Storing DigiD door cybercrime

De aanval op de Belastingdienst begon rond 15:00 uur. DigiD werd omstreeks 15:25 uur getroffen. Beide sites waren rond 20:00 uur s avonds weer bereikbaar.

De DDoS-aanval op de Belastingdienst zorgde ervoor dat mensen geen aangifte konden doen. De problemen bij DigiD maakten het in de tussentijd onmogelijk om in te loggen op meerdere overheidswebsites.

Volgens RTL Z is de aanval bezig sinds 15.26 uur en leek na een uur dat de aanval was verijdeld. Een woordvoerder van het Ministerie van Financiën laat aan de nieuwszender weten dat aan het begin van de avond de aanvallen door bleven gaan.

Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst had de verstoring geen invloed op de veiligheid van de gegevens van de belastingbetaler, ook niet als mensen bezig waren met aangifte doen.

Dinsdag kampte de Belastingdienst ook met een storing. Die bleek ook samen te hangen met een DDoS-aanval.

Door DDoS-aanvallen op verschillende overheidssite, zijn deze beperkt bereikbaar. Zo is er een aanval op DigiD , de Belastingdienst en het UWV.

Eind januari werd de Belastingdienst getroffen door een DDoS-aanval, die gelijktijdig werd uitgevoerd met aanvallen op verschillende banken. De waarschijnlijke dader achter die aanvallen werd in februari opgepakt en zei het vooral “voor de grap” te hebben gedaan.

Rond 20.00 uur was de storing op de website van de Belastingdienst weer opgelost en kon men weer aangifte doen. 

Bij een DDoS-aanval wordt een website of dienst overspoeld met gigantisch veel verbindingsverzoeken van verschillende locaties. Hierdoor raken servers overbelast, waardoor ze moeilijk bereikbaar zijn.

De verstoring heeft ook gevolgen voor andere handelingen, aldus de Belastingdienst. Daaronder valt het wijzigen van een rekeningnummer, het aanvragen van uitstel en het aanvragen van een voorlopige aanslag. Het is niet de eerste keer dat de Belastingdienst dit jaar het doelwit is van een ddos-aanval. Eind januari was dat eerder het geval. In dezelfde periode werden veel banken en ook Tweakers door ddos-aanvallen getroffen. Vervolgens pakte de politie een 18-jarige man op, op verdenking van het uitvoeren van de aanvallen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

De site van de Belastingdienst is op het moment van schrijven dan ook niet bereikbaar. In een om 15:45 gepubliceerd bericht schrijft de organisatie dat het door de aanval momenteel niet mogelijk is om aangifte te doen en vraagt bezoekers het op een ander moment opnieuw te proberen. Al ingevulde gegevens zouden bewaard blijven. De Belastingdienst kondigt aan bezoekers via de statuspagina op de hoogte te houden. Logius meldt dat ook DigiD te maken heeft met ddos-aanvallen sinds ongeveer hetzelfde tijdstip.

Door terugkerende DDoS-aanvallen op DigiD zijn verschillende overheidssites beperkt bereikbaar.

De Belastingsdienst heeft bekendgemaakt dat zijn site onbereikbaar is doordat er een ddos-aanval plaatsvindt. Daardoor kunnen mensen bijvoorbeeld hun aangifte niet doen. Ook DigiD is getroffen en zegt slecht of niet bereikbaar te zijn.

Hierdoor is het niet voor iedereen mogelijk om aangifte te doen via Mijn Belastingdienst of UWV-gegevens in te zien. De aanval is sinds 15:26 uur aan de gang, meldt Logius, de overheidsdienst die DigiD beheert. Na een uur leken de aanval afgeslagen of gestopt, maar een woordvoerder van het Ministerie van Financiën benadrukt aan het begin van de avond dat de aanvallen aanhouden.

Belastingdienst en DigiD getroffen door DDoS-aanval

DigiD is het digitale systeem waarmee Nederlandse overheden, zoals de Belastingdienst, het UWV en gemeenten, de identiteit van personen op internet verifiëren. Zonder DigiD is het niet mogelijk om digitaal aangifte te doen. De service wordt regelmatig bekritiseerd omdat wachtwoorden via de post worden verstuurd als gebruikers deze vergeten.

Volgens de dienst heeft de verstoring geen invloed op de veiligheid van de gegevens van de belastingbetaler, ook niet als mensen bezig waren met aangifte doen. Dinsdag kampte de Belastingdienst ook met een storing. Die bleek ook samen te hangen met een DDoS-aanval.

Belastingdienst getroffen door DDoS-aanval

Ook werk.nl, een website van het UWV waar vacatures staan en werkzoekenden tips kunnen vinden voor het vinden van een baan, heeft last van een storing, maar deze staat los van de DDoS-aanval, zegt een woordvoerder van het UWV.

De Belastingdienst en DigiD, het digitale loket van de overheid, zijn woensdag getroffen door een DDoS-aanval. Daardoor konden mensen urenlang onder meer geen belastingaangifte doen via de site Mijn Belastingdienst (mijn.belastingdienst.nl).

Het was al de tweede keer deze week dat de de website van de Belastingdienst werd aangevallen. Dinsdag kampte de Belastingdienst ook met een storing. Die bleek ook samen te hangen met een DDoS-aanval. Dat was dinsdag bij de dienst al bekend, maar werd niet gecommuniceerd om een aanzuigende werking van nieuwe aanvallen te voorkomen.

De DDoS-aanval begon rond 15.00 uur. Rond 19.30 waren de problemen voorbij en waren de diensten weer bereikbaar, zei een woordvoerder van de Belastingdienst.

Wie er achter de aanval zit(ten), is niet bekend. Volgens een woordvoerder heeft de verstoring geen invloed op de veiligheid van de gegevens van de belastingbetaler, ook niet als mensen bezig waren met aangifte doen.

Bij een DDoS-aanval maken heel veel verschillende computers, vaak van over de hele wereld, op hetzelfde moment verbinding met een server. Het doel is om de server te overbelasten of zelfs helemaal offline te krijgen.

Sinds begin deze maand kunnen belastingplichtigen aangifte over 2017 doen. Inmiddels hebben al 1,4 miljoen de fiscus laten weten wat ze het afgelopen jaar hebben verdiend. Op de eerste dag waren dat er ruim 400.000. Een record.

RTL Z biedt nieuws en inspiratie voor ondernemende mensen. Business, finance, tech, life en opinie. Business, not as usual. KPN kanaal 11, Ziggo kanaal 12. Met onder meer techprogramma Bright TV, Bright Business en de Bright Update.


Zoetermeer at Twitter: