Helaas, geen medaille voor Zwolse Lotte van Beek

Helaas, geen medaille voor Zwolse Lotte van Beek
Ireen Wüst heeft eindelijk haar gouden medaille écht in handen
“Ik ben nu blijer dan toen ik mijn eigen medaille won, absoluut”, glunderde Anesi in de catacomben van de Gangneung Oval.

“Ik was nog maar een kind (hij was 21, red.) toen ik goud won in 2006, dus ik wist niet goed wat het betekende. En Marrit heeft zo veel pech gehad in haar carrière. Als ze kans had op een medaille lukte het steeds net niet, om allerlei redenen. Ze was altijd ‘mevrouw vierde plaats’, maar nu is ze vier jaar lang ‘mevrouw derde plaats’.”

De 28-jarige Leenstra, die in 2014 trouwde met Anesi, eindigde maandag op de olympische 1500 meter als derde achter Ireen Wüst en de Japanse Miho Takagi. Het verschil met de vierde plaats van Lotte van Beek was maar één honderdste.

Anesi vindt brons echtgenote Leenstra mooier dan eigen olympische titel

Leenstra eindigde in het verleden al zes keer als vierde op WK’s en de Olympische Spelen en dus was de ontlading enorm toen ze maandag eindelijk haar eerste individuele medaille won op een mondiaal toernooi

“Ik dacht dat ze weer vierde zou worden”, gaf Anesi toe. “Ik dacht dat Miho Takagi en Heather Bergsma in de laatste rit nog onder haar tijd zouden duiken, maar Bergsma redde het niet.”

Bronzen Leenstra: “Zo blij dat ik geen vierde ben geworden”

“Voor ‘mevrouw vierde plaats’ is het een grote stap om op het podium te komen. Wij weten met z’n tweeën welk verhaal er achter deze medaille zit. Ups en downs, bloed, zweet en tranen. Dit is het einde van een zware reis die we twee jaar geleden samen zijn begonnen.”

Wüst mikt op eerherstel op 1500 meter

Leenstra besloot medio 2016, toen ze zonder ploeg zat na het stoppen van Team Corendon, naar Italië te verhuizen om te trainen onder Maurizio Marchetto. Anesi speelde een belangrijke rol bij de keuze voor de coach die hem in 2006 naar olympisch goud leidde.

“Marrit voelde zich wat verloren, ze wist niet goed wat ze moest doen na het stoppen van Corendon. Dus ik zei tegen haar: ‘Ga met Marchetto praten, want hij is een heel succesvolle coach. Hij zal je sterker maken en je zal met gemotiveerde, jonge schaatsers gaan trainen. Dat is wat je nodig hebt.’ En nadat ze met Maurizio had gepraat, besloot ze om deze route te nemen.”

Video: Lotte van Beek komt honderdste tekort voor medaille op olympische 1500

De bronzen medaille van de Nederlandse Leenstra zorgde in Zuid-Korea daarom ook voor vreugde in het Italiaanse kamp. “Iedereen in het Italiaanse team is blij voor haar, omdat ze zo aardig is. Ik zei altijd tegen haar dat ze te aardig is om te winnen. Maar wat kun je eraan doen?”, glimlachte Anesi.

Volgens de assistent-coach van de Italiaanse ploeg lag de sleutel van de olympische medaille van Leenstra bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) eind december. Daar pakte de Friezin drie startbewijzen voor Pyeongchang, terwijl de omstandigheden allesbehalve ideaal waren.

“Alleen Marrit, ik en een fysio waren in Heerenveen voor het OKT, omdat de Italiaanse ploeg zich in Baselga di Piné aan het voorbereiden was op de Spelen. Dat was heel moeilijk, zoals de afgelopen twee jaar in zijn geheel een achtbaan waren voor ons. Maar die achtbaan heeft een fantastisch einde.”

Overzicht Marrit Leenstra’s 4e plaatsen: 8x NK 1x EK 5x WK 1x OS Dit seizoen: NK 0G-2Z-1B EK 1G-0Z-2B OS 0G-0Z-1B

“Ik ben echt ontzettend blij met brons”, zei de 28-jarige Leenstra met een grote glimlach op haar gezicht. “De gouden medaille op de ploegachtervolging vier jaar geleden op de Spelen van Sochi was ook een heel mooi moment, maar nu voelt dit voor mij als de mooiste dag uit mijn schaatscarrière.”

Gouden Ireen Wüst schrijft olympische historie

De Friezin noteerde in de Gangneung Oval een tijd van 1.55,26, waarmee ze maar één honderdste sneller was dan de nummer vier Lotte van Beek. Het goud ging naar Ireen Wüst (1.54,35) en het zilver naar de Japanse Miho Takagi (1.54,55).

Leenstra had in eerste instantie niet eens door dat het verschil met Van Beek zo klein was. “Ik wist mijn tijd niet precies, dus ik zag pas dat het maar één honderdste scheelde met Lotte toen de uitslag compleet op het scorebord stond.”

Als haar start goed is, doet Zwolse Lotte van Beek mee om de medailles

Leenstra rekende zo af met haar ‘vierde plaatsen-complex’. De zevenvoudig Nederlands kampioene eindigde in haar loopbaan al zes keer op de meest ondankbare plek op WK’s of Spelen.

Zo viel ze vier jaar geleden in Sochi net buiten het podium op de olympische 1500 meter en vorig jaar werd ze op de WK afstanden in Gangneung zelfs vierde op de 1000 en de 1500 meter.

Zwolse Lotte van Beek net naast brons op 1.500 meter

“Ik ben zo blij dat ik eindelijk die medaille heb”, aldus Leenstra. “Met nog één rit te gaan zag ik de bui al hangen. Ik stond tweede en met Takagi en Heather Bergsma kwamen er nog twee schaatssters die vorig jaar op het podium stonden bij de WK. Dus ik dacht: zij gaan allebei onder mijn tijd en dan ben ik weer vierde. Maar gelukkig redde Heather het niet.”

Het complete programma in Pyeongchang

“Bij de WK van vorig jaar was ik ook goed genoeg voor de medailles, maar werd ik toch weer vierde. Omdat ik te gespannen was, lukte het me niet om eruit te halen wat erin zat. Ik heb dus vandaag echt mijn best gedaan om ontspannen te blijven. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar toen ik drie uur voor de wedstrijd de baan op kwam, voelde ik dat het beter ging.”

Leenstra werd in Zuid-Korea beloond voor de gedurfde keuze die ze twee jaar geleden maakte. In de jacht naar mondiaal eremetaal verhuisde ze naar Italië, het land van haar man en oud-schaatser Mateo Anesi.

Ze ging daar trainen onder Maurizio Marchetto, de coach die Enrico Fabris in 2006 naar de olympische titel op de 1500 meter leidde.

“Toen ik die keuze maakte, zat iedereen me wel een beetje vragend aan te kijken. Nederland is natuurlijk het schaatsland en dan ga ik naar Italië. Maar ik kende Maurizio via Mateo en ik had bij hem het gevoel dat hij echt van het harde trainen was.”

“Dat wilde ik graag. Ik had het gevoel dat ik wat extra’s nodig had, dat ik echt even wat anders moest gaan doen. En in Italië voelde het echt heel anders. Ik heb nog nooit zo hard gewerkt als in de afgelopen twee jaar. Bovendien ben ik echt in het Italiaanse team opgenomen, daar ben ik de Italianen heel dankbaar voor. Deze medaille is dus ook voor hen.”


Zwolle at Twitter: