Kleine kans dat McDonalds foodcourt Zwolle tegenhoudt

Kleine kans dat McDonald\s foodcourt Zwolle tegenhoudt
Kleine kans dat McDonald\s foodcourt Zwolle tegenhoudt
Convenience – De bezwaren van restaurantketen McDonalds tegen de komst van een groot foodcourt aan snelweg A28 bij Zwolle maken weinig kans van slagen. Dit concludeert RTV Oost na afloop van een zitting over de zaak bij de Raad van State. Er zijn vergevorderde plannen voor de bouw van een snackparadijs aan de A28 bij Zwolle. Hier moeten op loopafstand van elkaar in een zogenaamde foodcourt vestigingen komen van Burger King, Kentucky Fried Chicken, La Place en Subway. Volgens RTV Oost is de komst van de locatie met de restaurant- en broodjesformules een stap dichterbij gekomen. McDonalds maakte bezwaar tegen de komst van foodcourt De Vrolijkheid, maar volgens de Raad van State speelt concurrentie geen rol bij het bestemmingsplan. Alleen als horecabedrijven in de omgeving hun deuren als gevolg daarvan moeten sluiten, waardoor leegstand en verloedering ontstaat, kan dat een rol spelen. Naast McDonalds maakten ook tientallen bewoners bezwaar tegen de foodcourt, onder meer omdat er een grote reclamemast op het complex verschijnt. De Raad van State zal ook hun bezwaar vermoedelijk afwijzen, omdat ze op meer dan zevenhonderd meter afstand wonen, aldus RTV Oost. De uitspraak is over zes weken. Bron: RTV Oost/@FoodClicks

DEN HAAG – De kans dat de Raad van State de vestiging van Foodcourt De Vrolijkheid aan de Oude Meppelerweg tegenhoudt, is erg klein. Een van de rechters van de Raad maakte maandag tijdens een zitting bekend dat de bezwaren van McDonalds en bewoners van de wijk Aa-landen mogelijk opzij worden gelegd.

De Raad twijfelt of ze wel belanghebbenden zijn in dit geschil. In het foodcourt komen vier restaurants van de ketens Burger King, KFC, Subway en La Place. Dat zijn regelrechte concurrenten van McDonalds. Maar McDonalds kan het bestemmingsplan niet aanvechten om daarmee concurrenten weg te houden. In een bestemmingsplan wordt namelijk niet gekeken naar concurrentiebelangen.

McDonalds kan wel wijzen op leegstand en verloedering van de omgeving van zijn restaurant, als die wordt veroorzaakt door de komst van het foodcourt. Het gaat er dus niet om of McDonalds er zelf last van heeft, maar wel of dit restaurant in een verloederde omgeving komt te zitten. Maar in de directe omgeving van McDonalds aan de Ceintuurbaan zijn geen horecabedrijven die mogelijk zullen lijden door de komst van het foodcourt. En dat geeft McDonalds ook wel toe, volgens onze verslaggever.

McDonalds vindt ook dat de gemeente onterecht afwijkt van zijn eigen horecabeleid. Daarin is juist vastgesteld dat er wel voldoende fastfoodrestaurants in Zwolle zijn. In de omgeving van de Oude Meppelerweg zou alleen nog wat ruimte zijn voor cafetaria’s. Met het toelaten van het foodcourt wordt radicaal van dit beleid afgeweken, zegt de advocate van McDonalds.

Maar de gemeente zegt dat het foodcourt eigenlijk een al langer bestaand plan is. Het voorgaande bestemmingsplan voor deze locatie maakte bovendien meer ruimte voor horeca mogelijk. Eigenlijk is er dus sprake van afname in plaats van toename van horeca, aldus de gemeente.

De Raad van State moet ook gaan kijken naar de bezwaren van tientallen bewoners van de Hofbeek, Haarbeek en Eerbeek in de wijk Aa-landen. Zij zien niets in de hoge reclamemast waarmee bezoekers naar het foodcourt worden gelokt. De hoge mast bij Mc Donalds kwam voor hen al als een onaangename verrassing die hun uitzicht bederft. En daar komt dan nu nog een mast bij.

De Raad zegt echter dat niemand in ons land een blijvend recht heeft op een vrij uitzicht. En of hun uitzicht ernstig wordt verpest, is ook nog maar de vraag. De wijkbewoners wonen op ruim zevenhonderd meter afstand. Dat is waarschijnlijk teveel om te spreken van een aangetast belang.


Zwolle at Twitter: