Van t Schip trekt vrije dag PEC Zwolle in na nieuw verlies: Moet iets veranderen

Degradatievoetbal lijkt FC Groningen in de slotfase van het seizoen bespaard te blijven. De ploeg van trainer Ernest Faber zette zondagmiddag dankzij een 2-0 zege op PEC Zwolle een grote stap richting directe handhaving.

Voor de wedstrijd klonk het Youll Never Walk Alone in het Noordlease Stadion. Dat was een eerbetoon aan Nova (6), de vrijdag overleden dochter van Antoine van der Linden. FC Groningen speelde daarom ook met rouwbanden.

zag Bacuna, waar hij vaak kritisch op is, een goede wedstrijd spelen: Een heel terechte overwinning! Spelers als Namli, Saymak en Mohktar heb ik amper gezien. Dat is de verdienste van de FC vandaag. De manier waarop Groningen druk zette heb ik lang niet gezien, maar heeft deze overwinning wel afgedwongen. Niks op aan te merken. Voetnoot, ik ben kritisch op Bacuna maar die speelde vandaag een geweldige wedstrijd. Mag gezegd! Cijfer: een dikke 8!

FC Utrecht overklast Vitesse, eerste zege van 2018 voor FC Groningen

De eerste echte kans was zondag nog voor de gasten. Queensy Menig, die in plaats van Piotr Parzyszek in de punt van de Zwolse aanval stond, stuitte echter op de vuisten van doelman Sergio Padt. Luttele minuten daarna was Mimoun Mahi namens FC Groningen dichtbij, maar de Marokkaanse dribbelaar kon na een vrije trap van Juninho Bacuna niet afdrukken in de kluts.

Maar waar de mogelijkheid van Mahi nog een lastige was, leek Tom van de Looi de bal na twintig minuten voor het intikken te hebben. De jonge middenvelder werd op maat bediend door Deyovaisio Zeefuik, maar verzuimde van dichtbij zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal te maken.

Bacuna was wat mij betreft de Man of the Match, aldus Ronald Varwijk. Lekker dit!! Eindelijk de driepunter waar we zo naar op zoek waren. Een uitstekende eerste helft met hoog drukken zetten. Had in de eerste helft meer mogen worden beloond door onze jongens. Tweede helft paar keer goed weggekomen met goed positiespel van Zwolle. Dan valt uiteindelijk die tweede goal en vieren we eindelijk het feest! Wat een opluchting!

PEC, dat in de openingsfase voornamelijk achterover leunde, hielp even later dan maar een handje. Na een fijn passje van Bacuna werd de voorzet van Tom van Weert – die voor Ritsu Doan bedoeld was – door Ryan Thomas achter zijn eigen doelman Diederik Boer gegleden (1-0).

zag FC Groningen in de tweede helft goed wegkomen. Tegen dit zwakke PEC had er in de eerste helft al ruim weglopen moeten worden. Gelukkig kwam het nog goed, mede doordat Thomas dezelfde fout beging als Mahi. Bacuna, Doan en Zeefuik uitblinkers, hopelijk kunnen we de laatste twee na dit seizoen behouden. Van Weert speelde ook een van zijn betere wedstrijden, jammer dat hij gewisseld werd. Eindcijfer: 7.5

Ook na die openingstreffer had de ploeg van Faber weinig tot niets te duchten van het ontstellend zwakke PEC. Sterker nog: FC Groningen kreeg vijf minuten voor rust dé kans om de marge te verdubbelen. Van Weert zag dat Mahi aan de aandacht van de Zwolse verdediging was ontsnapt, maar oog in oog met Boer stiftte de aanvaller de bal op de lat.

Zo mochten de Groningers zichzelf verwijten dat ze bij de pauze met slechts één doelpunt leidden. De ontevreden PEC-trainer John van t Schip greep in met een dubbele wissel, Terell Ondaan voor Youness Mohtkar en Sepp van den Berg voor Erik Bakker, in een poging het tij te keren.

Los van de reeks zonder zege kwamen de drie punten om een andere reden ook meer dan geroepen. De concurrenten onder Groningen wonnen zaterdagavond allemaal. Willem II, NAC Breda en Sparta Rotterdam kwamen alle drie dichterbij. En met het lastige programma van de komende weken in het achterhoofd kwam het helemaal goed uit. De komende weken staan AZ Alkmaar uit, Ajax thuis en sc Heerenveen uit op het programma. De vreugdetaferelen na het laatste fluitsignaal voor de dug-out van FC Groningen waren bijna aandoenlijk om te zien. Iedereen vloog elkaar om de hals alsof zojuist het kampioenschap binnengehaald was. Er was opluchting binnen de club en dat was duidelijk te zien.

En hoewel de eerste mogelijkheid na rust voor Doan was (redding Boer), kwam PEC inderdaad beter in de wedstrijd. Padt redde vlak na de kans voor Doan knap op een inzet van de ingevallen Ondaan, waarna Menig de afvallende bal net naast tikte. De kans die Mustafa Saymak na een uur kreeg was zo mogelijk nog groter, maar de middenvelder schoot te gehaast en recht in de handen van Padt.

Eindelijk weer blijde gezichten bij FC Groningen. In het eigen NoordLease Stadion werd voor het eerst sinds 24 december weer een wedstrijd gewonnen. Het werd 2-0 tegen PEC Zwolle. Acht wedstrijden had de FC niet weten te winnen. Zes keer werd het gelijk en twee keer volgde een nederlaag. Een eigen doelpunt van Ryan Thomas en Ajdin Hrustic scoorde vlak voor tijd de verlossende tweede treffer. FC Groningen staat dertiende in de Eredivisie met 29 punten uit 27 duels.

Video: PEC Zwolle verliest duel met twee gezichten bij FC Groningen

Echt gevaarlijk werden de nog altijd teleurstellende Blauwvingers vervolgens pas weer in het laatste kwart van de wedstrijd. Na een uittrap van Boer kon Thomas zomaar alleen op Boers collega-goalie Padt af, maar de Nieuw-Zeelander wipte de bal – a la Mahi in de eerste helft – op de lat.

FC Groningen won zondagmiddag met 2-0 van PEC Zwolle. Groningen kwam door een eigen goal van Thomas op 1-0. Hrustic besliste in de negentigste minuut de wedstrijd door de 2-0 te maken.

Van Weert was vlak daarna betrokken bij een zeldzaam Gronings gevaar in de tweede helft, maar de spits kopte van dichtbij voorlangs. Een dure misser bleek dat uiteindelijk niet, want PEC was niet bij machte om de thuisploeg in de slotminuten nog serieus in de problemen te brengen. In plaats daarvan maakte Ajdin Hrustic een einde aan alle onzekerheid: 2-0.

Video: Van t Schip zet streep door vrije dag PEC Zwolle: Niets te zoeken in de play-offs

Bij FC Utrecht-Vitesse was het halverwege al 2-0. Nadat Mason Mount voor Vitesse nog de paal raakte, waren Willem Janssen (schot in de korte hoek) en Zakaria Labyad (op aangeven van Sander van de Streek) aan de andere kant wel trefzeker.

Op zondagmiddag 18 maart vragen wij jullie wederom om jullie mening. FC Groningen speelt dan de uitwedstrijd tegen AZ. Het duel in Alkmaar begint om 12:30 uur.

Vlak na rust bracht Vitessenaar Navarone Foor de spanning terug met een gekruld schot in de verre hoek, maar FC Utrecht herstelde zich en vijf minuten later was het Van de Streek die profiteerde van een blunder van keeper Remko Pasveer, die de bal losliet: 3-1.

Het verzet van Vitesse waar daarmee gebroken. In de slotfase liep het overtuigend spelende FC Utrecht verder uit door goals van Yassin Ayoub. De middenvelder was eerst alert bij een corner en profiteerde daarna van nieuw geklungel van Pasveer.

Utrecht verloor tot dusver in 2018 alleen PSV en bezet met 47 punten knap de vierde plaats in de Eredivisie. De voorsprong op nummer vijf Feyenoord, dat later zondag nog tegen AZ speelt, is vijf punten.

Video: FC Groningen ongewijzigd tegen PEC Zwolle

FC Groningen boekt tegen PEC eerste zege in 2018

Het wisselvallige Vitesse slaagde er niet in de overwinning van vorige week op Ajax een goed vervolg te geven. De Arnhemmers hadden bij winst in Utrecht de vierde plaats in zicht, maar blijven nu steken op de zesde plek met 41 punten.

Zwak PEC Zwolle helpt FC Groningen aan eerste zege in 2018

Bij het duel tussen FC Groningen en PEC, viel het openingsdoelpunt in de 26e minuut toen PEC-middenvelder Ryan Thomas van dichtbij zijn eigen keeper Diederik Boer passeerde. FC Groningen was voor rust veruit de betere en raakte via Mimoun Mahi nog de lat.

Na rust was de wedstrijd meer in evenwicht. Zowel FC Groningen (onder meer kopbal Tom van Weert) als PEC (inzet Terell Ondaan net naast en schot Thomas tegen de lat) kreeg kansen, maar een tweede treffer bleef lang uit in het Noordlease Stadion.

Vlak voor de tijd werd er alsnog gescoord en het was wederom de thuisploeg die het net vond. Middenvelder Ajdin Hrustic legde vanaf de rand van het strafschopgebied aan en schoot via PEC-aanvoerder Bram van Polen raak.

De eerdere acht wedstrijden na de winterstop leverden FC Groningen liefst zes keer een gelijkspel op. De Trots van het Noorden bezet dankzij de langverwachte overwinning met 29 punten uit 27 wedstrijden de dertiende plaats in de Eredivisie.

PEC – waar de pas 16-jarige Sepp van den Berg als invaller een van de jongste debutanten ooit is in de Eredivisie – is bezig aan een zeer matige reeks. In de laatste tien competitieduels stapte de ploeg van coach John van t Schip liefst zeven keer als verliezer van het veld. De Zwollenaren zijn inmiddels naar de zevende plaats gezakt.


Zwolle at Twitter: