Zaandam is niet homofoob: straatnaam Piccolo wordt toch weer Hobo – AD.nl

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

ZAANDAM – Zaandam krijgt toch weer een straat met de naam Hobo. De straatnaam was eerder veranderd in Piccolo omdat een aantal bewoners vond dat de straatnaam Hobo te veel op het woord homo leek.

“in de media was ophef ontstaan dat de straatnaam Hobo op verzoek van bewoners was gewijzigd. Dit zou zijn omdat zij geen associatie met het woord homo zouden willen. Omdat Zaanstad een regenbooggemeente is en niet vereenzelvigd wenst te worden met homofobe gedachten, heeft de gemeenteraad via de motie het college opdracht gegeven om de originele straatnaam Hobo in ere te herstellen en de naam Piccolo te schrappen. Het college onderschrijft net als de raad het belang om een regenbooggemeente te zijn en voert de motie uit.”

De gemeente ging aanvankelijk akkoord met de naamswijziging. Maar later veranderde de gemeente van standpunt, mede omdat over de naamsverandering ophef was ontstaan. Zaanstad is een zogenoemde regenbooggemeente en wil niet vereenzelvigd worden met homofobe gedachten, zo luidt het.

Het college van burgemeesters en wethouders heeft laten uitzoeken of de nieuwe verandering juridisch mogelijk is. Het mag als de onderbouwing juist en volledig is en wordt voldaan aan de beginselen van behoorlijk bestuur.

Zaanstad stelde een onderzoek in “naar de juridische en financiële consequenties en de maatschappelijke impact van de uitvoering van de motie”. Als onderdeel daarvan is met “bewoners die in 2015 het proces van naamgeving hebben meegemaakt” gesproken, “deze bewoners herkennen zich in de wens om de straatnaam Hobo te hebben willen wijzigen.”

Bewoners van de straat zullen door de gemeente worden gecompenseerd voor de eventuele kosten die zij moeten maken naar aanleiding van deze straatnaamwijziging, aldus de gemeente.