Ouders aangehouden terreurverdachte: Dit hadden we nooit verwacht – AD.nl

Ouders aangehouden terreurverdachte: \Dit hadden we nooit verwacht\ - AD.nl
Twee aanhoudingen wegens voorbereiden aanslag met bomvesten
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

Video: Twee aanhoudingen voor voorbereiden terroristische aanslag

27 De politie heeft maandag twee mannen van 20 en 34 jaar uit Zoetermeer opgepakt die worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland. De aanslag met bomvesten en één of meer autobommen had vermoedelijk eind dit jaar in Nederland gepleegd moeten worden.

De man van 20 is een Nederlander en de man van 34 komt uit Iran, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) dinsdagavond aan NU.nl

Het is nog niet duidelijk wat het doelwit precies had moeten zijn, zo stelt het OM. Er zijn bij de mannen geen vuurwapens of explosieven aangetroffen. Volgens een woordvoerder hadden zij die waarschijnlijk ook niet tot hun beschikking.

Wel zijn in een verborgen ruimte boven een plafond in de woning van een van de mannen een werpbijl, een dolk en een mobiele telefoon met meerdere simkaarten gevonden.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) tipte de Landelijke Eenheid nadat er informatie binnen was gekomen dat de mannen een jihadistische aanslag wilden plegen. “Zij zouden daarbij gebruik willen maken van explosieven en hiervoor een training willen volgen”, meldt OM.

Vervolgens heeft de politie infiltranten ingezet. “Zij waren onmisbaar om zicht te krijgen op de verdachten en hun plannen voor het plegen van een aanslag”, aldus het OM. Een van de mannen is in zijn woning aangehouden, de ander op straat in Den Haag.

De mannen zijn verhoord en zullen donderdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Deze zal besluiten over het verlengen van hun voorarrest.