Politie blundert: camera en koffer kwijt in onderzoek naar mogelijke moordplannen broers uit Zwolle – AD.nl

Politie blundert: camera en koffer kwijt in onderzoek naar mogelijke moordplannen broers uit Zwolle - AD.nl
Zwolle Politieapparatuur gestolen op plaats van onderzoek
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

In Zwolle zijn maandag fotoapparatuur, een SD-kaart met foto's en een koffer met verpakkingsmateriaal van de politie gestolen. Dat gebeurde op een plaats delict, waar de politie onderzoek deed. De spullen zijn van de afdeling forensische opsporing.

De politie in Zwolle is een geheugenkaartje kwijtgeraakt met daarop fotos die zijn gemaakt in een onderzoek naar schietincidenten in de stad. Het gaat onder meer om fotos van wapens die gisteren gevonden zijn. De politie heeft melding gedaan van een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Zwolse rechercheur verliest geheugenkaartje met onderzoeksfotos

Volgens de politie, die de vermissing van de spullen zelf bekendmaakte, stonden op de SD-kaart fotos van twee onderzoeken. Doordat die nu in handen zijn gekomen van een onbevoegde, is sprake van een datalek.

De politie deed gisteren onderzoek aan de Vrouwenlaan in Zwolle waar in een huis wapens waren gevonden. Een rechercheur fotografeerde ze, maar toen hij terugkwam op het politiebureau, ontdekte hij dat zijn camera weg was. Ook een koffer met verpakkingsmateriaal ontbrak.

De forensische opsporing was gisteren bezig met een onderzoek aan de Vrouwenlaan in Zwolle, waar wapens waren gevonden. Fotos van die wapens staan op de verdwenen SD-kaart, net als fotos van een voertuig die tijdens een ander onderzoek waren gemaakt. 

Gisteren hield de politie daar meerdere verdachten voor aan. Een van hen is een 26-jarige Zwollenaar die onlangs onder vuur genomen werd in de wijk Stadshagen. Hij wordt nu zelf verdacht van poging tot moord en het geven van een moordopdracht.

De politie zegt dat de rechercheur bij terugkomst op het bureau ontdekte dat hij de camera en de koffer met verpakkingsmaterialen kwijt was. Toen hij vijf minuten later terugging naar de locatie van het onderzoek, bleek dat ze weg waren. Onduidelijk is of de spullen zijn gestolen toen de forensische opsporing aan het werk was, of dat hij ze is vergeten en ze daarna zijn gestolen.

Een paar weken geleden verloor de forensische opsporing ook een koffer met verpakkingsmateriaal voor sporenonderzoek. Dat gebeurde tijdens het onderzoek dat werd uitgevoerd nadat een man met zijn auto was ingereden op een terras in Deventer. Die koffer werd snel teruggebracht door een alerte omstander.

“Het feit dat in korte tijd twee keer goederen zijn achtergebleven, maakt uiteraard dat intern extra alertheid wordt gevraagd om dit soort dingen in de toekomst te voorkomen”, laat de politie weten.