ME in Zoetermeer met vuurwerk bekogeld

\ME in Zoetermeer met vuurwerk bekogeld\
Politie wil meldplicht vuurwerkasos | Binnenland
De politie wil tijdens de jaarwisseling een meldplicht voor mensen die gepakt zijn met illegaal vuurwerk. Ze zouden zich enkele uren voor de jaarwisseling moeten melden, en pas uren daarna weer mogen gaan. Daarmee moet de veiligheid van agenten worden verbeterd. De redenering is dat mensen geen illegaal vuurwerk meer naar politieagenten kunnen gooien als ze zich tijdens de jaarwisseling moeten melden.

“Ieder jaar vindt er weer agressie en geweld tegen onze mensen plaats tijdens de jaarwisseling en daarbij wordt ook gegooid met vuurwerk”, zegt Ruud Verkuijlen, die zich bij de Nationale Politie bezighoudt met de jaarwisseling, in het NOS Radio 1 Journaal. “Wij hebben de stelling: als je een meldplicht invoert, staan die mensen er dus ook niet meer bij om dat vuurwerk naar ons te gooien.”

Zon meldplicht kan worden opgelegd door burgemeesters. “Wij hebben natuurlijk het bestuursrecht waarmee we zaken kunnen regelen”, zegt burgemeester Broertjes van Hilversum. “Dat is op korte termijn te doen. En dat is een voordeel boven strafrecht, waar eerst van alles moet gebeuren.”

Verkuijlen begrijpt dat een meldplicht tijdens de jaarwisseling een zwaar middel is, maar hij vindt dat het het overwegen waard is door het risico dat illegaal vuurwerk met zich meebrengt. “Ieder jaar vinden weer incidenten plaats, waarbij mensen worden geraakt met illegaal vuurwerk.”

Afgelopen weekend moest er een jongen worden geopereerd na het afsteken van vuurwerk en tijdens Halloween is de ME in Zoetermeer bekogeld met vuurwerk.

Volgens burgemeester Broertjes had een landelijk verbod op knalvuurwerk, dat begin dit jaar strandde, veel problemen opgelost. “We hebben dit jaar echt een kans gemist, de minister ook. Dan hadden we echt een stap voorwaarts gezet. Nu dat niet is gebeurd, moeten we dat per locatie, per gemeente, zelf oplossen.” Hij is een voorstander van alle initiatieven die vuurwerkincidenten voorkomen.

Broertjes vindt dat de vuurwerkvrije zone, die in Hilversum en verschillende andere gemeenten bestaat, goed te handhaven is. Hij noemt het een goede compensatie voor het mislukken van het verbod. “Maar we zijn nu ook aan het kijken of we het in buurten kunnen doen, waar mensen zelf de handhaving op zich nemen. De politie kan dit natuurlijk niet aan, dat is duidelijk.”

Een andere oplossing waar de Hilversumse burgemeester over te spreken is, is het centraal afgestoken vuurwerk. “Dat is een mooie compensatie voor het zelf afsteken. De meerderheid van de Nederlanders wil geen vuurwerk meer afsteken. Die vindt dat levensgevaarlijk, dus de overheid moet dat gaan doen.”

Hoelang steken we al vuurwerk af in Nederland? En welke vuurwerkmaatregelen zijn er al genomen? NPO Focus zoekt het hier uit.

De politie wil tijdens de jaarwisseling een meldplicht voor mensen die gepakt zijn met illegaal vuurwerk. "Dan zijn die lui van de straat tijdens de viering van oud en nieuw."

Dat zegt Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen Politieambtenaren. “Als je mensen een meldplicht oplegt, kunnen ze tijdens de jaarwisseling ook niet met vuurwerk gooien.

Tijdens de jaarwisseling zijn politiemensen de afgelopen jaren regelmatig bekogeld met zwaar vuurwerk. Met de meldplicht hoopt de politie de veiligheid voor agenten te verbeteren.

De bevoegdheid om meldplicht op te leggen, ligt bij de burgemeesters. “Het is een zwaar middel, maar gemeenten lopen een groot risico als zich illegaal vuurwerk in een woning bevindt. Er moeten dan huizenblokken en woningen worden ontruimd. Het is wat ons betreft het overwegen waard.

Bij het betaald voetbal is deze maatregel al gebruikelijk. “Als bestuurders hiertoe overgaan, zou dat geweldig zijn.”

Afgelopen weekend moest er al een jongen worden geopereerd na het afsteken van vuurwerk en tijdens Halloween is de ME in Zoetermeer met vuurwerk bekogeld.

De politie heeft vorig jaar 150 pakketten uit de handel gehaald. “Pakketten met illegaal vuurwerk dat de kracht heeft van een aanvalsgranaat. Daarbij komt dat het, anders dan legaal vuurwerk, massa-explosief is. Gaat er een af dan gaat gaat alles af.