VNG verbaast zich over uitzonderlijke open brief waarin oud-wethouders Zutphen collegas aanvallen – De Stentor

VNG verbaast zich over \uitzonderlijke\ open brief waarin oud-wethouders Zutphen collega\s aanvallen - De Stentor
Voormalige wethouders Zutphen bekritiseren oud-collegas openlijk over miljoenentekort
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9960. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.destentor.nl te lezen.

Wij hadden vertrouwen in onze medebestuurders en de ambtelijke inbreng. Hier zijn wij de fout ingegaan. Wij hadden dit vertrouwen niet mogen hebben en meer moeten vragen naar en aandringen op duidelijkheid, valt in de brief te lezen. 

Voormalig wethouders Pennings en Sueters: wij hadden teveel vertrouwen in collega-wethouders

Pennings en Sueters hebben het gevoel dat beide portefeuillehouders in het sociaal domein destijds onvoldoende op de hoogte waren van de situatie. Wel stellen ze dat zij zelf, net als de raad, meer hadden moeten doen. Het Plein, Delta, Jeugdzorg, WMO enz. kwamen regelmatig aan de orde in de collegevergaderingen, maar telkens was het antwoord dat alles goed zou komen en dat de tekorten uit de reserves betaald konden worden.

Het stoort de twee ex-wethouders ook dat zij zelf niet zijn bevraagd voor het onderzoek van de rekenkamercommissie. Wij kunnen onze meningen en ideeën nergens kwijt, vandaar dat wij het nodig vonden een openbare brief in te brengen in deze discussie.

Ook vinden ze het vreemd dat hun oud-collega Patricia Withagen een interview met de rekenkamercommissie heeft afgeslagen, terwijl zij direct betrokken was. 

De twee portefeuillehouders waar de briefschrijvers op doelen zijn Annelies de Jonge en Patricia Withagen. De Jonge, die ook nu wethouder is, laat in een reactie weten dat ze van mening is dat het gezamenlijke besturen van een stad meer is dan alleen maar vertrouwen hebben in je collega’s. Het is ook het controleren van elkaars inbreng en het stellen van scherpe vragen aan elkaar, zodat je elkaar helpt en samen gedragen besluiten neemt die je samen naar buiten brengt zoals een goed college van B&W dat doet. Inhoudelijk wil ze niet op de brief ingaan. Patricia Withagen geeft in een reactie aan dat zij inderdaad niet wilde meewerken aan het voorgestelde interview, maar dat zij alle vragen van de rekenkamercommissie schriftelijk heeft beantwoord. Ik heb aangegeven dat een interview niet mijn voorkeur had en daarmee hebben ze ingestemd. Ik vond het heel ingewikkeld om zonder dat ik nog toegang heb tot mailwisselingen en dossiers, want ik ben geen wethouder meer, om in een interview betrouwbare informatie te verschaffen. Op de rest van de inhoud van de brief wil Withagen niet inhoudelijk reageren. Ik heb collegiaal bestuur altijd heel hoog in het vaandel gehad. En nog steeds. Ik vind dit niet bij collegiaal bestuur horen, dus ik wil niet hetzelfde doen.

Volgens de briefschrijvers is de onderste steen nog lang niet boven water. Het rapport van de rekenkamercommissie, dat eind april naar buiten kwam, gaat volgens hen te weinig in op hoe en wanneer het zo uit de hand heeft kunnen lopen. Al met al heeft de rekenkamercommissie een goed feitelijk rapport neergelegd, maar lang niet alle vragen zijn beantwoord.

De oud-wethouders zijn van mening dat er eerst meer antwoorden moeten komen, voordat er harde conclusies en gevolgen getrokken worden. Wij willen niet weglopen voor het nemen van verantwoordelijkheden maar dit voelt niet goed, wij zijn niet gehoord maar worden wel verantwoordelijk gehouden voor de misère in het sociaal domein.

De gemeente kampt met een gat van zon 12 miljoen euro en moet daardoor de komende jaren miljoenen bezuinigen. In de eerstvolgende raadsvergadering van 20 mei debatteert de raad over het rapport, dan wordt duidelijk welke gevolgen het onderzoek heeft voor het huidige college.