Criminaliteitscijfers kunnen nog eindje naar beneden, Nawijn legt nadruk op …

\Criminaliteitscijfers kunnen nog eindje naar beneden\, Nawijn legt nadruk op ...
Hilbrand Nawijn dinsdag te gast bij Muijs in de Morgen
ZOETERMEER – Veiligheid. Dat is een heel belangrijk punt tijdens de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen voor Lijst Hilbrand Nawijn in Zoetermeer. Dat benadrukte Nawijn dinsdagochtend in het programma 'Muijs in de Morgen' op Radio West.

Uit cijfers blijkt dat het al beter gaat in Zoetermeer, vertelde Nawijn. Maar de criminaliteitscijfers kunnen wat mij betreft nog wel een eindje naar beneden.

Hij wil extra aandacht voor de scholen. Die zijn niet allemaal veilig, vindt hij, zonder hier dieper op in te gaan. Hij wil onder meer dat hekken rond scholen s avonds dicht kunnen.

Verder zou Nawijn graag meer agenten willen. Maar daar gaat de minister over. Zoiets wordt besloten in de Tweede Kamer. We krijgen wel handhavers. Die kunnen we als gemeente zélf aanstellen. Dit aantal is de afgelopen jaren al uitgebreid. We willen daarnaast ook meer cameratoezicht, op plekken waar het donker en onveilig is. Gelukkig is er in de loop van het jaar veel gebeurd, maar het kan beter.

ZOETERMEER – De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur en daarom schuiven de komende weken verschillende lijsttrekkers uit de regio aan in het programma Muijs in de Morgen op Radio West. Dinsdag is lijsttrekker Hilbrand Nawijn van Lijst Hilbrand Nawijn uit Zoetermeer aan de beurt.

Ouderen vormen een ander speerpunt van zijn partij. We hebben in de coalitie de afgelopen vier jaar twee wijkrestaurants voor ouderen kunnen redden, vertelt Nawijn. Daar wilden ze de stekker uit trekken. Wij willen er juist twee bíj, om vereenzaming van ouderen tegen te gaan. De inwoners van Zoetermeer worden tenslotte ouder en ouder.

Meer succes heeft hij als gemeenteraadslid in Zoetermeer. Daar zit hij sinds 2006 in de raad namens de Lijst Hilbrand Nawijn (LHN). In 2016 kreeg hij te maken met LHN-raadslid Juliëtte Meurs-Troch, die ondanks afspraken uit de fractie stapte.

In de komende raadsperiode 2018-2022 en verder willen PvdA, D66, GroenLinks, CDA, VVD, Zó! Zoetermeer en ChristenUnie-SGP dat de gemeente Zoetermeer zich samen met de Metropoolregio, de Provincie en het Rijk krachtig inzet voor energiebesparing en duurzame en fossielvrije energieopwekking. Daarom boden deze zeven partijen gisteravond tijdens de raadsvergadering aan burgemeester Charlie Aptroot hun duurzaamheidspact aan.

,,Eind 2015 is in Parijs een bindend klimaatakkoord gesloten. Daarmee moet de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 worden teruggedrongen. En de opwarming van de aarde worden beperkt tot maximaal twee graden. Of we deze doelstellingen gaan halen, hangt in grote mate af van wat steden doen. Ook Zoetermeer zal haar steentje moeten bijdragen,” zo menen de betrokken partijen, die hopen dat het duurzaamheidspact gaat dienen als inspiratie voor de nieuwe raad en college binnen actieprogramma Duurzaam & Groen.

Er was aan het begin van de raadsvergadering nog wel even discussie. LHN-fractievoorzitter Hilbrand Nawijn zei ‘ontstemd’ te zijn over het feit dat de partijen dit pact aanbieden. De voormalig LPF-minister wilde het onderwerp nog nader bespreken bij de raadsvergadering, maar zover kwam het na stemming niet. Nawijn vond dat zijn partij ‘monddood’ werd gemaakt en dat kwam hem op boegeroep van zijn collega-raadsleden te staan.

Aan www.zoetermeersdagblad.nl laat Nawijn echter weten dat zijn partij in november vorig jaar benaderd was om mee te doen met het duurzaamheidspact. Die mail was hij gisteren even vergeten. ,,Ik dacht dat we niet gevraagd waren, dus we werden wat overvallen door het document. Maar dat bleek niet zo te zijn.” De LHN besloot vorig jaar al niet mee te doen met het pact, aldus Nawijn. ,,Er was weinig animo voor binnen onze fractie.”

Foto van links naar rechts: raadslid Jan Willem Schotel (VVD), raadslid Peter Vergers (D66), fractievoorzitter Marcel van der Tol (GroenLinks), fractievoorzitter André Bos (CU-SGP), raadslid Klaasjan De Jong (CDA), fractievoorzitter Margot Kraneveldt (PvdA), burgemeester Charlie Aptroot en raadslid Carla Krullaars (Zó! Zoetermeer).


Zoetermeer at Twitter: