, zodat alle kinderen getuige ervan zijn, zelfs massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten.

RoetveegpietenDe intocht van dit jaar in Zaanstad heeft tot nu toe al veel stof doen opwaaien. De NTR maakte begin deze maand bekend dat Sinterklaas tijdens de landelijke intocht vergezeld zou worden door roetveegpieten. Het Sinterklaascomité Zaanstad trok zich vervolgens uit onvrede terug.

Dezelfde Michael van Zijl blijkt nu weer aan de gang te zijn. Hij poseert met een petje met de tekst Sinterklaas sniper op zijn hoofd. Verder deelde hij een foto van John F. Kennedy van vlak voor de moord waarin hij Sinterklaas heeft geshopt met de tekst Voor alle fragiele kolonisten is er deze versie zonder kinderen. Als een van zijn vriendjes reageert met Ik zie een kind. Maar die is blond… Dus good to go, schrijft Van Zeijl Ja, maar die staat veel te ver weg voor al die spetters enzo.

Als Michael van Zeijl Erik van Muiswinkel zou heten, was het slechts een smakeloze grap. Maar Michael van Zeijl is geen aan lager wal geraakte cabaretier, maar een overduidelijk geesteszieke Volkert-in de dop.

De gemeente heeft met tien actiegroepen gesproken en daarvan zeggen er tot nu toe twee te willen gaan demonstreren. Beiden zijn pro Zwarte Piet. Hoe en waar de demonstraties vorm gaan krijgen, is nog onduidelijk.

U probeert ook met deze club te vergaderen om te verkennen wat de intenties zijn en te kijken hoe u de maatschappelijke dialoog kunt faciliteren.

In dat geval zal de burgemeester "optreden en in het uiterste geval de demonstraties beëindigen", zo valt te lezen in de brief, waarin de burgemeester antwoord geeft op de vragen van de VVD.

Ik weet dat u net als uw collega Marga Waanders, die de boel vorig jaar in Dokkum liet escaleren door het belang van extremistische actievoerders boven dat van kinderen te stellen, van de PvdA bent en dus van het criminelen-knuffelen.

Hun zuurstof op 17 november is: airtime. In beeld komen tijdens de live-televisieregistratie van de Sinterklaasintocht door de NTR. Journaals. Kranten.

Als u ze dan toch zo nodig moet faciliteren, wijs dan een gebied aan ver weg van het kinderfeest en de cameras van de NTR en andere media. Park Nauerna lijkt me bijvoorbeeld uitermate geschikt voor een eh… vreedzame dialoog tussen de pro- en anti-Zwarte Piet-activisteren.

PS. Het is niet erg je fouten toe te geven. Doe ik ook zonder enig probleem. Jensen met Farage was namelijk prima.