Islamitische basisschool Zoetermeer stap dichterbij

Islamitische basisschool Zoetermeer stap dichterbij
Zoetermeer in maag met islamitische school | Binnenland
Binnenland RvS verplicht Zoetermeer om islamschool op te nemen. Redactie 14 november 2018 – 11:22 En dan nu regionieuws: de Raad van State heeft zojuist geoordeeld dat de gemeente Zoetermeer een vestiging van de islamitische basisschool Yunus Emre moet opnemen in het gemeentelijke plan van scholen.

Dit had minister Arie Slob al bepaald, maar de gemeenteraad van Zoetermeer zit daar niet zo op te wachten en was daarom naar de Raad van State gestapt.

Zo beschikken Zoetermeer en Maastricht over een vergelijkbare opbouw, stedelijkheid en adressendichtheid. Dat de leerlingdichtheid in de twee gemeenten verschilt omdat er in Zoetermeer meer kinderen in de basisschoolleeftijd wonen dan in Maastricht, levert geen probleem op. Dat is in dit geval juist een positieve indicatie dat er genoeg belangstelling voor een islamitische school in Zoetermeer zal zijn, aldus de minister. Daarnaast is het totaal aantal inwoners met een Turkse of Marokkaanse achtergrond in beide gemeenten nagenoeg hetzelfde en heeft Zoetermeer  meer inwoners met een herkomst uit een ander islamitisch land. Ook dat is een positieve indicatie voor de belangstelling voor islamitisch onderwijs in Zoetermeer, stelde de minister.

RvS verplicht Zoetermeer om islamschool op te nemen

Om een bijzondere school te beginnen moet het bestuur aantonen dat die op voldoende leerlingen kan rekenen. Yunus Emre zegt dat er in Zoetermeer net zoveel belangstelling zal zijn als voor een islamitische school in Maastricht en daarmee genoeg. Zoetermeer dacht van niet, maar de Raad van State nu weer wel.

De gemeenteraad van Zoetermeer moet een vestiging van de islamitische basisschool Yunus Emre opnemen in het gemeentelijke plan van scholen. Daarmee komt de basisschool voor bekostiging in aanmerking. De minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media had al eerder bepaald dat de school in het plan van scholen moest worden opgenomen, nadat de gemeenteraad van Zoetermeer dat eerder weigerde. Zoetermeer kwam tegen het besluit van de minister in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, maar die verklaarde dat vandaag (14 november 2018) ongegrond. Dit meldt de Raad van State.

Dat betekent dat de gemeenteraad de vestiging moet opnemen in het scholenplan en de school in aanmerking komt voor bekostiging door de minister.

Om een bijzondere school te starten moet een schoolbestuur met een prognose aannemelijk maken dat een nieuwe school de zogenoemde stichtingsnorm haalt, en dus op voldoende leerlingen kan rekenen. Als de school die norm haalt, staat in de wet dat de gemeente de school in een gemeentelijk plan van scholen moet opnemen. Voor de prognose moet een vergelijking worden gemaakt met een vergelijkbare gemeente

Zoetermeer – De gemeente Zoetermeer moet een vestiging van de islamitische basisschool Yunus Emre opnemen in het gemeentelijke plan van scholen. Daarmee komt de basisschool voor bekostiging in aanmerking en is de vestiging van een islamitische basisschool een stap dichterbij. Voor basisschooldirecteur Abdelsadek Maas 'kan deze dag niet meer stuk'.

Volgens Yunus Emre is de belangstelling voor islamitisch basisonderwijs in de gemeente Zoetermeer vergelijkbaar met die in de gemeente Maastricht. Maar de gemeente Zoetermeer is het met die vergelijking niet eens. De Afdeling bestuursrechtspraak is in navolging van de minister echter van oordeel dat de twee gemeenten vergelijkbaar zijn, wat betreft de belangstelling voor islamitisch onderwijs.