Stel uit Zwolle na wapenvondst weer op vrije voeten in onderzoek naar moordplannen broers M. – De Stentor

Stel uit Zwolle na wapenvondst weer op vrije voeten in onderzoek naar moordplannen broers M. - De Stentor
Beschoten Zwollenaar nu zelf verdacht van moordpoging
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9960. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.destentor.nl te lezen.

De broers Idris (foto) en Abbas M. uit Zwolle zijn maandagochtend vroeg opgepakt voor een liquidatiepoging en het uitlokken van moord.

Het onderzoeksteam heeft in de afgelopen periode veel mensen gesproken en informatie verzameld. Maar ook werden lopende onderzoeken van eerdere incidenten onderzocht. Zo is ook een eerdere poging tot moord op twee mannen in april 2016 betrokken bij dit onderzoek. Er werd toen een busje beschoten op de Wijheseweg, net buiten Zwolle. Beide inzittenden raakten gewond maar overleefden de aanslag. De twee mannen die nu zijn aangehouden worden verdacht van betrokkenheid bij dat incident. Het betreffen de reeds genoemde verdachten van 26 jaar en 25 jaar. Zij worden er ook van verdacht recentelijk een opdracht tot moord te hebben gegeven. Dit heeft mogelijk een belangrijke rol gespeeld in de geweldsescalatie. De aangehouden 26-jarige verdachte was op zondag 22 september slachtoffer van het schietincident aan de Van Disselstraat in Zwolle.

De liquidatiepoging waar de 2 van worden verdacht vond plaats in april 2016 toen een busje werd beschoten op de Wijheseweg, even buiten Zwolle. De 2 inzittenden van de auto raakten gewond, maar overleefden de aanslag. De 2 broers worden er ook van verdacht recentelijk een opdracht tot moord te hebben gegeven. Idris (26) en Abbas (25) M. zijn bekenden van de politie. In 2016 werden ze veroordeeld voor cocaïnehandel.

Maandagochtend werden in alle vroegte in een woning in Gronau (D) en op een adres in Zwolle twee mannen als verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij een poging tot moord en het uitlokken van een moord. De verdachten betreffen een 26-jarige man uit Zwolle en een 25-jarige man zonder vast woon –of verblijfplaats. Naar aanleiding van recente geweldincidenten in Zwolle en het risico op verdere escalatie is met grote prioriteit gezocht naar de verantwoordelijken en de onderliggende aanleiding bij die incidenten. Twee van deze gewelddadige incidenten vonden plaats in een woonwijk. Waaronder het schietincident op zondag 22 september in de wijk Stadshagen. Dat leidde tot grote onrust in de directe woonomgeving.

De oudste van de 2 broers ontsnapte op 22 september in de Zwolse wijk Stadshagen aan een aanslag op zijn leven. Hij werd ’s nachts met een automatisch vuurwapen beschoten in de Van Disselstraat, waarbij hij licht gewond raakte. Idris M., was voorheen eigenaar van grillroom Da Vinci aan de Oude Vismarkt in Zwolle, waar in 2014 een enorme explosie plaatsvond. Bij de explosie werd de complete voorgevel en het interieur van het pand weggeslagen.

Idris M. werd maandagochtend in Zwolle aangehouden. Zijn broer werd door een arrestatieteam opgepakt in het Duitse Gronau, net over de grens. De deur van de woning van Abbas M. werd daarbij opgeblazen.

Zwolle – Op maandagochtend 28 oktober werden drie mannen en een vrouw aangehouden en vuurwapens aangetroffen in een opsporingsonderzoek naar onder andere de recente geweldsincidenten in Zwolle. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Aanpalend aan het onderzoek naar de broers zijn ook een man van 50 en een vrouw van 48 aangehouden als verdachte. In hun woning aan de Vrouwenlaan in Zwolle werden verschillende vuurwapens gevonden. De relatie tussen de broers en het aangehouden stel is nog niet duidelijk.

Broers aangehouden voor liquidatiepoging en uitlokken moord added by timocs on 28 oktober 2019View all posts by timocs →