KNMI waarschuwt: vanavond code geel

KNMI waarschuwt: vanavond code geel
Code geel: KNMI waarschuwt voor onweer en windstoten
In het zuidwesten, westen en midden van het land is code geel pas donderdagavond en in de nacht van donderdag op vrijdag van kracht. Er is volgens het KNMI dan kans op windstoten van 80 kilometer per uur.

Weerplaza verwacht dat de windstoten zwaarder zullen zijn. “We gaan uit van uitschieters tot 100 kilometer per uur en in het heftigste scenario van windstoten van 110 tot 115 kilometer per uur.”

Foto: Robert Oosterbroek. Na weken van hitte en droogte waarschuwt het KNMI donderdag voor onweersbuien en zware windstoten. Op donderdagavond kunnen er zware windstoten in Utrecht voorkomen tot 80 km/uur. Na weken van hitte en droogte waarschuwt het KNMI donderdag voor onweersbuien en zware windstoten. Op donderdagavond kunnen er zware windstoten in Utrecht voorkomen tot 80 km/uur.

Volgens Weerplaza is het pas laat in de middag tot vroeg in de avond duidelijk hoe zwaar de windstoten precies zullen zijn. “De precieze windkracht is nog erg onzeker.”

Vanuit het zuidoosten trekken donderdag enkele onweersbuien het land in. Vanaf 21.00 uur geldt code geel in Utrecht omdat er kans is op zware windstoten die mogelijk voor schade en hinder kunnen zorgen. In de loop van de nacht nemen de buien en de windstoten weer af.

Volgens Weerplaza is in België en Frankrijk al code oranje afgegeven en mogelijk gebeurt dat later op donderdag ook in Nederland.

De regen die gaat vallen is overigens nog lang niet voldoende om de droogte die de afgelopen weken is ontstaan te verhelpen. Daar moet het een langere periode voor regenen.

Het is nog onzeker waar het weer het extreemst zal zijn. Wie naar buiten wil gaan, krijgt het advies de weerberichten goed in de gaten te houden.

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).

Wil jij elke ochtend direct weten wat je s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

Vanaf de ochtend trekken er flinke onweersbuien vanuit het zuiden over Limburg. Die gaan gepaard met plaatselijk veel regen, hagel en windstoten van 60 tot 75 kilometer per uur. Het weerinstituut waarschuwt om open water en open gebieden te mijden en niet onder bomen te schuilen. Takken kunnen snel afbreken, mede omdat sommige boomsoorten behoorlijk zijn uitgedroogd en vol in het blad staan. 

Hemel, alle verzamelde regen van de afgelopen weken komt er nu in een keer uit #maastricht #onweer pic.twitter.com/jk8C4KW7NQ

Windstoten Later in de middag draait de wind en neemt de kans op zware windstoten toe. Dan zijn er windstoten mogelijk tot ongeveer 80 kilometer per uur. Het zwaartepunt van de storm ligt dan boven de kustprovincies. Daar zijn zelfs windstoten tot 100 kilometer per uur mogelijk.

In België en Frankrijk is de waarschuwing al verhoogd naar code oranje. Mogelijk wordt in Nederland ook nog opgeschaald.

In de nacht naar vrijdag is er veel bewolking en trekken er nog enkele buien over. De minimumtemperatuur daalt naar de 13 graden. In de loop van de nacht neemt de windkracht af.

Ook vrijdag kan het nog kan het weer gaan onweren. De temperatuur blijft dan steken op zo'n 22 graden.


Zoetermeer at Twitter: