Kleine celstraf hulpverlener na ontucht met cliënte

Kleine celstraf hulpverlener na ontucht met cliënte
Hulpverlener veroordeeld voor plegen van ontucht met cliënte
Een 39-jarige hulpverlener uit Zoetermeer is veroordeeld tot een werkstraf van 20 uur en een maand celstraf, die grotendeels voorwaardelijk is. Ook moet een schadevergoeding van 2.000 euro betaald worden. De man heeft ontucht gepleegd met een cliënte van de psychiatrische instelling waar hij werkte. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste aanvankelijk een celstraf van zeven maanden, waarvan drie voorwaardelijk. Dit meldt Telegraaf.

De dader hielp de vrouw bij het voeren van de huishouding, omdat zij zelfstandig woonde. In 2016 ontstond een seksuele relatie tussen de twee, nadat de vrouw zich aangetrokken voelde tot de man. De rechtbank oordeelt dat de hulpverlener beter had moeten weten en dat hij geen rekening hield met de ongelijke relatie en de ongepastheid van seks in de relatie. Omdat de seksuele handelingen zich voordeden binnen een hulpverlenersrelatie, spreekt de rechtbank van ontucht.

De Apeldoorner was eigenaar van een restaurant waar de twee jongens werkten. De man betastte de slachtoffers in de periode van 1 oktober 2016 tot 22 mei 2017. De rechtbank oordeelde dat de restauranteigenaar op grove wijze misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen van de slachtoffers en hun ouders. De slachtoffers zijn het vertrouwen in andere mensen kwijtgeraakt en de rechtbank rekent dat de man ernstig aan.

De straf valt lager uit dan wat het OM eiste. Dit heeft er mee te maken dat de man niet meer in de zorg werkt en hulp heeft gezocht om aan zijn problemen te werken. Bovendien werd hij vrijgesproken van bedreiging van de vrouw. De cliënte zegt regelmatig te zijn geslagen door de man, die steeds agressiever werd in de relatie.

Celstraf voor ontucht met minderjarige jongens

Een 39-jarige man uit Zoetermeer is dinsdag door de rechtbank Den Haag veroordeeld voor het plegen van ontucht met een cliënte. De man krijgt een (deels) voorwaardelijke gevangenisstraf van 30 dagen en een werkstraf van 20 uur. Ook moet hij het slachtoffer 2.000 euro schadevergoeding betalen.

Naast de voorwaardelijke gevangenisstraf en de taakstraf komt de man onder toezicht te staan van de reclassering en moet hij zich laten behandelen. Ook moet hij een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 5.000 euro.

De man was werkzaam bij een maatschappelijke zorginstelling die mensen met psychiatrische problemen begeleidt. Hij hielp het slachtoffer met het organiseren van het huishouden. Tussen de man en het slachtoffer hebben seksuele handelingen plaatsgevonden.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Hoewel het een lichte vorm van hulpverlening betrof, was het slachtoffer wel aan de hulp van de man toevertrouwd. Hij begeleidde haar vanuit een zorginstelling. De man wordt daarom als hulpverlener aangemerkt. De seksuele handelingen hebben binnen een hulpverlenersrelatie plaatsgevonden en zijn daarom als ontucht aan te merken. De rechtbank verwijt de man dat hij onvoldoende rekening heeft gehouden met de ongelijke relatie die hij had met het slachtoffer en de ongepastheid van seksuele handelingen in die relatie.

De man wordt vrijgesproken van bedreiging van het slachtoffer. Volgens de rechtbank is hier onvoldoende bewijs voor.

De man werkt niet meer in de zorg en is vrijwillig met een behandeling gestart om zijn problemen op te lossen.


Zoetermeer at Twitter: