Metaalstakers bezetten kantoor werkgeversclub FME

Metaalstakers bezetten kantoor werkgeversclub FME
FME spreekt van intimidatie bij inval FNV, vakbond weerspreekt dit
Een groep van zon 150 metaalwerkers is vanmiddag het hoofdkantoor van werkgeversvereniging FME binnengedrongen. Volgens een woordvoerder van FME deden ze dat door een nooddeur te forceren en was er sprake van bedreiging en intimidatie van medewerkers in het pand. Vakbond FNV spreekt van een vreedzame actie.

De FNV voert al een tijd actie voor een nieuwe cao. De bond wil onder meer een hoger loon. FME heeft de politie ingeschakeld vanwege de bedreigende situatie. Zo zouden vakbondsleden onder meer teksten hebben geroepen als als je nu niet open doet, sla ik je op je muil.

De vakbondsleden eisten een gesprek met de cao-onderhandelaar van FME, maar die was er niet. Toen is FME-voorzitter Ineke Dezentjé in gesprek gegaan met een delegatie van de bestormers. De rest heeft toen het pand verlaten.

Al maanden lang wordt er zo nu en dan gestaakt bij verschillende metaalbedrijven, zoals bij Nedcar, Daf Trucks en chipmachinefabrikant ASML.

Volgens werkgeversorganisatie FME werden werknemers bedreigd en geïntimideerd tijdens de actie. FNV noemt de beschuldigingen ‘een spookverhaal’.

Volgens FME werden medewerkers van de werkgeversorganisaties bedreigd en geïntimideerd tijdens de actie. FNV noemt de beschuldigingen spookverhalen en spreekt over een vreedzaam protest. Er was geen sprake van intimidatie of bedreigingen, zegt een woordvoerder desgevraagd.

Na de sit-in was er een gesprek tussen de partijen. FME-voorzitter Ineke Dezentjé noemt het gesprek, dat een uur duurde, in een schriftelijke reactie constructief:

Beide partijen hebben aangegeven zo snel mogelijk een goede cao op tafel te willen hebben en vinde het bijzonder vervelend voor de medewerkers in de sector dat het zo lang duurt voordat er een akkoord ligt.

Volgens Dezentjé hebben enkele vakbondsleden na het gesprek hun excuses aangeboden voor de intimiderende wijze waarop ze het pand zijn binnengedrongen.

FNV voert sinds deze zomer acties in de metaalsector nadat cao-onderhandelingen mislukten. De vakbond eist onder meer loonsverhoging en meer vaste contracten. De cao Metalelektro geldt voor bijna 150.000 mensen. Op dinsdag en woensdag gaan de 150 metaalwerkers, die voor DAF Eindhoven en diverse metaalbedrijven uit Zutphen, Nijmegen en Friesland werken, 48 uur in staking.

Rik Wassens 26 november 2018 om 15:05 Mail de redactie Artikel opslaan Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.