Let op: zomersmog-alarm in heel Nederland

Let op: zomersmog-alarm in heel Nederland
RIVM waarschuwt voor smog op dinsdag in hele land
Wie gevoelig is voor verontreinigde lucht, kan vandaag maar beter binnen blijven. Heel Nederland kan te maken krijgen met smog, waarschuwt volksgezondheidsorganisatie RIVM.

"Voor het hele land geldt dat de luchtkwaliteit 'slecht' kan zijn, maar de hoogste concentraties worden in het oosten verwacht", zegt het RIVM. In de namiddag en vroege avond is de lucht het meest verontreinigd.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer . De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen met weinig wind. Het kan leiden tot hoesten en kortademigheid en astmaklachten kunnen door smog verergeren. Ook hebben veel mensen last van irritatie aan ogen, neus en keel.

"De hoogste concentraties voor morgen worden in het oosten verwacht, voor het hele land geldt dat de luchtkwaliteit slecht kan zijn. Woensdag wordt het beter, de luchtkwaliteit is dan in het ongunstige geval onvoldoende maar dus niet meer slecht, aldus het RIVM.

Morgen wordt het beter, zegt het RIVM. "De luchtkwaliteit is dan in het ongunstige geval 'onvoldoende' maar dus niet meer 'slecht'."

Hoesten en ademtekortSmog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen met weinig wind en kan leiden tot hoesten en kortademigheid. Ook kunnen astmaklachten verergeren en irritatie ontstaan aan ogen, neus en keel.

Voor een landelijke hittegolf moet het in De Bilt vijf dagen achtereen minimaal 25 graden worden, waarvan drie dagen ook nog eens de 30 graden wordt bereikt.

NOORD-HOLLAND – Gezondheidsorganisatie RIVM waarschuwt dat heel Nederland morgen te maken kan krijgen met smog. Wie gevoelig is voor de verontreinigde lucht krijgt het advies binnen te blijven en geen zwaar lichamelijk werk te doen.

Vanaf 29 juli bereikte de temperatuur elke dag 25 graden. Op maandag 30 juli en afgelopen vrijdag en maandag werd het minimaal 30 graden.

Van 15 juli tot en met 27 juli was ook al sprake van een landelijke hittegolf. Gemiddeld is er eens in de vier of vijf jaar sprake van een hittegolf.

Het gebeurde slechts twee keer eerder dat er twee keer in een jaar sprake was van een hittegolf. Dat was in 1941 en in 2006.

De eerste hittegolf van dit jaar werd bijna de langste landelijke hittegolf ooit, maar op zaterdag 28 juli bleef de temperatuur in De Bilt steken op 24,2 graden.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt dat heel Nederland dinsdag met smog te maken kan krijgen. In het zuiden van het land is er maandag al kans op smog door ozon.

Wie gevoelig is voor de verontreinigde lucht krijgt het advies binnen te blijven en geen zwaar lichamelijk werk te doen.

De hoogste concentraties voor dinsdag worden in het oosten verwacht. Voor het hele land geldt dat de luchtkwaliteit slecht kan zijn. Woensdag wordt het beter. De luchtkwaliteit is dan in het ongunstige geval onvoldoende, maar dus niet meer slecht, aldus het RIVM.

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen met weinig wind en kan leiden tot hoesten en kortademigheid. Ook kunnen astmaklachten verergeren en kan irritatie ontstaan aan ogen, neus en keel.

Donderdag en vrijdag waarschuwde het instituut ook al voor plaatselijke smog, vooral in het zuidoosten.


Zoetermeer at Twitter: