Bijvriendelijke bomen in Zoetermeer na statiegeldactie

De statiegeldactie van Lidl voor Nederland Zoemt heeft 38.806 euro opgeleverd. Lidl verhoogt dit bedrag naar 50.000 euro. Met dat geldbedrag worden dit najaar in tien gemeenten 500 bijvriendelijke bomen geplant. Dit is fantastisch. Hiermee kunnen we bijen direct helpen, wij zijn hier heel blij mee, aldus Dorien Ackerman namens Nederland Zoemt.

Tijdens de statiegeldactie konden klanten van Lidl hun statiegeld doneren aan Nederland Zoemt. De 500 bomen worden dit najaar geplant in Huizen, Zeewolde, Horst aan de Maas, Rucphen, Culemborg, Zeist, Assen, Schiedam, Boxmeer en Zoetermeer. Die gemeenten kregen eerder dit jaar van Nederland Zoemt het predicaat bijvriendelijk. Ze voldoen aan de criteria voor bijvriendelijk beheer, door onder andere te zorgen voor jaarrond bloeiende planten en nestgelegenheid voor bijen.

SCHIEDAM – Zo'n vijftig nieuwe bomen levert een actie van supermarktketen Lidl Schiedam op. Het gaat om zogenaamde 'bij-vriendelijke bomen', zoals lindes of tamme kastanjes. Deze bomen zijn aantrekkelijk voor bijen en daarom belangrijk in de strijd om de bijenpopulaties in stand te houden. Lidl hield een statiegeldactie, waarbij klanten het statiegeld konden bestemmen voor het planten van nieuwe bomen. De actie leverde 38.806 euro op, bestemd voor Nederland Zoemt, een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu. Lidl verhoogde het bedrag naar 50.000 euro. Met dat geldbedrag worden dit najaar in tien gemeenten, waaronder Schiedam, vijfhonderd bij-vriendelijke bomen geplant. De tien gemeenten, met Zoetermeer als meest nabije, kregen eerder dit jaar van Nederland Zoemt het predicaat ‘bij-vriendelijk’. Ze voldoen aan de criteria voor bij-vriendelijk beheer, door onder meer te zorgen voor bloeiende planten en nestgelegenheid voor bijen het hele jaar rond.De statiegeldactie past in een bredere aanpak van Lidl. “Samen met onze leveranciers verduurzamen we de teeltwijze van ons groente en fruit en zorgen we voor meer bij-vriendelijk groen rondom onze filialen”, aldus Renée Bijvoets van Lidl Nederland. Van het groente en fruit dat in Nederland wordt gegeten is tachtig procent afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten, aldus Nederland Zoemt.Zie ook dit artikel.

Stuifmeel en nectar Bijvriendelijke bomen, zoals de linde of de tamme kastanje, zorgen voor stuifmeel en nectar. Door het planten van de bomen worden de gemeentes nog aantrekkelijker voor bijen. Renée Bijvoets van Lidl Nederland: Samen met onze leveranciers verduurzamen we de teeltwijze van ons groente en fruit en zorgen we voor meer bijvriendelijk groen rondom onze filialen. Daarnaast steunen we Nederland Zoemt en hebben we met klanten dit enorm bedrag opgehaald voor de bij. We bedanken iedereen voor de donaties!

Bij-vriendelijke bomen in Schiedam met statiegeld

De insecten in Zeewolde worden binnenkort getrakteerd op 900 bijvriendelijke struiken. De gemeente krijgt geld van de stichting Nederland Zoemt om de struiken te kopen. De struiken worden in december geplant in de buurt van De Verbeelding.

De stichting heeft dankzij een statiegeldactie van de Lidl ruim 38.000 euro gekregen en verdeelt dit over tien verschillende gemeenten in Nederland. Al deze gemeenten zijn eerder dit jaar door Nederland Zoemt uitgeroepen tot bijvriendelijke gemeente. Dat betekent dat de gemeente voldoet aan de eisen voor bijvriendelijk beheer. Dat houdt in dat er bijvoorbeeld wordt gezorgd voor nestgelegenheden en planten die het hele jaar bloeien. 

De helft van alle 358 wilde bijensoorten wordt bedreigd. Nederland Zoemt zet zich in voor de bijen door het voedselaanbod en de nestgelegenheid te vergroten.