Weer een plofkraak aan de Vrieschgroenstraat in Zaandam, precies een jaar na de vorige [video] – Noordhollands Dagblad

Zaandam Exact een jaar na de vorige plofkraak, is er in de nacht van maandag op dinsdag bij een pinautomaat aan de Vrieschgroenstraat in Zaandam weer een plofkraak gepleegd. Ook nu is de ravage groot, maar vorig jaar op 19 november was de kraak een stuk heftiger.

Buurtbewoners hebben het er direct op straat over, nadat een ontploffing rond 4.30 uur de gevel volledig ontzette. Precies een jaar geleden was er op deze plek ook een plofkraak.

Meerdere politie-eenheden en de politiehelicopter hebben in de omgeving tevergeefs gezocht naar de daders. De Team Explosieven en Veiligheid (TEV) en de Explosieven Ontruimingsdienst Defensie (EOD) hebben vannacht onderzoek gedaan naar mogelijk achtergebleven explosieven. Die zijn niet aangetroffen.

Gesprek op straat is ook wat er precies gebeurde, deze laatste keer. Buurtbewoners hebben het over twee knallen. Waarna een motor of motorscooter kwam aanrijden. Iemand stapte achterop en het voertuig reed rustig weg. Andere buren spreken ook over een autootje met drie inzittenden. Een van deze drie zou iets gepakt hebben en weg zijn gereden.

De schade aan het gebouw is groot. In één van de hokjes verderop, waar de winkelwagentjes onder staan, zijn de ramen er aan twee kanten uit geblazen. De politie heeft s nachts het hele Plein afgezet, omdat nog niet zeker was of er andere springstoffen aanwezig waren. Agenten zijn ook direct op zoek gegaan naar de gevluchte daders.

De politie zoekt getuigen van een plofkraak op een geldautomaat aan de Vrieschgroenstraat in Zaandam. Buurtbewoners meldden bij de politie rond 04.30 een zeer harde knal, en kort daarop een tweede. Ook in Amsterdam was in de nacht van maandag op dinsdag een plofkraak.

Rond 04.30 uur is er een plofkraak gepleegd op een geldautomaat in de Vrieschgroenstraat in #Zaandam. Politie zoekt in de omgeving naar dader(s). Omgeving geldautomaat afgezet voor onderzoek. Later meer informatie.

ZAANDAM – Bij een plofkraak op een geldautomaat aan de Vrieschgroenstraat in Zaandam is grote schade ontstaan. Een deel van het gebouw waar de Albert Heijn XL aan grenst, ligt in puin.

Rond 04.30 uur sloegen de daders toe, zo meldt de politie. Buurtbewoners schrokken zichzelf naar eigen zeggen rot van de knal. Ik deed het raam open, zag een grote rookwolk en toen meteen een tweede explosie. Ik ben een kijkje gaan nemen en zag dat de hele gevel eruit lag. Toch wel heftig, zegt een overbuurman tegen NH Nieuws.

De daders zijn vermoedelijk via de Johan Huizingalaan en de Pieter Calandlaan op een scooter gevlucht.

De veroorzakers van de ontploffing zijn nog niet opgepakt, ondanks een zoekslag van de politie. De omgeving rond het pinautomaat werd afgezet voor onderzoek.