Toeristen ontvluchten zwaar getroffen Lombok

Toeristen ontvluchten zwaar getroffen Lombok
Hulplijn voor Nederlanders op Lombok | Zware aardbeving Lombok
Een politieagent maakt een foto van honderden mensen die de Gili-eilanden, ten noordwesten van Lombok, proberen te verlaten. (Foto: Reuters)

Op de luchthaven op Lombok staan lange rijen met reizigers die het eiland of het land willen verlaten. (Foto: ANP)

De beving werd ook op het eiland Bali gevoeld. In de zuidelijke stad Denpasar stortte een gedeelte van een winkelcentrum in. (Foto: ANP)

Bewoners halen gasflessen onder het puin vandaan na de forse aardbeving. (Foto: Hollandse Hoogte)

Ook op de Gili-eilanden en Bali zijn meldingen over schade en ingestorte gebouwen. Het Indonesische leger is op de Gili-eilanden bezig met het evacueren van 1000 bewoners en toeristen. Die evacuatie verloopt moeizaam door getijden en golfslag, twittert Ferdinand Lahnstein, plaatsvervangend ambassadeur van Nederland in Indonesië. Er zitten nog 700 toeristen vast.

Indonesische soldaten maken zich klaar om aan boord te stappen van een militair vliegtuig. De soldaten worden ingezet om te helpen met de reddingswerkzaamheden in het rampgebied. (Foto: ANP)

Correspondent Michel Maas is op Lombok en zag mensen met de ellende in hun ogen de evacuatieboten afstappen. “Ze komen van stampvolle veerbootjes, waarbij het een gevecht was om erop te komen. En bedenk dat deze mensen ook al die aardbeving achter de rug hebben en daarna de angst voor een tsunami”, zegt Maas.

Een toerist staat voor de ravage. Veel mensen vertrekken richting het vliegveld en doen een poging om eerder terug naar huis te reizen. (Foto: Reuters)

Floor van Dijk is een van de Nederlanders die nog vastzitten op de Gili-eilanden. Meer specifiek: ze zit op Gili Trawangan, het grootste Gili-eiland. “Er zijn nog veel mensen hier op het eiland”, laat ze via sms weten. Er is geen stroom op het eiland en de eet- en drinkvoorraad neemt af, schrijft ze verder.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer . De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Het dodental van de aardbeving op het Indonesische eiland Lombok is verder gestegen naar 98. De meeste slachtoffers zijn omgekomen door ingestorte huizen. Verwacht wordt dat het aantal doden verder zal oplopen, stelt de Indonesische rampendienst BNBP. Er zijn zeker 13.000 huizen ingestort of beschadigd.


Zoetermeer at Twitter: