Slaapcentrum MC Slotervaart verhuist naar Zaandam

Alle patiëntgroepen van MC Slotervaart zijn nu verdeeld over verschillende ziekenhuizen en zbc’s in Amsterdam en omgeving. Van de elf ziekenhuizen en zbc’s neemt het OLVG de meeste patiëntgroepen over; negen van de vijventwintig. Over de betrokken artsen en andere medewerkers wordt nog volop gepraat.

De curatoren van MC Slotervaart hebben een lijst bekendgemaakt waarop de verdeling van patiëntgroepen is te zien. In hoeverre ook de artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers meegaan naar de betreffende ziekenhuizen, maken de curatoren niet bekend. Het is aan de ontvangende ziekenhuizen om te bepalen of ze Slotervaart-medewerkers nodig hebben. De meeste ziekenhuizen zijn nu druk bezig dat te inventariseren. Wij proberen dat wel te stimuleren, aldus een woordvoerder namens de curatoren.

Het OLVG, dat onder meer interne geneeskunde, longziekten, neurologie, (neuro)chirurgie en samen met CCN de cardiologie overneemt, maakt bekend dat het in dit stadium nog onduidelijk is of patiënten hun vertrouwde arts of verpleegkundige zullen behouden. Wel is duidelijk dat het gehele team van geriatrie, bestaande uit ongeveer vijftig personen naar het OLVG verhuist.

Het Spaarne Gasthuis in Haarlem neemt bariatrie over en stelt in gesprek te zijn met de medewerkers van het bariatrisch team over hun overstap. Het ziekenhuis stelt te zorgen voor een gastvrije ontvangst van patiënten en medewerkers. Het Zaans Medisch Centrum (ZMC) neemt het Amsterdams Slaapcentrum en de plastische chirurgie voor transgender patiënten van MC Slotervaart over. Het Zaanse ziekenhuis wil het gehele team van het slaapcentrum, onder wie neurologen gespecialiseerd in slaapstoornissen, overnemen. Over de plastische chirurgie voor transgender patiënten brengt het ZMC geen nieuws op de eigen website. Ook het Antoni van Leeuwenhoek, dat alle patienten met kanker overneemt, is in gesprek met medewerkers om te kijken of zij daar kunnen werken.

Het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam neemt pijnbestrijding en kno over, maar doet daarover op de eigen website nog geen mededelingen. Dit geldt ook voor Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen dat nierinsufficiëntie, vaatchirurgie (beide samen met Amsterdam UMC) en urologie overneemt, voor het Huid Medisch Centrum dat de dermatologie overneemt, voor Reade waar de patiënten met reuma naartoe gaan en Equipe Zorgbedrijven dat de orthopedie overneemt.

Het Amsterdam Slaap Centrum van het MC Slotervaart zet haar diensten voort in het Zaans Medisch Centrum in Zaandam (ZMC). Het team van neurologen, laboranten, polikliniek assistentes, verpleegkundigen en verzorgenden gaat in zijn geheel over, zo maakt het ZMC bekend.

De slaapspecialisten van het MC Slotervaart zijn verheugd over deze stap. “In het Zaans Medisch Centrum kunnen wij,  in samenwerking met de medische staf van het ZMC, ons hoogwaardig slaapcentrum voortzetten”, zegt Neuroloog Lonneke de Lau. “En dat in een mooi nieuw ziekenhuis, waarin wij uitstekende faciliteiten krijgen. De continuïteit van onze specialistische  zorg aan onze  patiënten is hiermee gewaarborgd. Daarbij komt dat het ZMC voor patiënten vanuit Amsterdam goed bereikbaar is.””Voor het ZMC is het Slaapcentrum een mooie aanvulling op de al geboden zorg aan de patiënten”, vult Marian Zoodsma, lid van de raad van bestuur ZMC, aan. “Wij hebben al een kwalitatief hoogwaardige vakgroep neurologie waar deze zorg goed bij past en bovendien hebben wij alle specialismen in huis die betrokken zijn bij een slaapcentrum, zoals longartsen, KNO-artsen, kaakchirurgen en psychiaters. In ons nieuwe ziekenhuis kunnen wij het slaapcentrum uit het MC Slotervaart een prima plek bieden met zeven slaapkamers en spreekkamers op de polikliniek.”Patiënten krijgen binnenkort bericht over wanneer ze terecht kunnen. Ook de huisartsen worden uiteraard zo snel mogelijk geïnformeerd, aldus het ZMC.