School Zoetermeer: juist gehandeld met mazelen-alarm – Omroep West

School Zoetermeer: juist gehandeld met mazelen-alarm - Omroep West
GGD: Docent Zoetermeer niet besmet met mazelen
Wij hebben juist gehandeld, we hebben exact gedaan wat we moesten doen, zegt plaatsvervangend directeur Richard van Bochove van het Oranje Nassau College Parkdreef woensdag.

Van Bochove vindt dat de brief aan de ouders absoluut niet voorbarig is geweest. De medewerker was met klachten naar de weekendarts gegaan en die had geadviseerd meteen de school te waarschuwen. Dat hebben we precies zo gedaan. Het protocol heeft gewerkt.

De docent van het Oranje Nassau College Parkdreef (ONC) in Zoetermeer, van wie de school had laten weten dat hij de mazelen had, blijkt die besmettelijke ziekte niet te hebben gehad. De GGD Haaglanden deed onderzoek en liet dinsdag weten dat er geen sprake was van mazelen bij de docent. Wat hij wel mankeerde, is onbekend.

Docent Zoetermeer heeft inderdaad geen mazelen

De laatste tijd is er onrust over de zeer besmettelijke ziekte. In Europa neemt het aantal gevallen van mazelen toe. Onlangs werd bekend dat op een kinderdagverblijf in Den Haag vier kinderen zijn besmet met mazelen.

De laatste tijd is er onrust over de zeer besmettelijke ziekte. In Europa neemt het aantal gevallen van mazelen toe, door onder meer door een teruglopend vertrouwen in de veiligheid en werkzaamheid van inentingen. In Nederland worden kinderen twee keer ingeënt tegen mazelen, bij 14 maanden en als ze 9 jaar zijn.

Docent Zoetermeer had geen mazelen – Binnenland

De GGD heeft de betrokkenen op de hoogte gesteld, zei een woordvoerder tegen NU.nl. Het is niet duidelijk wat de docent dan wel mankeert. Volgens de GGD is dat een vraag voor de huisarts van de man.

De school waarop de docent werkzaam is, stelde de ouders en verzorgers van leerlingen maandag per brief op de hoogte van de vermoedelijke besmetting.

“We gaan ervan uit dat nagenoeg iedere leerling en collega van onze school is gevaccineerd. Ter geruststelling: iedereen die is ingeënt, is beschermd en zal geen mazelen krijgen. Geplande activiteiten gaan gewoon door”, schreef de directeur van het Oranje Nassau College in die brief.

Gezondheidsdiensten zijn extra alert op uitbraken van mazelen, sinds de ziekte eerder deze maand werd geconstateerd op een kinderopvang in Den Haag. Vier kinderen raakten besmet; zij waren niet ingeënt.

Er is een momenteel een stijging in het aantal mensen met mazelen. In de eerste drie maanden van 2019 werden bij tien mensen mazelen geconstateerd. In de eerste drie maanden van 2015 tot 2018 ging het om maximaal twee patiënten.

De GGD wijt die stijging aan de dalende vaccinatiegraad. Een vaccinatiedekking van 95 procent of hoger is nodig om verspreiding te voorkomen via zogeheten kudde-immuniteit. Op dit moment ligt de vaccinatiegraad van kinderen rond de twee jaar oud onder dit percentage.