School: juist gehandeld met mazelen-alarm | Zoetermeer – AD.nl

School: juist gehandeld met mazelen-alarm | Zoetermeer - AD.nl
School: juist gehandeld met mazelen-alarm | Zoetermeer
De GGD heeft de betrokkenen op de hoogte gesteld, zei een woordvoerder tegen NU.nl. Het is niet duidelijk wat de docent dan wel mankeert. Volgens de GGD is dat een vraag voor de huisarts van de man.

De school waarop de docent werkzaam is, stelde de ouders en verzorgers van leerlingen maandag per brief op de hoogte van de vermoedelijke besmetting.

De docent van het Oranje Nassau College Parkdreef (ONC) in Zoetermeer, van wie de school had laten weten dat hij de mazelen had, blijkt die besmettelijke ziekte niet te hebben gehad. De GGD Haaglanden deed onderzoek en liet dinsdag weten dat er geen sprake was van mazelen bij de docent. Wat hij wel mankeerde, is onbekend.

“We gaan ervan uit dat nagenoeg iedere leerling en collega van onze school is gevaccineerd. Ter geruststelling: iedereen die is ingeënt, is beschermd en zal geen mazelen krijgen. Geplande activiteiten gaan gewoon door”, schreef de directeur van het Oranje Nassau College in die brief.

De laatste tijd is er onrust over de zeer besmettelijke ziekte. In Europa neemt het aantal gevallen van mazelen toe, door onder meer door een teruglopend vertrouwen in de veiligheid en werkzaamheid van inentingen. In Nederland worden kinderen twee keer ingeënt tegen mazelen, bij 14 maanden en als ze 9 jaar zijn.

Docent Zoetermeer had geen mazelen – Binnenland

Gezondheidsdiensten zijn extra alert op uitbraken van mazelen, sinds de ziekte eerder deze maand werd geconstateerd op een kinderopvang in Den Haag. Vier kinderen raakten besmet; zij waren niet ingeënt.

Onlangs werd bekend dat op een kinderdagverblijf in Den Haag vier kinderen zijn besmet met mazelen. Een van de kinderen heeft de ziekte vermoedelijk opgelopen in het buitenland en daarna de andere kinderen besmet.

Er is een momenteel een stijging in het aantal mensen met mazelen. In de eerste drie maanden van 2019 werden bij tien mensen mazelen geconstateerd. In de eerste drie maanden van 2015 tot 2018 ging het om maximaal twee patiënten.

De GGD wijt die stijging aan de dalende vaccinatiegraad. Een vaccinatiedekking van 95 procent of hoger is nodig om verspreiding te voorkomen via zogeheten kudde-immuniteit. Op dit moment ligt de vaccinatiegraad van kinderen rond de twee jaar oud onder dit percentage.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.