PEC Zwolle opent de eredivisie in een uitverkochte thuishaven

6 augustus 2018 – Eindelijk. Na een zomerstop van drie maanden schiet de Eredivisie vrijdagavond weer in gang met het duel tussen PEC Zwolle en sc Heerenveen. Een nieuw seizoen levert uiteraard ook weer nieuwe smaakmakers op. Van welke spelers hebben we nog weinig gezien, maar mogen we wel veel verwachten? FCUpdate.nl zet aan de vooravond van de competitiestart tien mogelijke nieuwe parels op een rij. Myron Boadu (AZ)

In de voorbereiding van AZ kreeg de jonge Boadu regelmatig een kans in het eerste van AZ. En zet hem maar in het rijtje van grote AZ-talenten bij Guus Til, Thomas Ouwejan of Calvin Stengs. Met name met die laatste kan hij worden vergeleken, want vorig seizoen kampte Boadu ook met een zware blessure. Tijdens zijn herstelperiode ontmoette hij Zlatan Ibrahimovic, die hem wijze lessen bijbracht. De talentvolle spits wil beter worden dan de Zweed en dat iedereen daar in Alkmaar van overtuigd is, lijkt een zekerheid. Op zijn vijftiende mocht hij al mee op trainingskamp naar Spanje. Kan hij het na de voorbereiding ook in de Eredivisie laten zien? Dan moet vooral Ajax er om denken. “Telkens als hij met AZ tegen Ajax speelde, scoorde hij. Hij won negen keer van ze”, vertelde een oud-trainer, Fred Bloem, ooit.

Vito van Crooij. Gustavo Hamer. Clint Leemens. Zian Flemming. Kenneth Paal. Mike van Duinen. PEC Zwolle kende sportief gezien een geweldige transferperiode en voor Overijsselse begrippen werd er met geld gestrooid. Huurling Genreau is als Australiër en als huurspeler diegene die niet in het rijtje past van de Nederlandse jongens, maar dat is qua niveau heel anders. De middenvelder maakte in de voorbereiding veel indruk en liet tegen Hannover 96 blijken een geweldige klik te hebben met Ryan Thomas. Dat resulteerde in een heerlijk doelpunt: wellicht gaan er nog meer hoogstandjes volgen in Zwolle.

Omdat Kenneth Vermeer geblesseerd is en Brad Jones pas laat terugkwam van het WK, greep de jonge Bijlow zijn kans in de voorbereiding van Feyenoord. En hoe! De goalie verraste vriend, vijand en trainer Giovanni van Bronckhorst. Waar de keuze de laatste seizoenen steevast gemaakt moest worden tussen Vermeer en Jones, is Bijlow door het vertrek van Jones ineens de eerste keeper. Het Legioen staat in elk geval volledig achter hem – meer dan bij Vermeer die zijn credits heeft verspeeld de afgelopen seizoenen. Dat Bijlow een geboren Rotterdammer uit een Feyenoord-familie is, helpt natuurlijk ook mee. De keeper van Jong Oranje maakte tegen PSV al een geweldige indruk door twee penaltys te keren en lijkt klaar voor het Eredivisie-seizoen. 

Genoot zijn opleiding bij ADO Den Haag en veroverde – net als keeper Rody de Boer – na een sterk seizoen bij Telstar meteen een transfer naar de Eredivisie. Een pad zoals die al zo vaak – van Dries Mertens, Klaas-Jan Huntelaar tot aan Nacer Chadli – met veel succes werd bewandeld. In Velsen deed hij het zo goed dat Excelsior zelfs een transfersom betaalde voor de aanvallende middenvelder, iets dat ze normaliter niet doen. De enige vraag is of er op Kralingen een ploeg staat waarin Schouten kan gaan verrassen, omdat Excelsior een grote leegloop kende. Maar het kopen van Schouten lijkt in elk geval een zeer goede zet van td Ferry de Haan.

Als we meesterscout Piet de Visser mogen geloven, dan is deze zomeraanwinst van Willem II een gouden zet. De middenvelder, geboren in Barcelona, maakte het afgelopen anderhalve seizoen met 41 optredens een uitstekende indruk bij Wisla Krakau. Hij wordt omschreven als een kilometervreter en een jongen met een geweldige mentaliteit. Voor zijn vele doelpunten is hij niet gehaald, maar samen met de meer creatieve Driess Saddiki moet Llonch het hart van het nieuwe Willem II gaan vormen. Na Fran Sol loopt er in Tilburg weer een ijzersterke Spanjaard rond.

De veelzijdige Ajacied stond deze zomer al op de reservelijst om met Marokko mee te gaan naar het WK en lijkt ook bij Ajax voor zijn doorbraak te staan. Hoewel Ajax een kleine tien miljoen euro uitgaf aan rechtbacks het afgelopen jaar, krijgt deze omgeturnde middenvelder het vertrouwen bij de afwezigheid van Joël Veltman. Gezien zijn goede relatie met Hakim Ziyech is hij ongetwijfeld blij dat zijn maatje vooralsnog in Amsterdam blijft. Mede daardoor zijn de plekken op het middenveld voor Mazraoui niet beschikbaar, gelukkig is hij multifunctioneel. Als rechtsback maakt deze balkunstenaar vooralsnog een uitstekende indruk en stevent hij af op een vaste basisplaats. 

Was samen met Perr Schuurs het kompas van Fortuna Sittard en haar promotie naar de Eredivisie. Dat er Italiaanse clubs liefst drie miljoen euro voor deze Portugees over hadden, zegt wat dat betreft genoeg. Omdat Fortuna Sittard hem heeft kunnen behouden, nemen de kansen op handhaving enorm toe. Het feit dat hij ook regelmatig de aanvoerdersband droeg, zegt dat hij zich ook buiten het veld kan gedragen. Met zijn Gouden Stier ging hij vorig jaar Dries Mertens en Keisuke Honda achterna: hopelijk lukt hem dat in de Eredivisie ook. Overigens hebben de Limburgers met vrije trappen-specialist Alessandro Ciranni, international Alexei Kocelev en het blok Ahmed El Messaoudi nog meer spelers om op te letten.

Juventus, Paris Saint-Germain en Olympique Marseille hadden allemaal interesse in de zestienjarige Kongolo, toen hij nog bij Feyenoord speelde. De zeer talentvolle middenvelder besloot echter naar Manchester City over te stappen en niet door te breken in De Kuip. Hoewel hij qua talent in de jeugdopleiding nog hoger werd aangeslagen dan zijn broer Terence en ook in Engeland een prima aandruk maakte in de jeugd, zat een doorbraak in het eerste bij Pep Guardiola er niet in. In Heerenveen kunnen we alsnog gaan genieten van het grote talent. Kan hij meer indruk maken dan supertalent Martin Ødegaard in het Abe Lenstra Stadion?

Het PSV-talent is razend ambitieus, en terecht: het talent greep in de voorbereiding de kans die hij kreeg bij tijdelijke afwezigheid van Hirving Lozano met beide handen aan. Doelpunten, dribbels en prachtige assists gaf de buitenspeler in het elftal van Mark van Bommel. Mocht er toch nog een zak met geld komen voor Lozano, staat zijn opvolger in elk geval al klaar. Dat bleek al in het duel om de Johan Cruijff Schaal, waarin Malen buitenspeler was. Ook als de Mexicaan blijft, gaat Van Bommel – die Malen goed kent – ongetwijfeld speelminuten inruimen voor dit grote talent. Kan zomaar een van de grote verrassingen worden in het elftal van Van Bommel. 

Met deze twintigjarige centrale verdediger van Chelsea heeft Vitesse niet alleen een wereldkampioen in huis, ook nog eens een beer van een vent met veel ervaring. Het is weer eens wat anders dan een middenvelder als Mason Mount of Lewis Baker. Toch hebben ze in Londen heel veel vertrouwen in dit talent, die onder Guus Hiddink al debuteerde in het eerste van Chelsea. Samen met onder andere zijn collega-huurling Eduardo moet hij rust brengen achterin bij de Arnhemmers, sowieso een linie waarin de meeste versterkingen werden gehaald.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer . De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.destentor.nl te lezen.


Zwolle at Twitter: