Gevangene uit Zoetermeer wil niet worden vrijgelaten

Gevangene uit Zoetermeer wil niet worden vrijgelaten
Gevangene wil niet naar huis, blijft liever in cel
DEN HAAG – Zoetermeerder Rinaldo H. (53), veroordeeld voor drie overvallen, blijft liever twintig maanden langer in de cel dan dat hij begeleiding accepteert. Het komt haast nooit voor dat een veroordeelde crimineel geen gebruik maakt van de voorwaardelijke invrijheidstelling als tweederde van de celstraf erop zit. Maar H. heeft geen trek in de verplichte begeleiding van de reclassering.

Geef mij maar die zeshonderd dagen, zei de overvaller maandag tegen de Haagse rechtbank. Ik ben die mensen helemaal zat, zei hij over de hulpverleners van de reclassering, en ik heb ook geen zin om hier lang over door te praten, zo beet hij de rechters toe.

H. is veroordeeld voor overvallen die hij pleegde in 2015. Hij sloeg binnen een week drie keer toe in drogisterijen aan de Hildo Kroplaan in Den Haag. Het OM eiste destijds een celstraf van acht jaar, maar de rechtbank veroordeelde H. in 2016 tot vijf jaar cel. De man wilde toen al geen medewerking verlenen aan psychiatrisch onderzoek.

In de gevangenis zorgt de man ook voor problemen, zo bleek maandag bij de rechtbank. Hij zou er betrokken zijn bij vechtpartijen. Binnenkort heeft hij tweederde van zijn straf erop zitten. Alle veroordeelden hebben dan in Nederland het recht om voorwaardelijk vrij te komen, maar ze zijn dan wel verplicht om bijvoorbeeld begeleiding door de reclassering te accepteren. Rinaldo H. wijst dat dus af.

Het OM vreest dat als H. op straat komt zonder begeleiding hij binnen de kortste keren weer in de fout gaat. Daarom zou hem geen voorwaardelijke invrijheidstelling verleend moeten worden. Ook de rechtbank is bang dat de man snel weer zal toeslaan. De kans op herhaling is levensgroot, zei de voorzitter. Daarom besloot de rechtbank dat de overvaller zijn straf helemaal moet uitzitten, en zo kreeg iedereen zijn zin.

Een 53-jarige man uit Zoetermeer blijft liever nog twintig maanden in de cel dan dat hij vervroegd wordt vrijgelaten. “Geef mij maar die 600 dagen”, zei hij vanmiddag voor de Haagse rechtbank. Het komt bijna nooit voor in Nederland dat een veroordeelde crimineel niet gebruikmaakt van de voorwaardelijke invrijheidstelling als twee derde van de straf erop zit.

De man uit Zoetermeer zit een celstraf uit van vijf jaar vanwege drie gewelddadige overvallen op drogisterijen in Den Haag binnen een week tijd. Vandaag moest de rechtbank zich uitspreken over zijn voorwaardelijke invrijheidstelling. Maar de man wil daar niet aan meewerken omdat hij opziet tegen de verplichte begeleiding door de reclassering. “Ik ben die mensen helemaal zat”, stelde hij. “En ik heb ook geen zin om hier lang over door te praten”, zo beet hij de rechters volgens Omroep West toe.

Met uitzondering van de mensen die tot levenslang zijn veroordeeld, heeft iedere veroordeelde in Nederland het recht om voorwaardelijk vrij te komen. Maar dat mag alleen onder begeleiding. Terecht, betoogde het OM vanmiddag voor de rechtbank. Want als de Zoetermeerder niet wordt begeleid, gaat hij volgens de officier van justitie “binnen de kortste keren weer in de fout”.

Ook de Haagse rechtbank is bang dat de man snel weer zal toeslaan. “De kans op herhaling is levensgroot”, aldus de voorzitter. Daarom besloot de rechtbank dat de overvaller zijn straf helemaal moet uitzitten.


Zoetermeer at Twitter: