Lang lint van lopers van Amsterdam naar Zaandam: Mooi loopweer, maar wel warm [video] – Noordhollands Dagblad

Lang lint van lopers van Amsterdam naar Zaandam: \Mooi loopweer, maar wel warm\  - Noordhollands Dagblad
Dam tot Damloop stilgelegd vanwege hitte | Binnenland
Een deelnemer moest volgens de organisatie bij de finish gereanimeerd worden. Die persoon is naar het ziekenhuis gebracht. Er is niets bekend over zijn of haar gezondheidstoestand.

Hoeveel mensen er precies onwel zijn geworden, is onduidelijk. Enkele lopers die al zijn gefinisht en vaker hebben meegedaan, vertelden dat ze “nog nooit zo veel deelnemers langs de kant hadden zien zitten of liggen”.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

De woordvoerder geeft aan dat de capaciteit van zowel de EHBO, de ziekenhuizen en de inzet van ambulances mogelijk in het geding zouden komen. In overleg met de veiligheidsregio en de betrokken gemeenten is daarom de stekker eruit getrokken.

Zaandam De Dam tot Damloop, de oversteek van Amsterdam naar Zaandam over tien Engelse mijl (16,1 kilometer) en met de autovrije IJtunnel als ludieke doorgang, beleefde zondag de 35e aflevering. In totaal schreven 44.707 hardlopers zich voor de jubileumeditie in. De laatste startgroepen mochten echter niet van start gaan. Reden? De hitte.

Of de organisatie de capaciteitsproblemen door de hoge temperaturen had kunnen voorzien, vindt de woordvoerder een ingewikkelde vraag. Hij zegt zo veel mogelijk medisch personeel ter beschikking te hebben gesteld. “Maar we konden die hulpverlening niet meer garanderen voor alle extra mensen die nog zouden starten.”

De 35e editie alweer! Wat een boel toppers en wat een zonnig en sfeervol loopfeest weer! Wethouder laurens Ivens schiet de prominenten vrouwen weg. Aan de start ook 54 teams met Amsterdamse gemeente ambtenaren #dtd2019 #trotsopjullie 👍🏼 le champion en alle andere betrokkenen! pic.twitter.com/7PC0FzNZNs

Deelnemers die nog zouden starten, kregen vijf minuten voor aanvang te horen dat de loop was afgelast. Ze stonden toen veelal al in het startvak op de Prins Hendrikkade in Amsterdam, klaar om te beginnen aan de tocht van 16,1 kilometer (10 Engelse mijl) door onder meer de IJtunnel naar Zaandam.

De Dam tot Damloop voert van de Prins Hendrikkade in Amsterdam naar de Peperstraat in Zaandam. Onderweg komen de lopers door de IJtunnel en Amsterdam-Noord. De snelste lopers hadden ongeveer drie kwartier nodig voor de tien Engelse mijl (16 kilometer).

Deelnemers die al in het startvak stonden, reageren zwaar teleurgesteld. “We komen helemaal uit Groningen, dit is echt balen”, liet een deelnemer weten aan AT5.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

De afgelopen jaren worstelde de organisatie van de Dam tot Damloop vaker met de hitte. In 2009, 2014 en 2016 overleden zelfs (getrainde) lopers aan de gevolgen van oververhitting.

Sinds de editie van dit jaar staan er vier zogeheten koelbaden aan het eind van de route en in het finishgebied, om deelnemers die bevangen zijn door de hitte zo snel goed te kunnen verzorgen.

Tijdens de hardloopwedstrijd tussen Amsterdam en Zaandam zijn voor zover bekend tussen de tien en twintig deelnemers in koelbaden gezet.

Leeslijst Artikel delen Mail de redactie viewBox=”0 0 13 15″ style=”enable-background:new 0 0 13 15;” > Onderwerpen Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.

Geen nieuwe starters Dam tot Damloop, hulpdiensten druk door warmte

In Amsterdam was het rond 15.00 uur zon 25 graden. Niet alleen in de hoofdstad werd het uitzonderlijk warm voor de maand september. Op diverse plekken in Nederland sneuvelden temperatuurrecords, waaronder in Hoek van Holland (25.4 graden) en in Eindhoven (27.1 graden).

Weerplaza verwacht dat de temperatuur de komende uren nog verder stijgt, waardoor mogelijk meer regionale dagrecords worden behaald.

Het besluit van de organisatie volgt uren nadat Solomon Berihu zondag de Dam tot Damloop won. De negentienjarige Ethiopiër voltooide de 16,1 kilometer in een tijd van 45 minuten en 45 seconden, waarna de Nederlander Mohamed Ali als vierde over de meet kwam. Bij de vrouwen was de Keniaanse Evaline Chirchir de snelste.

De Dam tot Damloop ging om 10.19 uur van start met de elitelopers. De in totaal circa 44.000 deelnemers startten zondag verspreid over in totaal negentien startgroepen, met steeds enige tijd daartussen.

Bekijk hier live de Dam tot Damloop

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.