Afrijden volgend jaar ook in Zoetermeer duurder

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de rijvaardigheid (CBR) blijkt dat gemiddeld 65% van de jonge, aankomende trekkerchauffeurs slaagt voor het zogenoemde Trekkerrijbewijs (T-Rijbewijs) na het afronden van het eerste praktijkexamen. Dat is hoog. Ter vergelijk: bij het autorijbewijs (B-rijbewijs) slaagt 50% na het eerste praktijkexamen. De landelijke slagingspercentages bij de eerste keer praktijkexamen lopen uiteen van 42 tot 85%. Van de 65 opleiders die Nederland nu telt, zitten 42 op een slagingspercentage tussen de 55 en 70%. Het beste uit de bus komt Kreeft opleidingen in Hoogeveen met 85%.

Een gemiddelde leerling heeft ongeveer 14 tot 18 lesuren nodig, zo blijkt uit een belronde lang een aantal rijscholen. Lessen worden doorgaans gegeven in blokken van 2 tot 4 uur. Per uur kost een trekkerrijles grofweg € 70 tot € 80 exclusief btw.

Zon 1590 euro voor de rijlessen. Dat is het gemiddelde aantal lesuren (ruim 38) keer de gemiddelde lesprijs (meer dan 41 euro);35 euro voor een gezondheidsverklaring van het CBR;76 euro voor het theorie-examen. Nederlanders halen hun theorie gemiddeld na 2,4 keer;500 euro voor het rijexamen, inclusief kosten van de rijschool en extra lessen voor de herkansing. Gemiddeld hebben Nederlanders twee rijexamens nodig om te slagen;80 euro gemiddeld voor een tussentijdse toets. 40% van de Nederlanders doet zon toets;39 euro (gemiddeld per gemeente) voor het aanvragen van het rijbewijs;10 euro voor pasfotos voor het rijbewijs.

Wie zich nu opgeeft bij een rijschool voor het behalen van het trekkerrijbewijs, kan doorgaans pas in februari op voor het praktische rijexamen. Een lange wachttijd. Een wachttijd van ongeveer 6 weken ervaren rijschoolhouders als acceptabel. De oorzaak van de lange wachttijd is de beperkte capaciteit van examinatoren bij het CBR. Het CBR nam het afgelopen jaar al 25 fte aan examinatoren in dienst, maar er blijven veel aanvragen komen. De oorzaak is niet alleen de run op het T-rijbewijs, maar ook op die van vrachtwagens, bussen en de vergunning Taxi-vakbekwaamheid. Al deze rijbewijzen doen doorgaans een beroep op dezelfde CBR-examinatoren.

Huyskens verwacht dat het invoeren van rijlessen op 16-jarige leeftijd ook een positieve impact op de verkeersveiligheid zal hebben. “In het buitenland is tientallen procenten verbetering te zien. Voor Nederland zijn er nog geen cijfers bekend, maar honderdduizenden jongeren hebben al gebruikgemaakt van de verlaging van de leeftijd. Daardoor doen ze eerder ervaring op waardoor de verkeersveiligheid toeneemt.”

Theo van Uden van Abemec in Veghel (slagingspercentage van 70%, 3 lestrekkers fulltime op de weg) bevestigt de lange wachttijd: Iemand die zich nu meldt, kan ik pas in februari inplannen voor een examen. Maar pas 3 à 4 weken van tevoren beginnen we met de praktijklessen. Veel vroeger beginnen heeft weinig zin. De meeste rijscholen doen vooraf een zogenoemde intest met elke kandidaat. Afhankelijk van de uitslag daarvan, wordt er een inschatting gemaakt van het aantal uur dat er nodig is om het T-rijbewijs te halen.

Dat komt doordat Vlaanderen naast het systeem van professionele rijlessen ook vrije begeleiding kent. “In België mag je rijles van je papa of mama krijgen, in Nederland mag dat alleen van bevoegde instructeurs. Daar zit het grote kostenverschil”, zegt Tom Huyskens van de Nederlandse branchevereniging Bovag. Voor rijlessen van een erkende rijschool betalen Belgen gemiddeld meer per uur dan in Nederland.

Overigens herkent niet elke rijschool de lange wachttijden. Piet Dillema, eigenaar van Rijschool Argus in de omgeving van de Friese plaatsen Leeuwarden en Drachten (slagingspercentage 64,3%), stelt: Het is een kwestie van goed plannen en inkopen. Wij worden als rijschoolhouders verplicht om vroegtijdig examenplaatsen in te kopen bij het CBR. Hoe meer je vroeg inkoopt, des te groter is de kans dat je leerlingen snel kunt helpen. Iemand die nu belt, kan over 3 tot 4 weken al examen doen. Met 4 trekkers en jaarlijks zon 400 rijexamens, ben je flexibeler. En dat is dan het voordeel als je wat groter bent.

Uit de meest recente cijfers van het CBR blijkt dat mensen in Nederland namelijk gemiddeld 2300 euro kwijt zijn aan het behalen van hun rijbewijs. Daarmee liggen de kosten voor rijlessen en het examen veel hoger dan in onze buurlanden. Duitsers betalen gemiddeld 1300 euro en de Belgen zelfs maar 174 euro. Waarom is het in Nederland zo duur?

Het CBR verwacht dat met enkele maanden weer naar een kortere wachttijd te kunnen, vooral omdat er nog steeds nieuwe examinatoren aangenomen worden. Goed in overleg blijven met het CBR is in deze belangrijk. Eerder dit jaar stopte een rijschool met trekkerrijlessen vanwege een geschil met het CBR.

Mocht je nou denken, ik ga lekker goedkoop afrijden in België. Dat zit er waarschijnlijk niet in. Nederlanders mogen daar niet zomaar rijexamen doen, daarvoor moet bij je de zuiderburen ingeschreven staan. “Je rijdt af in het land waar je ingeschreven staat”, zegt Huyskens. “Wel is het zo dat rijbewijzen in heel Europa geldig zijn.”

Alex Hendriks, van rijschool Hendriks in Oldebroek, heeft ook een wachtlijst van ongeveer 3 maanden. Met een slagingspercentage van 81%, staat hij in de top 3. Ik merk dat mensen die het T-rijbewijs willen halen enorm gemotiveerd zijn. Ze weten al hoe het werkt, hebben doorgaans al veel geoefend en hebben ook een doel: snel aan het werk met de trekker. Dat is een heel ander vertrekpunt dan mensen die het autorijbewijs halen. Wat wel jammer is, is dat veel jongeren niet weten dat ze al van een leeftijd van 15,5 jaar hun theorie mogen halen. Immers, als ze de theorie hebben, mogen ze vanaf hun 16e meteen starten met praktijklessen. Anders moeten ze eerst nog theorielessen volgen, en moeten ze nog langer wachten voordat ze met de trekker de weg op mogen.

Leerlingen uit het praktijkonderwijs kunnen met terugwerkende kracht een tegemoetkoming aanvragen in de kosten…

Volgens het CBR heeft de tariefsverhoging in Nederland verschillende oorzaken. “Het komt onder meer door een nieuwe cao, de stijging van pensioenpremies, inflatiecorrectie en het toegenomen aantal gezondheidsverklaringen die we uitgebreider moeten beoordelen.”

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.