Veiligheidsadviseur: Zwolle moet snel in gesprek met Kick Out Zwarte Piet

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9940. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ed.nl te lezen.

"We hebben van verschillende mensen signalen ontvangen dat ze iets willen doen. Wij willen solidair zijn, dat ondersteunen", vertelt Naomie Pieter van de landelijke actiegroep Kick Out Zwarte Piet. De keuze om in onder meer Zwolle tijdens de intocht van Sinterklaas tegen Zwarte Piet te demonstreren, is volgens Pieter ingegeven door de wens van tegenstanders van Zwarte Piet in de stad.

Maandag kondigde Kick Out Zwarte Piet (KOZP) aan in achttien steden tegen Zwarte Piet te gaan demonstreren tijdens de intocht van Sinterklaas in het weekend van 17 en 18 november.

“We zijn niet alleen tegen Zwarte Piet, maar ook voor een inclusief feest en racismevrij Nederland”, aldus Naomie Pieter, actievoerder van Kick Out Zwarte Piet op Den Haag FM. Demonstreren is belangrijk, want de actie tegen Zwarte Piet is “een breekijzer in de strijd tegen problemen waar we tegen aan lopen in de maatschappij.”

"De afgelopen jaren hebben we kunnen zien dat honderden moedige burgers zich onuitputtelijk hebben ingezet voor een inclusief sinterklaasfeest", is te lezen in de oproep. "Omdat ons doel, een Sinterklaasfeest voor alle kinderen, nog steeds niet is behaald, gaan wij ook dit jaar weer de straat op."

"We krijgen nog steeds dagelijks signalen en aanvragen van mensen die tegen Zwarte Piet willen demonstreren", vertelt Pieter. Of er de komende tijd nog meer plaatsen bijkomen waar gedemonstreerd wordt, kan ze niet zeggen.

Hoe de demonstratie in Zwolle er uit gaat zien, is ook nog niet bekend. In de oproep op Facebook staat het Rode Torenplein als locatie, maar volgens Pieter kan het zijn dat voor een andere plek wordt gekozen. Daarnaast is er geen vaste vorm van demonstraties door KOZP. Hoe er in Zwolle gedemonstreerd gaat worden is dan ook niet te zeggen.

De gemeente Zwolle heeft tot op heden nog geen bericht gehad van KOZP over de demonstratie. "Kennisgeving is gewenst, maar niet verplicht", antwoordt Pieter op de vraag wanneer KOZP de gemeente gaat inlichten.