Vier minderjarige jongens opgepakt voor mishandeling Zwolse voetbaltrainer

Vier minderjarige jongens opgepakt voor mishandeling Zwolse voetbaltrainer
Oom van mishandelde trainer SV Zwolle opgelucht na aanhouding: Maar rust is nog niet weergekeerd
Uwais Goelab (22), de onlangs mishandelde jeugdtrainer van SV Zwolle, is blij dat in deze spraakmakende affaire vijf verdachten zijn aangehouden: “Dit is een hele opluchting.”

De politie Oost-Nederland maakte vanmiddag bekend dat in verband met de molestatie vier minderjarige jongens uit Zwolle zijn aangehouden, terwijl eerder al een 19-jarige man uit Dordrecht werd ingerekend.

StrafexpeditieDe zaak trok landelijke media-aandacht omdat het vijftal – vermomd en gewapend met buizen – tijdens een training het veld op stormde. Het slachtoffer werd vervolgens voor de ogen van zijn pupillen afgetuigd. Aanleiding voor de strafexpeditie zou een zaalvoetbalwedstrijd rond kerst zijn, waar de vlam in de pan sloeg nadat even daarvoor een gouden kettinkje was gesneuveld.

Vier nieuwe aanhoudingen in zaak mishandelde voetbaltrainer

Nog niet op de hoogteGoelab was vanmiddag nog niet eens op de hoogte van de laatste ontwikkelingen: “Dat er twee jongens zijn aangehouden wist ik al, maar niet dat ze nu alle vijf zijn opgepakt. Een hele opluchting.”

Het slachtoffer wil verder niets kwijt en verwijst naar zijn oom, die als woordvoerder optreedt in deze zaak.

Diepe impactDe mishandeling laat enkele weken later nog steeds z’n sporen na. “Dat geldt voor zowel de familie Goelab als de moslimgemeenschap in Zwolle”, zegt de oom. “Voor de rest van Nederland draait de wereld uiteraard gewoon door, maar dit heeft er bij ons flink ingehakt. De mishandeling staat weliswaar geheel los van religie, maar het spreekt voor zich dat het ook diepe impact heeft op de moslimgemeenschap. Die is immers klein en hecht.”

De oom laat weten dat met de arrestatie de kou nog niet uit de lucht is. “Vanzelfsprekend is dit een goede zaak. Een hele opluchting ook. Maar uit het feit dat deze gasten hebben toegeslagen voor de ogen van een groep kinderen, blijkt wel dat ze nergens voor terugdeinzen. Wat gebeurt er als ze hier op termijn weer vrij in Zwolle rondlopen?”

Commissaris van de Koning Boele Staal laat in de Volkskrant weten een voorstander te zijn van een verhoging van de kiesdrempel. Op die manier kan er iets gedaan worden aan het groeiende aantal politieke partijen in een gemeenteraad, zo zegt hij.

De commissaris van de Koning uitte al eerder zijn zorgen over de versplintering van de gemeenteraden. Dit is volgens hem niet goed voor de slagvaardigheid van het gemeentebestuur. “Gelegenheidscoalities klinken leuk, maar dat kan lang niet altijd goed gaan.”

Bent u het met Staal eens? Vindt u dat er ook een rem moet komen op al die kleine partijen? Of heeft u misschien een heel ander idee over hoe gemeenteraden ingericht moeten worden.

Zwolle – De afgelopen periode zijn vier personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de mishandeling van een voetbaltrainer op het voetbalveld op 14 februari jl. Een geweldincident waarbij veel onrust is ontstaan. Hiermee komt het totaal aantal aanhoudingen in deze zaak op vijf.

Op woensdagavond 14 februari werd bij op een voetbalveld van een voetbalvereniging een trainer door meerdere personen zwaar mishandeld. Een ander man die probeerde te helpen en werd ook belaagd. Dit ten overstaan van veel jonge kinderen die daar net met de voetbaltraining bezig waren. De kinderen waren erg geschrokken van het aanschouwen van dit geweldsincident.

De kinderen werden opgevangen en er was een bijeenkomst voor de ouders. Ook daar luisterde de coordinerend wijkagent Mark Hulleman naar de ouders en gaf uitleg over wat de politie deed en ging doen. Veel van de ouders en kinderen komen uit verschillende delen van Zwolle. Hij was goed op de hoogte van de situatie. Mark Hulleman is erg blij met de vorderingen in het onderzoek en de aanhoudingen. We doen het voor de slachtoffers, de jonge kinderen en hun ouders die op het voetbalveld die getuige waren van deze heftige ervaring!

De politie onderzocht de zaak en kon op donderdag 22 februari een eerste 19-jarige verdachte man uit Dordrecht aanhouden. Op 27 februari werd een tweede verdachte aangehouden. Hij is minderjarig en afkomstig uit Zwolle. Deze beiden verdachten zijn inmiddels in bewaring gesteld.

Op maandag 5 maart zijn nog eens drie andere minderjarigen uit Zwolle aangehouden voor betrokkenheid bij dit incident. Op woensdag 7 maart beslist de rechtercommissaris over in bewaring stelling van één van deze drie. De twee andere zijn inmiddels op vrije voeten gesteld, maar blijven wel verdachte in de zaak. De politie onderzoekt ook de mogelijke relatie met een mishandeling op 6 december 2017, voor de deur bij een sportcomplex aan de Buitengasthuisstraat in Zwolle. Nieuwe aanhoudingen worden niet uitgesloten.


Zwolle at Twitter: