Voorbeschouwing PEC Zwolle – SBV Excelsior

Voorbeschouwing PEC Zwolle – SBV Excelsior
Excelsior flirt met play-offs: Die stap maken geeft seizoen extra glans
Waar al vaker lovende woorden zijn gevallen voor Excelsior trainer Mitchell van der Gaag, kan aankomend weekend een bijzondere stap worden gezet.

Excelsior moet op bezoek bij PEC Zwolle en kan bij winst de handhaving in de Eredivisie officieel veiligstellen. Maar daar gaat het in Kralingen niet over, er wordt gek genoeg gesproken over de Europese play offs, die nog haalbaar zijn voor het Excelsior van Mitchell van der Gaag.

Video: Mitchell van der Gaag: “We hebben gesproken over de play-offs”

De oefenmeester liet weten dat na de zege op VVV Venlo de officiele handhaving al stiekem werd gevierd. ''We hadden altijd gezegd dat 35 punten voldoende was om dat te bereiken. Als ik de afgelopen weken had benadrukt dat we officieel nog niet veilig waren had iedereen me ook een rare kale kwast gevonden. De ontlading zoals die er de afgelopen jaren was, zal er nu niet meer zijn. Ik was er zelf niet bij, maar het feest bij Cambuur en bij Utrecht nadat handhaving zeker was herinner ik me wel. Vorig jaar was het anders omdat de handhaving toen officieel was nadat we Feyenoord klopten en we heel snel naar binnen moesten.'

Waar handhaving nu geen doelstelling meer mag zijn, spreekt men al van Europese play offs. Met slechts 2 punten achterstand op SC Heerenveen en ADO Den Haag is plek 8 nog haalbaar. ''We hebben dit seizoen al een aantal maal die stap niet kunnen maken. Met de thuiswedstrijd tegen ADO van twee weken geleden als meest recente voorbeeld. Vorig seizoen hadden we dat ook in wedstrijden waarin we ons veilig konden spelen. Nu zijn we stabieler, maar moeten we die stap maken. Dat zou het prima seizoen extra glans geven. In Zwolle krijgen we weer een kans.'

Daarbij wordt de doelstelling dus bijgesteld, ''We hebben gezocht naar nieuwe doelstellingen. Maar dat is best lastig. Dit is een nieuwe situatie voor de club. Je speelt voor handhaving en als je dat hebt is het heilige moeten eraf. Dat is begrijpelijk, maar de uitdaging er nog meer van te maken zien we echt wel. Meer punten dan vorig seizoen, een hogere positie in de eindklassering dan vorig seizoen en nu die play-offs. Na ADO Den Haag dacht ik dat dat uit zicht was, maar we staan er gewoon bij. Dan gaan we er voor spelen ook. Nu PEC Zwolle-uit en woensdag Heracles-thuis. We zullen zien hoe we er daarna voor staan.'

Zaterdagavond 14 april om 20:45 uur staat het voorlaatste duel van PEC Zwolle ingepland. Het Rotterdams SVB Excelsior is de tegenstander van de avond. Waar in het land vooral gesproken wordt over de topper tussen PSV en Ajax op zondag, ligt onze focus volledig op de wedstrijd van aanstaande zaterdag. Beide ploegen kunnen de play-offs voor Europees voetbal nog halen en voor PEC is dit zelf de ‘doelstelling’. Ondanks dat Zwolle in de stand vijf punten voor staat op Excelsior, durf ik me aan voorspellingen niet te wagen. (mede door de grote wisselvalligheid van PEC) De wedstrijd staat onder leiding van Christiaan Bax, dit is enigszins bijzonder te noemen is aangezien de beste jongeman (29) geboren is in Rotterdam en woont in Zwijndrecht.

Dat Zwolle het kwijt is weten we al een tijdje. Hoe trainer van ’t Schip de boel weer op de rit gaat krijgen is nu de vraag. Inzet was een tweedaags ‘trainingskamp’ in eigen stadion. Er werd in eigen stadion getraind maar verbleven in hotels in de regio. Ook vóór de wedstrijd tegen FC Twente zal dergelijk trainingskamp plaats vinden. Of dit helpt de focus terug te pakken moet gaan blijken. De spelers zullen over misschien liever naar huis gaan als er toch in Zwolle wordt getraind. Daarentegen mag de club en mogen wij als supporters wel enige commitment verwachten van onze spelers na dergelijke slappe vertoning in Kerkrade.

Op basis van de wedstrijd tegen Roda JC mag ik hopen dat Dirk Marcellis zijn plaats af moet staan aan Sepp van den Berg. Ook over een eventuele wissel van Ondaan van Mokhtar wat wat mij betreft besproken worden. Queensy Menig op de bank deed mij dan wel weer bekoren. Alternatief voor de linksback hebben we volgens mij niet direct, dus hopelijk pakt van Polen de draad weer op zoals hij in het verleden wel vaker heeft laten zien te kunnen.

Dan over de tegenstander Excelsior, deze kleine club heeft een van de laagste begrotingen van de Eredivisie en presteert toch heel behoorlijk. De afgelopen drie eredivisie seizoenen wist het directe degradatie te voorkomen en momenteel staat de club op een verdienstelijk tiende plaats. Veel lof gaat naar trainer Mitchell van der Gaag. De oud verdediger heeft het elftal goed, voetballend, uitgebalanceerd. Met 2 controleurs die goed kunnen voetballen (Faik en Koolwijk) en snelle bewegelijke spelers voorin kan Excelsior gevaarlijk worden. In de punt staat Mike van Duinen, een spits waar Gerard Nijkamp gecharmeerd van is. Naar het schijnt is er een eerste bod van Zwolle afgewezen.

Aan Zwolle om eens echt scherp te beginnen, geen slappe hap en de beuk erin. Niet van dat domme balverlies en balletjes misschien eens wat eerder geven. Na een batterij aan ‘vroege’ wedstrijden spelen we eindelijk weer eens een late wedstrijd op zaterdagavond, de weersvoorspellingen zijn gunstig dus ik verwacht een vol stadion met sfeer! Rick Dekker staat op scherp, dus mocht de stand het toelaten zou Erik Bakker weleens zijn 100e opwachting gaan maken in de Eredivisie.

Boer; Ehizibue, Van den Berg, Sandler, Van Polen; Dekker, Thomas, Saymak; Namli, Parzyszek, Mokhtar


Zwolle at Twitter: