Terreurverdachten aangehouden in Zoetermeer – BNR Nieuwsradio

Terreurverdachten aangehouden in Zoetermeer - BNR Nieuwsradio
Twee aanhoudingen voor voorbereiden terroristische aanslag | Binnenland
ZOETERMEER – De politie heeft maandag twee mannen van 20 en 34 jaar uit Zoetermeer aangehouden die worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag.

De aanslag met bomvesten en een of meer autobommen had vermoedelijk eind van het jaar in Nederland gepleegd moeten worden.

Leden van antiterrorisme-eenheid DSI (archief) ANP zoom in NOS Nieuws • Binnenland • Vandaag, 16:03 • Aangepast Vandaag, 16:58 Mannen uit Zoetermeer aangehouden voor beramen aanslag met bomvesten In Zoetermeer en Den Haag zijn gisteren twee mannen aangehouden vanwege het voorbereiden van een terroristische aanslag. De mannen zijn 20 en 34 jaar, beiden uit Zoetermeer. De eerste heeft de Nederlandse nationaliteit en de ander is een Iraniër. Ze zouden eind van het jaar een aanslag hebben willen plegen met bomvesten en een of meer autobommen.

Twee aanhoudingen wegens voorbereiden aanslag met bomvesten in Nederland

Het doelwit is niet duidelijk, meldt het Openbaar Ministerie. Bij de verdachten zijn geen vuurwapens of explosieven aangetroffen. Wel werd bij een van de twee een werpbijl, een dolk en een mobiele telefoon met simkaarten gevonden in een verborgen ruimte boven een plafond.

Volgens de OM-woordvoerder hebben de infiltranten contact opgenomen met de verdachten. “Daardoor hebben ze zicht gekregen op de plannen die er waren.” Ook werden er bijzondere opsporingsmiddelen ingezet. Welke dat waren, wil het OM niet zeggen. “Maar in zijn algemeenheid gaat dat van observaties tot het tappen van telefoongesprekken.”

De politie kwam de twee in oktober op het spoor na informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) dat ze een jihadistische aanslag wilden plegen. Daarvoor wilden zij een training volgen, aldus het OM. Politie-infiltranten wisten de mannen te ontmaskeren. De ene man werd op straat aangehouden in Den Haag, de ander in zijn woning in Zoetermeer.

Niet duidelijk is geworden wat het doelwit was. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie kan het zijn dat de twee dat nog niet hadden bepaald. Wel is gebleken dat ze bezig waren met de voorbereidingen, door bijvoorbeeld te leren hoe ze explosieven konden maken.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de twee mannen laat zien dat de kans op een aanslag in Nederland nog altijd onverkort aanwezig is, aldus een woordvoerder.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

Bij huiszoekingen zijn geen explosieven of grondstoffen daarvoor of vuurwapens gevonden. Wel vond de politie in een verborgen ruimte in de woning van een van de mannen een werpbijl, een dolk en een mobiele telefoon met simkaarten.

20 De politie heeft maandag twee mannen van 20 en 34 jaar uit Zoetermeer opgepakt die worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland. De aanslag met bomvesten en één of meer autobommen had vermoedelijk eind dit jaar in Nederland gepleegd moeten worden.

Het is nog niet duidelijk wat het doelwit precies had moeten zijn, zo stelt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag. Er zijn bij de mannen geen vuurwapens of explosieven aangetroffen.

Wel zijn in een verborgen ruimte boven een plafond in de woning van een van de mannen een werpbijl, een dolk en een mobiele telefoon met meerdere simkaarten gevonden.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) tipte de Landelijke Eenheid nadat er informatie binnen was gekomen dat de mannen een jihadistische aanslag wilden plegen. “Zij zouden daarbij gebruik willen maken van explosieven en hiervoor een training willen volgen”, meldt OM.

Vervolgens heeft de politie infiltranten ingezet. “Zij waren onmisbaar om zicht te krijgen op de verdachten en hun plannen voor het plegen van een aanslag”, aldus het OM. Een van de mannen is in zijn woning aangehouden, de ander op straat in Den Haag.

De mannen zijn verhoord en zullen donderdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Deze zal besluiten over het verlengen van hun voorarrest.