De Zwolse kruipruimtezaak: dit leidde tot de jarenlange celstraf voor Mark de G. – De Stentor

De Zwolse kruipruimtezaak: dit leidde tot de jarenlange celstraf voor Mark de G. - De Stentor
12 jaar cel en tbs voor doden en in stukken zagen jeugdvriend in Zwolle
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9960. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.destentor.nl te lezen.

Een 41-jarige Zwollenaar is veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging. Volgens de rechter heeft hij een jeugdvriend doodgeschoten, in stukken gezaagd en in de kruipruimte onder zijn huis verstopt.

Het verlies van het slachtoffer veroorzaakte bij de nabestaanden veel leed en verdriet, aldus de meervoudige strafkamer. “Door de gruwelijke en respectloze wijze waarop de man met het lichaam van het slachtoffer is omgegaan, heeft hij extra veel leed aan de nabestaanden toegebracht. Dat het juist de jeugdvriend was die dit alles heeft aangericht, is voor hen onverteerbaar.”

Cel en tbs voor Zwolse kruipruimtemoord | Binnenland

Mark de G. heeft zelf altijd beweerd dat zijn 38-jarige vriend zichzelf van het leven beroofde, nadat hij in de woonkamer van De G. coke had gebruikt. Maar de rechter vond die verklaring ongeloofwaardig.

Zij beschouwden de man als een vriend, die zelfs dagenlang heeft helpen zoeken. Dit terwijl De G. ondertussen druk bezig was met het uitwissen van alle sporen en al die tijd wist dat het slachtoffer al lang dood was. Hij heeft daarmee de partner, familie en vrienden van het slachtoffer ontnomen om op een waardige manier afscheid te kunnen nemen.

Belangrijk bewijsstuk is de vondst van een stukje metaal in het hoofd van het slachtoffer. Dat kwam niet van de kogel, maar waarschijnlijk van een metalen asbak of een ander metalen voorwerp.

De G. heeft volgens de rechtbank het lichaam van de man weggemaakt door het in stukken te zagen, de lichaamsdelen in zakken te stoppen en die vervolgens te verbergen in de kruipruimte van zijn woning. Ook haalde hij het pistool uit elkaar en gooide delen daarvan in het Noordhollandsch Kanaal bij Alkmaar.

Omdat je bij zelfdoding zoiets niet voor je hoofd houdt, is zelfdoding volgens de rechter niet aannemelijk. De rechter is er daarom van overtuigd dat de Zwollenaar zijn vriend in februari 2018 met een pistoolschot om het leven bracht.

ZWOLLE – Mark de G. uit Zwolle is veroordeeld tot 12 jaar cel en tbs voor doodslag op zijn vriend Deniz en het wegmaken van zijn lijk in een kruipruimte. Daarnaast moet hij de nabestaanden een schadevergoeding betalen van bijna 15.000 euro voor de begrafeniskosten.

Een misdrijf is bovendien aannemelijk door andere dingen die De G. deed na de dood van zijn vriend. Zo zaagde hij het lichaam in stukken, stopte de lichaamsdelen in zakken en verborg ze in de kruipruimte. Ook haalde hij het pistool uit elkaar, deed de onderdelen in een emmer met ammoniak en dumpte ze in een kanaal.

De man had daarnaast een motief volgens justitie: hij zat samen met het slachtoffer in de hennephandel en voelde zich onder druk gezet door zijn vriend, schrijft RTV Oost.

Na de dood van Deniz maakte De G. de keuze om dit niet te melden. "Hij zag zich voor de keuze gesteld: moet ik dit melden? Laat ik een verdenking op mij? Wat betekent dit voor mijn leven de komende jaren?", vertelt zijn advocaat."Of moet ik dit misschien niet gaan melden en voorkwam ik daarmee voor mezelf een hoop problemen. Daarin heeft hij voor zichzelf de verkeerde keuze gemaakt. Met als gevolg dat de rechtbank hem nu niet gelooft. Hopelijk dat het gerechtshof hem daarin wel gelooft, daar gaan wij voor."

Voor nabestaanden is het volgens de rechtbank onverteerbaar dat het juist de jeugdvriend was die hun dierbare dit heeft aangedaan. Hij deed dagenlang of hij hen hielp met zoeken, terwijl hij ondertussen bezig was met het uitwissen van zijn sporen. De nabestaanden is volgens de rechtbank extra veel leed toegebracht “door de gruwelijke en respectloze wijze waarop de man met het lichaam van het slachtoffer is omgegaan”.

De rechtbank acht bewezen dat hij het slachtoffer in zijn hoofd schoot, in stukken hakte en vervolgens achterliet in de kruipruimte van zijn huis. Hij is ook veroordeeld voor verboden wapenbezit.De eis was oorspronkelijk drie jaar cel en tbs, maar werd verhoogd naar twaalf jaar na een aanvullend rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Hierin staat dat een metaaldeeltje van een halve centimeter in het hoofd van het slachtoffer was gevonden dat niet onderdeel van de kogel was.

Eerste bouwvoertuigen aangekomen op Malieveld Den Haag Bouwondernemers, hoveniers en baggeraars protesteren tegen het stikstofbeleid van de overheid en de PFAS-norm.

Volgens advocaat Huisman geven forensische rapporten juist aan dat het verhaal van De G. klopt. Zo heeft hij verklaard het wapen van boven te hebben vastgepakt om te voorkomen dat Deniz zichzelf van het leven zou beroven. "Dat pakken van boven vindt bevestiging in het technisch rapport. Dat heb ik gemist in de uitspraak van de rechtbank. Die handeling vindt gewoon bevestiging in zo’n rapportage. Dat bevestigt de onschuld van mijn cliënt."

Vanuit Eindhoven, Utrecht, Delft, Ouderkerk aan de Amstel, Amsterdam en Goirle zijn meldingen over de bende gekomen.