Politie pakt twee terreurverdachten in Zoetermeer – BNR Nieuwsradio

Politie pakt twee terreurverdachten in Zoetermeer - BNR Nieuwsradio
Twee aanhoudingen wegens voorbereiden aanslag met bomvesten in Nederland
Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

27 De politie heeft maandag twee mannen van 20 en 34 jaar uit Zoetermeer opgepakt die worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland. De aanslag met bomvesten en één of meer autobommen had vermoedelijk eind dit jaar in Nederland gepleegd moeten worden.

Het is nog niet duidelijk wat het doelwit precies had moeten zijn, zo stelt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag. Er zijn bij de mannen geen vuurwapens of explosieven aangetroffen.

Ook de inzet van infiltranten valt onder die bijzondere opsporingsmiddelen, weet criminoloog Van Weert. “Die zijn sinds een paar jaar mogelijk door een oprekking van wetgeving. Het is wel interessant dat Nederland daarin een van de voorlopers is wereldwijd. Dat heeft ook te maken met een verschuiving naar een anticiperend rechtssysteem: we willen voorkomen, en niet te laat zijn.”

Wel zijn in een verborgen ruimte boven een plafond in de woning van een van de mannen een werpbijl, een dolk en een mobiele telefoon met meerdere simkaarten gevonden.

“Kennelijk hadden ze informatie dat het ging om een aanslag aan het einde van het jaar. Dan heb je nog wat tijd. Je moet wel terdege bewijs hebben, want je kunt geen arrestaties doen op basis van een aanname of een minimale verdenking. Zo zit ons rechtssysteem gewoon in elkaar en dat is maar goed ook, want anders kan iedereen zomaar worden opgepakt”, zegt Van Weert.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) tipte de Landelijke Eenheid nadat er informatie binnen was gekomen dat de mannen een jihadistische aanslag wilden plegen. “Zij zouden daarbij gebruik willen maken van explosieven en hiervoor een training willen volgen”, meldt OM.

In Zoetermeer en Den Haag zijn gisteren twee mannen aangehouden vanwege het voorbereiden van een terroristische aanslag. De mannen zijn 20 en 34 jaar, beiden uit Zoetermeer. De eerste heeft de Nederlandse nationaliteit en de ander is een Iraniër. Ze zouden eind van het jaar een aanslag hebben willen plegen met bomvesten en een of meer autobommen.

Vervolgens heeft de politie infiltranten ingezet. “Zij waren onmisbaar om zicht te krijgen op de verdachten en hun plannen voor het plegen van een aanslag”, aldus het OM. Een van de mannen is in zijn woning aangehouden, de ander op straat in Den Haag.

De mannen zijn verhoord en zullen donderdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Deze zal besluiten over het verlengen van hun voorarrest.

Niet duidelijk is geworden wat het doelwit was. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie kan het zijn dat de twee dat nog niet hadden bepaald. Wel is gebleken dat ze bezig waren met de voorbereidingen, door bijvoorbeeld te leren hoe ze explosieven konden maken.

ZOETERMEER – De politie heeft maandag twee mannen van 20 en 34 jaar uit Zoetermeer aangehouden die worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. De jongste verdachte is een Nederlander, de dertiger is uit Iran afkomstig.

De politie kwam de twee begin oktober op het spoor na een tip van inlichtingendienst AIVD, waarin stond dat ze een jihadistische aanslag wilden plegen. Het ambtsbericht ging volgens de OM-woordvoerder specifiek over deze twee personen en niet over een groter netwerk.

De aanslag met bomvesten en een of meer autobommen had vermoedelijk eind van het jaar in Nederland gepleegd moeten worden.

De Dienst Speciale Interventies kon één van de verdachten aanhouden bij zijn huis in Zoetermeer. De tweede verdachte werd aangehouden in zijn auto in Den Haag. Beiden zijn aangehouden vanwege het voorbereiden van een terroristische aanslag.

Het doelwit is niet duidelijk, meldt het Openbaar Ministerie. Bij de verdachten zijn geen vuurwapens of explosieven aangetroffen. Wel werd bij een van de twee een werpbijl, een dolk en een mobiele telefoon met simkaarten gevonden in een verborgen ruimte boven een plafond. De ene man werd gisteren op straat aangehouden in Den Haag, de ander in zijn woning in Zoetermeer.

De politie kwam de twee in oktober op het spoor na informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) dat ze een jihadistische aanslag wilden plegen. Daarvoor wilden zij een training volgen, aldus het OM. Politie-infiltranten wisten de mannen te ontmaskeren. Volgens het OM waren zij onmisbaar om zicht te krijgen op de verdachten en hun plannen voor het plegen van een aanslag.

Bij huiszoekingen zijn geen explosieven of grondstoffen daarvoor of vuurwapens gevonden. Wel vond de politie in een verborgen ruimte in de woning van een van de mannen een werpbijl, een dolk en een mobiele telefoon met simkaarten.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de twee mannen laat zien dat de kans op een aanslag in Nederland nog altijd onverkort aanwezig is, aldus een woordvoerder.

Om bewijs tegen de twee in handen te krijgen, zette de politie twee infiltranten in. “Zij waren onmisbaar om zicht te krijgen op de verdachten en hun plannen voor het plegen van een aanslag”, zegt het Landelijk Parket.

De twee zijn dinsdag verhoord en worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Die beslist of ze langer moeten vastzitten.