Patrick (28) uit Zwolle wil Hyves nieuw leven inblazen

In 2013 zagen we helaas het einde van het sociale medium Hyves. Het bedrijf kon niet op tegen de Amerikaanse gigant, ook al had het op zijn hoogtijdagen bijna 10 miljoen gebruikers in Nederland. Maar nu Facebook verwikkeld is in een dataschandaal, verlangen veel mensen stiekem terug naar Hyves. En voor hen is er goed nieuws: het sociale medium is terug!

Het Enschedese internetbedrijf GoalGorilla besloot deze week als geintje het sociale medium terug te brengen. Maar nu stromen de aanmeldingen opeens binnen, meldt het AD. Op het moment van schrijven zijn er maar liefst 5.559 gebruikers, die 37 evenementen hebben aangemaakt.

“Het wordt tijd om de sociale waardes die Hyves met zich meebracht, weer op te pakken, door te zetten en naar een hoger niveau te brengen”, luidt het in de woorden van het tweetal. Probleem is wel dat ze nog geen toestemming hebben van TMG om de naam Hyves te gebruiken. Ook zoeken ze nog geld om hun plannen te verwezenlijken. Met 70.000 euro aan donaties willen ze onder andere de back-end, de digitale infrastructuur, een kantoor en een Android-versie realiseren.

“Als grapje bouwden we deze week Hyves na. Wij hadden alleen niet verwacht dat het zo storm zou lopen”, aldus oprichter Taco Potze van GoalGorilla tegenover het AD. Op het platform kun je groepen aanmaken en berichten delen. Anderen kunnen daar ‘respect’ op geven, net als vroeger.

De studenten Joas Hoogendijk en Patrick van der Nat zeggen tegen RTV Utrecht al een jaar te werken aan de rentree van Hyves. Versie 2.0 van het oude sociale netwerk moet volgens hen niet commercieel zijn, maar wel decentraal, en op samenwerking en de lange termijn gericht. Net als Hyves moet het netwerk sociaal, kneuterig en op jou en de samenleving gericht zijn, staat op de site Tijd voor Hyves.

TMG: Geen plannen Hyves nieuw leven in te blazen

Volgens Potze zijn er inmiddels ongeveer 50 groepen, “van glitterplaatjes tot kattenfoto’s”. En ook de dansende banaan lijkt terug te komen. Potze had namelijk beloofd om die na te bouwen bij de 1.000 aanmeldingen. En daar zijn ze inmiddels ruimschoots overheen.

Antje uit Enschede hoopt op terugkeer Hyves

Vooralsnog gaat het alleen om een parodie op Hyves. Dat kan ook niet anders, want de Telegraaf Media Groep (TMG) heeft de echte rechten nog altijd in handen. Potze wil echter contact op gaan nemen met TMG om te zien of er een samenwerking mogelijk is.

Joas en Patrick zijn de manier waarop social media met mensen omgaan helemaal zat. Als het aan het tweetal ligt, “moet de communicatie vrij zijn zonder winstoogmerk, gezamenlijk opgezet. De wereld wordt tegenwoordig gerund door megalomane, narcistische CEO’s en wij staan erop dat de macht weer in handen van de mensen komt te liggen”, laten ze op hun website weten.

Woordvoerder Dagna Hoogkamer zegt dat TMG zelf geen plannen heeft om Hyves nieuw leven in te blazen. Maar ze treden voorlopig ook niet op tegen de parodie. “De rechten liggen bij ons, dat klopt, maar ingrijpen vinden we voorlopig niet nodig. Nieuwe sites staat het ook vrij contact met ons te zoeken, maar wij zien het toch echt als nostalgische beweging.”

De twee wereldverbeteraars zijn al een jaar bezig een nieuw platform te lanceren, dat de naam Hyves moet gaan dragen, naar het populaire platform in de jaren ’00. Waarom? “Omdat het tijd wordt voor een statement. Het wordt tijd om de sociale waarde die Hyves met zich meebracht weer op te pakken, door te zetten en naar een hoger niveau te brengen.”

En in tegenstelling tot Facebook is de veiligheid bij Hyves goed gewaarborgd, zegt Potze. “Wij doen niet aan algoritmes, reclames of data-opslag. We hebben niet eens een businessmodel. Wat ik wel kan zeggen is dat onze site 100 procent veilig is.”

Ook benadrukken ze het kneuterige gevoel dat Hyves met zich meebracht. Dansende bananen, mensen tikken en krabbels achterlaten, het hoorde er allemaal bij. Of dat ook terugkomt, durven we niet te zeggen. Ze laten aan RTV Utrecht weten dat de gelijkenissen met Hyves vooral zijn dat de gebruiker weer centraal wordt gesteld.

Amersfoorter Joas Hoogendijk blaast kneuterig Hyves nieuw leven in

Midden in de storm die Facebook heet, duikt een oude bekende op: Hyves. Het sociale netwerk waar je emoticons van dansende bananen naar je vrienden kon sturen in een krabbel. 


Zwolle at Twitter: