Video – Komen er meer afvalbakken in Zwolle door landelijke brede aanpak …

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft met de verpakkingsindustrie een afspraak gemaakt dat er vanaf 2021 statiegeld komt op kleine plastic flessen, tenzij de sector er voor die tijd in slaagt de hoeveelheid kunststof flesjes in het zwerfafval met 70 tot 90 procent te verminderen. Daarnaast moet 90 procent van deze flessen worden hergebruikt. Lukt dat niet de komende drie jaar, dan komt er statiegeld op kunststof flesjes.

Jaarlijks komen er tussen de 50 en 100 miljoen kunststof flesjes in het zwerfafval. De Kamer wil hier wat aan doen. Statiegeld helpt, dus ik ga statiegeld op kleine flesjes in gang zetten, zegt Van Veldhoven. Als een andere aanpak sneller hetzelfde resultaat boekt, is statiegeld niet nodig. Uiteindelijke doel is om van oude flesjes weer nieuwe flesjes maken.

10 tot 15 cent Van Veldhoven denkt aan 10 tot 15 cent statiegeld op kleine plastic frisdrank- en waterflessen tot één liter, die bij supermarktenen moeten worden ingezameld. Van Veldhoven wil ook dat de verpakkingsindustrie een betere kwaliteit kunststof gaat gebruiken, zodat er meer kan worden gerecycled. Fabrikanten die goede kunststof gebruiken wil ze minder laten betalen en producenten van moeilijk recyclebare verpakkingen moeten meer betalen.

artikelStaatssecretaris Stientje van Veldhoven geeft het bedrijfsleven nog drie jaar de kans om de hoeveelheid plastic flessen in zwerfafval te verminderen. Lukt het niet, dan wordt statiegeld verplicht gesteld.

Dat is er niet duidelijker op geworden met de voorstellen van Van Veldhoven. Het vorige kabinet omarmde een motie die in de Tweede Kamer was terechtgekomen, maar in feite was geschreven door de Plastic Soup Surfer, een activist die onder meer naar Engeland surfde op een plank van zwerfafval. In die motie stond het wel lekker duidelijk: binnen drie jaar moest de hoeveelheid zwervende plastic flesjes worden verminderd met 90 procent.

Statiegeld op kleine plastic flesjes wordt op zn vroegst in 2021 ingevoerd. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat laten weten. Of het statiegeldsysteem ook daadwerkelijk wordt uitgebreid naar kleinere flessen, is nog onzeker. Als 90 procent van de flesjes binnen twee jaar wordt hergebruikt en het zwerfafval komende tijd fors vermindert, dan gaat de uitbreiding niet door. De staatssecretaris is overigens niet van plan om ook statiegeld op blikjes te gaan heffen.

Zwolle at Twitter: