Mannen uit Zoetermeer aangehouden voor beramen aanslag met bomvesten – NOS

Mannen uit Zoetermeer aangehouden voor beramen aanslag met bomvesten - NOS
Ouders aangehouden terreurverdachte: Dit hadden we nooit verwacht
In Zoetermeer en Den Haag zijn gisteren twee mannen aangehouden vanwege het voorbereiden van een terroristische aanslag. De mannen zijn 20 en 34 jaar, beiden uit Zoetermeer. De eerste heeft de Nederlandse nationaliteit en de ander is een Iraniër. Ze zouden eind van het jaar een aanslag hebben willen plegen met bomvesten en een of meer autobommen.

Niet duidelijk is geworden wat het doelwit was. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie kan het zijn dat de twee dat nog niet hadden bepaald. Wel is gebleken dat ze bezig waren met de voorbereidingen, door bijvoorbeeld te leren hoe ze explosieven konden maken.

27 De politie heeft maandag twee mannen van 20 en 34 jaar uit Zoetermeer opgepakt die worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland. De aanslag met bomvesten en één of meer autobommen had vermoedelijk eind dit jaar in Nederland gepleegd moeten worden.

Volgens het Landelijk Parket had de aanslag mogelijk nog voor het eind van dit jaar plaats moeten vinden:

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) tipte de Landelijke Eenheid nadat er informatie binnen was gekomen dat de mannen een jihadistische aanslag wilden plegen. “Zij zouden daarbij gebruik willen maken van explosieven en hiervoor een training willen volgen”, meldt OM.

De politie kwam de twee begin oktober op het spoor na een tip van inlichtingendienst AIVD, waarin stond dat ze een jihadistische aanslag wilden plegen. Het ambtsbericht ging volgens de OM-woordvoerder specifiek over deze twee personen en niet over een groter netwerk.

Vervolgens heeft de politie infiltranten ingezet. “Zij waren onmisbaar om zicht te krijgen op de verdachten en hun plannen voor het plegen van een aanslag”, aldus het OM. Een van de mannen is in zijn woning aangehouden, de ander op straat in Den Haag.

Dat de arrestaties pas een maand na de tip volgden, is niet heel opvallend, vindt criminoloog Annemarie van Weert, onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht. “Wat ik hoor, is dat er gedegen onderzoek is gedaan om bewijslast te verzamelen. Dat is heel belangrijk bij dit soort arrestaties, omdat er nog geen misdaad heeft plaatsgevonden”, zei van Weert in het radioprogramma Nieuws en Co.

Video: Twee aanhoudingen voor voorbereiden terroristische aanslag

“Kennelijk hadden ze informatie dat het ging om een aanslag aan het einde van het jaar. Dan heb je nog wat tijd. Je moet wel terdege bewijs hebben, want je kunt geen arrestaties doen op basis van een aanname of een minimale verdenking. Zo zit ons rechtssysteem in elkaar en dat is maar goed ook, want anders kan iedereen zomaar worden opgepakt”, zei Van Weert.

Wel zijn in een verborgen ruimte boven een plafond in de woning van een van de mannen een werpbijl, een dolk en een mobiele telefoon met meerdere simkaarten gevonden.

Om bewijs tegen de twee in handen te krijgen, zette de politie twee infiltranten in. “Zij waren onmisbaar om zicht te krijgen op de verdachten en hun plannen voor het plegen van een aanslag”, zegt het Landelijk Parket.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

Volgens de OM-woordvoerder hebben de infiltranten contact opgenomen met de verdachten. “Daardoor hebben ze zicht gekregen op de plannen die er waren.” Ook werden er bijzondere opsporingsmiddelen ingezet. Welke dat waren, wil het OM niet zeggen. “Maar in zijn algemeenheid gaat dat van observaties tot het tappen van telefoongesprekken.”

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vindt dat de diensten “zeer adequaat” hebben gehandeld. “Ik vind dat onze diensten hier echt serieus werk van maken. Ze laten zien dat we als maatschappij aan de ene kant alert moeten blijven, maar dat we wel gewoon ons leven kunnen blijven leven.”

Ook de inzet van infiltranten valt onder die bijzondere opsporingsmiddelen, weet criminoloog Van Weert. “Die zijn sinds een paar jaar mogelijk door een oprekking van wetgeving. Het is wel interessant dat Nederland daarin een van de voorlopers is wereldwijd. Dat heeft ook te maken met een verschuiving naar een anticiperend rechtssysteem: we willen voorkomen, en niet te laat zijn.”

De ene man werd aangehouden in zijn huis in Zoetermeer, de ander in zijn auto in Den Haag. Dat gebeurde door de Dienst Speciale Interventies (DSI), de speciale antiterrorisme-eenheid van de politie.

Bij huiszoekingen zijn geen explosieven of grondstoffen daarvoor of vuurwapens gevonden. Wel vond de politie in een verborgen ruimte in de woning van een van de mannen een werpbijl, een dolk en een mobiele telefoon met simkaarten.

Het woonhuis van het getroffen gezin dat door het vuurwerk werd beschadigd, is onbewoonbaar verklaard.

De gemeente vindt het te gevaarlijk worden en wil met banken zoeken naar andere locaties, zoals in winkelcentra of kantoren.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.