Politie waarschuwt: niet opnemen!

Politie waarschuwt: niet opnemen!
Politie waarschuwt: niet opnemen!
Heb je een gemiste oproep van een nummer dat begint met +53 of 0053? Bel dan niet terug! Je hebt hier met zogeheten wangiri-fraude te maken.

Meerdere Nederlanders zijn de afgelopen dagen gebeld door een Cubaans +53-nummer. Deze nummers worden soms ook weergegevens met 0053 aan het begin.

Voornamelijk personen die klant bij Tele2 zijn, werden door het nummer gebeld. Tele2 liet via Twitter weten dat het om fraude gaat. Fraudehelpdesk meldt dat er desondanks geen opvallende stijging te zien is in het aantal meldingen van wangiri-fraude. 

Tele2 adviseert je om niet naar de +53-nummers terug te bellen, dit kan je namelijk veel geld kosten. Bij wangiri-fraude bellen groepen criminelen naar je mobiel vanuit het buitenland. Als je ziet dat je een gemiste oproep hebt en terugbelt, blijken er torenhoge kosten verbonden te zitten aan het telefoongesprek.

Om wangiri-fraude te voorkomen kun je onbekende nummers blokkeren op je telefoon. Hieronder leggen we uit hoe dit op een Android-telefoon en een iPhone in werking gaat.

Wil je meer weten over wangiri-fraude? In ons dossier kun je over dit onderwerp lezen.

De politie van Zoetermeer waarschuwt mensen voor oplichting via de telefoon, na deze recente publicaties van Radar en de NOS. Daaruit blijkt dat de nodige mensen, vooral klanten van Tele2, onlangs zijn gebeld door een Cubaans nummer startend met +53. Criminelen proberen de mensen met deze zogeheten ‘wangiri-fraude’ op te zadelen met torenhoge telefoonrekeningen en er zelf aan te verdienen. De providers kunnen hier niet altijd wat tegen doen, als mensen besluiten terug te bellen naar het betreffende nummer.

Het Zoetermeers Dagblad weet dat er in Zoetermeer ook mensen gebeld zijn met een +48-nummer. Wees dus alert, neem niet op, bel niet terug en maak anderen attent op dit bericht.


Zoetermeer at Twitter: